Ziare.com

Opinii: Legea pensiilor, impopulara, dar necesara

de Constantin Racaru
Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 23:59

   

Opinii: Legea pensiilor, impopulara, dar necesara
Cresterea varstei de pensionare prevazuta de noua lege a pensiilor nu este o masura populara si nu poate fi bine primita, chit ca are o aplicabilitate treptata, pana in 2030, si chiar daca nu le afecteaza decat pe femei, caci barbatii vor iesi la pensie de la 65 de ani inca din 2015 potrivit unei prevederi anterioare.

Nu este insa o masura inventata in Romania. In Franta, un milion de francezi a iesit in strada pentru a protesta, fara succes desigur, impotriva pensionarii la 65 de ani.

Germania a ridicat varsta de pensionare la 67 de ani, iar Comisia Europeana a sugerat tuturor statelor membre sa faca acelasi lucru. Niciun politician nu este incantat sa ia o astfel de masura, dar, in caz contrar, se arata in raportul CE, exista riscul "unei combinatii dureroase intre salarii mai mici si contributii mai mari".

Motivul e simplu: intreaga Europa se confrunta cu o criza demografica grava. Adica populatia activa devine de la an la an tot mai mica in raport cu numarul pensionarilor pe care trebuie sa-i sustina. Este motivul pentru care bugetele de pensii ale majoritatii tarilor europene se afla deja sub o mare presiune.

In Romania, nu mai vorbim despre presiune, ci despre dependenta de bugetul de stat, caci, deficitul a ajuns peste 3 miliarde de lei, iar perspectiva este de agravare nu de diminuare a acestuia.

Este adevarat in cazul nostru exista, pe langa criza demografica, si alte cauze specifice pentru acest deficit urias: munca la negru, migratia accentuata a fortei de munca in ultimii ani mai ales, dar si numarul incredibil de mare de pensionari anticipate (doar o treime dintre pensionari indeplinesc stagiul complet de cotizare).

In aceste conditii, cresterea varstei de pensionare era inevitabila, daca vorbim in temeni realisti. In plus, daca tot vorbim despre egalitatea intre sexe, principial nu exista niciun motiv ca varstele de pensionare sa fie diferite. Apar insa si din acest punct de vedere multe elemente specifice.

Pe de-o parte, statutul femeii in Romania este cu totul diferit de cel al femeilor din restul Europei, din cauza unui misoginism balcanic adanc inradacinat in mentalitate. Romanca are, in general, doua slujbe: una platita si una gratis, acasa, intodeauna mai grea si fara varsta limita de pensionare. La o astfel de viata istovitoare, exact cresterea varstei de pensionare lipsea.

Dar cel mai rau este ca speranta de viata este in Romania mai mica decat in restul UE. Spre exemplu, daca romancele traiesc in medie 75 de ani, in Spania, spre exemplu, femeile au o speranta de viata de 84 de ani.

In cazul barbatilor, speranta de viata in in Romnaia este de 68 de ani, cu doar 3 ani mai mare decat varsta de pensionare. In aceste conditii, este o doza de cinism in decizia de a obliga oamenii sa munceasca, practic, pana la limita cosciugului. Si totusi, aceasta masura este inevitabila daca nu vrem sa asistam la prabusirea sistemului de pensii.

Cam la fel si cu mentinerea punctului de pensie la 45 % din salariul mediu pe economie ceruta, populist, de Opozitie. La fel de bine puteau sa propuna un procent de 60%, 80% sau chiar 100%, caci tot pe hartie ar fi ramas. Punctul de pensie nu poate depasi sustenabilitatea asigurata de bugetul de pensii, caci regulile economice nu lacrimeaza de mila parintilor sau a bunicilor.

Asadar, ma tem ca prevederile cele mai controversate ale noii legi a pensiilor sunt principial corecte si necesare. Dar, nu sunt si suficiente pentru redresarea bugetului de pensii. Acesta nu se va redresa nici pe temen scurt, nici pe termen lung daca nu va colecta mai mult.

Si nu va colecta mai mult pana cand economia nu-si va reveni, deci pana cand numarul salariatilor si veniturile lor nu vor creste. O alta cale de largire a bazei de impozitare este combaterea muncii la negru, adica exact ceea ce guvernul nu face, dimpotriva.

Iar pe termen lung, fara o puternica stimulare demografica, indiferent de gradul de colectare, situatia sistemului de pensii va ramane la fel de sensibila. Legea care reintroducea indemnizatia de 85 % din venituri pentru mame a fost o astfel de masura, pe care insa guvernul a inceput sa o saboteze prin tot felul de plafonari si amputari.

Apoi, invatamantul prescolar este la pamant: cresele sunt raritati, gradinitele sunt insuficiente, iar pentru familiile in care nu exista bunici sau matusi binevoitoare situatia este extrem de dificila dupa ce copilul implineste doi ani.

Asadar, salvarea bugetului de pensii presupune un mix de politici pe termen scurt, mediu si lung, iar abordarea problemei trunchiat, nu are cum sa aduca o rezolvare reala.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6720 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
78 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hulck

Visezi prea frumos prietene,....eu as fi propus la 63 de ani ,pensie minima 650 iar maxima 1700,..si sa vezi ca erau bani de pensii de ajuns,....dar cu pensia unu-i magistrat ar plati cel putin 15-18 pensionari,.....sa nu zic de "qiloti" ..... Toate bune frate,azi e simbata ,...sa nu ne supatam prea tare ,ca pina nu zboara "elicopterul de final" va fi tot asa.

 

 

Trebuie inrodus un nou articol in legea pensiilor!

Art. 1: Cetatenii Romaniei trebuie sa munceasca pana "dau coltul", iar in loc de pensie vor beneficia de servicii funerare gratuite.

 

 

ALTA ESTE REZOLVAREA

Consider ca ,,lupta''impotriva pensionarilor este o falsa problema.Adevarata problema sunt locurile de munca.Prin crearea locurilor de munca se rezolva atat problema tineretului cat si a pensionarilor.Este rusinos ca o tara sa supravietuiasca din ,,mila''pensionarilor.A lua din banii pensionarilor este un gest neomenesc.Toti avem bunici si stim cum acestia toata viata si-au considerat pensia ca singurul mijloc de asi cumpara cele necesare pentru clipa cand vor muri.Imi este rusine ca am ajuns la un astfel de mod de rezolvare a problemelor tarii.Sa luam din banii de inmormantare al bunicilor este rusinos.Nu mai avem chiar nimic omenesc in noi ???!!!Ne meritam soarta .

 

 

ar mai fi o varianta ,...

sa nu platesti nici pentru pensie si nici pentru sanatate si ...te descurci. Nu dai bani ,...nu primesti servicii. La sanatate degeaba ai contribuit ca tot platesti,..asa ca mai bine nimic iar cind ajungi la "strimtoare" platesti tot,...nu e corect ? Daca nu ai cu ce plati sa-ti dea statul pomana o fiola de "adormit " la cerere si.... ADIO !

 

 

"Cum s-a ajuns aici? S-a inceput imediat după Revolutie"

"Nicolae Ceausescu a lăsat "mos­tenire" Romaniei postcomuniste un buget de asigurări sociale excedentar, care, potri­vit unor estimări, s-ar fi ridicat la circa jumătate de miliard de dolari. In 1990, numărul total de salariati, plătitori de contri­butii de asigurări sociale era de cel putin opt milioane, unele estimări avansand chiar cifra de 10,5 milioane. Pe de altă par­te, numărul de pensionari, la acel moment, era de sub trei milioane.
Insă la nici două luni de la executarea prin impuscare a "Carmaciului", pe 7 februarie 1990, Consiliul Frontului Sal­vă­rii Nationale (CFSN) emite de­cretul-lege nr. 60 privind pensionarea cu reducere de varstă a unor salariati. Potrivit decretului, salariatilor cu vechime integrală in muncă li s-a permis să se pensioneze cu pană la doi ani mai devreme in raport cu varsta legală de pensionare. Mai mult, reducerea varstei le­gale de pensionare putea ajun­ge pană la patru ani "din mo­tive medicale", fără să se ceară incadrarea in grade de invali­ditate. " ... "Fenomenul a continuat si in anii următori, iar in prezent, sunt circa 4,2 milioane de sa­lariati si aproape 5,5 milioane de pensionari de asigurări so­ciale si agricultori, cu pensii plătite din bugetul asigurărilor sociale de stat. De remarcat că mai putin de jumătate din a­cest număr total de pensionari (2,12 milioane) sunt pensionari pentru limită de varstă cu sta­giul complet de cotizare. " ..
"Excedentul bugetului de asi­gurări sociale s-a mentinut, totusi, cativa ani după 1990. Pe­rioadă in care, cu totul invers fată de situatia din ziua de azi, BUGETUL DE PENSII era cel care SUBVENTZIONA DEFICITUL BUGETULUI DE STAT, fie prin imprumuturi, fie in mod direct, prin tran­sferuri.
Tot articolul ie la http://www.sfin.ro/articol_20866/cum_s-a_prabusit_%E2%80%9Ecaritasul%E2%80%9D_pensiilor_de_stat.html.
Comentariile's delicioase.
Hai sa traim bine!

 

 

Fara decretul ala

Si acest forum era mai putin populat. Ar fi interesant de stiut cati dintre cei care comenteaza sau numai citesc sunt "decretei".

 

 

Lege impusa de FMI si acceptata de minoritati

Sunt de acord ca trebuiau facute ajustari la legea pensiilor .Sunt de acord ca trebuie sa fie o lege a pensiilor unitara pentru toti slujbasi, dar nu pot sa fiu de aord ca prima data pe cei cu pensii mari sai faci nesimtiti si sa le dai o pensie zisa meritata daca pana acum ai profitat de ei si s-au pensionat la varste mai mici.Daca activitatea lor s-a desfasurat in conditii grele cum sunt militarii ,politia ,magistratii puteau sa fie incadrati in activitati ca si cei din grupele de munca I si II .Puteau sa mai primeasca puncte de pensie prin completarea legii lui Voiculescu.Nu s-a vrut insa ,deoarece unii au vrut sa-si arate muschii. Ei nu sunt in prag de pensionare sau nu-i intereseaza situatia celor pensionati care nu pot sa se opuna la aberatiile prevazute de completarea legii 19/2000.Reversul medaliei se va vedea cand vom angaja soldati din afara tarii, politisti din Africa si judecatori din Asia, la care se vor plati salarii si pensii de ne va iesi pe nas. Putea sa fie ridicata stacheta de 3 puncte de pensie la cei cu slujbe grele ,dar nici sa-ti bati joc de ei .In fond mai devreme sau mai tarziu va veni nota de plata si om sa fii s-o poti plati. Apropo, de ce nu s-au desfiintat pensiile fostilor sefi de stat ai Romaniei ???? Acesta a fost marul discordiei intre premier se presedinte ???

 

 

IO LA 65 DE ANI, ...DEZBAT ZILNIC, SI ASTFEL MA MENTZIN . DEZBAT, DECI EXIST . ... :)):)):))

CONTINUARE 2

Nu puteam , Io care cunosc Bine Situatziunea Poporului Roman care s-a format

“ALERGAND" FUGARIT CONTINUU DE 2000 DE ANI DE TOATE LIFTELE SCURSE PE AICI, LOC DE TRECERE OBLIGATORIU IN CAUTARE DE “PAMANT SI APA “?

Am enumerat acestea de mai sus, pentru a arata ca, daca mai multzi Romani ar fi procedat asa, prin Rezistentza Comportamentala SI la “Comunisti" SI la “Capitalishti"Sistemul ar fi evoluat ALTFEL, mai bine SPRE un Capitalism Controlat de un Stat Deshtept …
Nu catre un Capitalism Dgegos si Ttembel, Distrugatoriu de Stat si Popor …

Asta ar fi fost Calea SI la Comunisti, SI la Capitalisti,

NU Integrarea Caldutza in Ambele, cu Scop Final o Penzie, care iata, PREVIZIBIL si
NeGresit, NeAbatut, Neclintit si, mai ales, IneBranlabil duce la Ceva care are Ceva Intransa, Ceva care te face sa dai Coltzu’ IMEDIAT ce o iei …

Boicotarea Pasiva si Totala a Prostiei din Ambele Sisteme …

In nici un caz Prezentza Disciplinata si Plina de Sperantza Iluzorie la “Alegeri Electorale" in care pe OriCine ai alege, rezultatul este “Avantul Prabusirea “…

Nu sunt Adeptul Violentzei Sociale si Politice …
Nu rezolva NIMIC, Niciodata.
Nu se declansheaza decat programat de Unii sau de Altzii …

In ConditziunileActuale singura Cale Reala si Benefica Omenirii este, sintetic exprimata prin
Scoaterea prin Ratziune, Stiintza si chiar Credintza - pentru cine simte nevoia de a fi morla prin asta – a lui Conu’Dreaqu’ (RAUL) din Om …

O REVOLUTZIE MORALA, CARE, PARADOXAL, NU POAE FI FACUTA DECAT CHIAR DE AIA DE CONDUC LUMEA …

ESTE CEL MAI SIMPLU SI MAI PRACTIC …

Nu TOTZI Cei Care conduc Lumea sunt obligatoriu InDracitzi …

La fel ca in Orice Colectivitate Umana, sunt MAI MULTZI, Aia InDracitzii …

Aia DezDracitzii pot sa resolve, fijnd MAI Deshteptzi …

Fie chiar prin simplul fapt ca s-au ELIBERAT de Rautate, adica de Conu’ Dreaqu’.
Un Om Deshtept si Bun,este SI mai Deshtept decat Unul Deshtept Egal, da’ Rau,. InDracit …

 

 

da mai ....TURIAN,..

doar ca in SUA ,traiesti depe o luna pe alta cu 750 $,...si are grija statul daca n-ai de ajuns sa -ti dea si pentru caldura.....aia e diferenta . Eu ti-am mai spus ma bucur ca soarta a facut ca tu acum sa traiesti unde e mai bine ,dar,hai si traieste cu noi aici ,,...si atunci poti sa vezi realitatea si sa comentezi dupa ce vezi. O zi buna sa ai ...in tara in care traiesti.

 

 

IO LA 65 DE ANI, ...DEZBAT ZILNIC, SI ASTFEL MA MENTZIN . DEZBAT, DECI EXIST . ... :)):)):))

Am fost toata viatza PFA, inca de la Comunisti ...
Greu, zmekereshte, da' a meritat.

Am fost un Om Liber si avand Timpul meu si, mai ales, Mijloacele Banesti

(nu foarte mari, da' semnificative ... fatza de media veniturilor la Comunisti ...)

sa imi oganizez Timpul MEU, nu al Statului sau, mai grav, al f'unui Patron, dupa ’90.
- Activitate (Nu vreau sa aud de Munca, aia este Sclavie Moderna ...)
- Familie (Nevasta, Copii)
- Lecturi in Doze Masive
Lecturile in Doze Masive de f'o 50 de ani, adica de la 15
(ca inainte de 15 sunt Citit, adica Distractziune, Lecturi inseamna SI Judecata Critica)

la 65, din ORICE Domeniu, stiintzific, tehnic, umanist in Regim Liber, singurul mod real de a cunoaste Ceva, nu dupa Mintea Altora ...

De ce spusei Cestiile Astea ?

Pentru ca va vaz preocupatzi de Penzie ...

Io nu sunt preopupat de Penzie ...

Ar trebui sa o iau, pe Coana Penzie de f'o trei ani.
Da' mi-e O Leneeee... sa umblu dupa Acte ... :)):)):))

Nici nu este mare, da' Singurul Avantaj ar fi acela ca as avea oarece facilitati la Sanatate, care, n'asa, este Gratuita, dupa Constitutziunee, da' costa ... :)):)):))

Avand, deci Timpu' Meu si Mijloacele de a ma hrani si trai si, mai ales a-mi MENTZINE Sanatatea dupa CUM stiu Io, dupa Lecturile Proprii si in Domeniul Medical, la 65 de Cotolani NU am nevoie de nici un fel de medicamente, Sportul si DezBaterea fiind suficiente
(cestii TOT de Timp Propriu ...) nu ma preopcupa Penzia ...

Pot si vreau sa fac Bani, folosindu-mi Mintea ...

Da', Unii Rai din Nastere nu prea ma lasa, mai ales ca ii cam otanjesc pe Forumuri ...:)):)):)),
aratand Absurditatea Programata a unei asa de Rele Organizari a Muncii si Societatii incat o tara ca Romania este in Situatziunea "care este" ...

Pe urma, da' nu la urma nu vreau sa iau Penzia, pen'ca am auzit si Practica, Probatziunea Realitatzii mi-a aratat clar ca Ashtia le pun Ceva in Penzie TUTUROR Penzionerilor ... :)):)):))
URMEAZA

 

 

Pai daca...

...are minte ciuciu!

 

 

IO LA 65 DE ANI, ...DEZBAT ZILNIC, SI ASTFEL MA MENTZIN . DEZBAT, DECI EXIST . ... :)):)):))

CONTINUARE 1

CARE cum ia Penzia, mica dupa Buget, CARE da Coltzul repede, discret, in casa, orice ar face, inclusiv Proteste ...

As fi dorit din Tot Sufletul sa lucrez ca Inginer la Comunisti ...

Da' nu puteam, ma'ntzlegi pen'ca sa ascult de Prea Multzi NeAvenitzi in Fonctzii, la Comunisti sau Ingineri de Partid, Vatafi de Uzine, IN GENERAL, cam slabutzi la Carte, da’ tari in Dosare si Tari in Tatzi. Si mame, dupa cazu’ … )))..

Deci Indivizi de care trebuia sa ascultzi, desi nu meritau ...
Ca nu meritau, s-a vazut ...

In loc sa EVOLUEZE Normal catre o Forma Inteligenta si Umana de Capitalism Controlat de Nenea Statu', Aia Nu Prea Deshteptzi fiind mai multzi decat Ailaltzi, Deshteptzii, Sistemui’ “Comunist" se prabusi rushinos la 1989 ...

Ca a fost lucrat de Ailaltzii, Externi, este adevarat ...


Da' daca ar fi fost CE TREBUIA, nu cadea, ba chiar schimba Lumea ...

Nici cu Capitalismu' Romanesc, bine InDrumat din Exterior, chiar daca indirect, mizand pe Lacomia Romanilor in Conditziunile unui Haos Organizat si Programat Draceshte din Afara, nu putui "pen'ca sa" ma impac ...
Daca inainte era Multa Prostie, dar evoluand in cadrul Unui Program,un Regulament, o Lege, o Ideologie (care cel putzin teroetic nu era rea in Intentziuni …) rezulta ceva nici prea rau, nici prea bine, mai ales in conditziunile unei Frici, decia unei Autoritatzi Statale, acum, este … Stiatziunea “care este".

Puteam Io sa ma incadrez in Asa O Situatziune Absurda, INTRAND LA F’UN Patron Tipic Roman, mai rau decat d’un Vataf Statal si de Partid “Comunist" ?

NU !

Imi interziceau Lecturile si Meditatziunile cu creionul in mana pe marginea ‘Mnealor, Lecturilor …
Imi interzicea Constiintza si Stima Subsecventa de Sine … )))

Puteam Io sa vaz DeStructurarea Romaniei pe TOATE Planurile Imaginabile si TransFormarea Lenta da’ Bine Controlata a Poporului Roman intr-un Bobor cu Multe Tente FuNegre Fizice (metisare …) SI Spirituale, mai ales ?

NU !
Nu puteam, din aceleashi Motive de mai sus …

URMEAZA

 

 

Legea pensiilor a fost hotarata in Parlament.

" (Video) Joi, 13 Mai 2010
Fostul deputat George Serban a declansat un atac furibund la adresa colegului sau de partid deputatul liberal Marius Nicoara. Dupa ce senatorul a aparut pe toate posturile de televiziune si pe primele pagini ale ziarelor cu isprava sa din Senat cand, in timp ce se dezbatea Legea pensiilor, parlamentarul viziona un film pentru adulti..."

 

 

Valenciaaaaaaaa!

Esti o fata minunata
Da' putzin cam cracanaaaata,
parararam, param .. tam tam

Hai sa traiesti bineeeeee!

 

 

Poate asa este Bogdan,

dar puteau sa lase femeile in pace.Au si servici,vin acasa,fac mincare,spala,calca,fac lectiile cu copiii.Sint destui barbati in tara,pentru care femeia,ca si aici in tarile arabe,este un obiect.
In goana lor dupa bani,politicienii vad ca nu mai tin cont de nimic.Vedea-l-as pe Boc operat de un Ciomu la 65 -70 de ani.

 

 

Prima   1   2   3   4   5   6   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor