Opinii: Legea pensiilor, necesitate vs populism grosier

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 Octombrie 2010, ora 11:30
6052 citiri
Opinii: Legea pensiilor, necesitate vs populism grosier

Blocarea noii legi pensiilor pe criterii politice si populiste n-ar folosi nimanui. Nici actualilor pensionari, si nici celor care vor ajunge sa se pensioneze efectiv la 65 de ani. Fara realism, si pensiile unora, si pensiile celorlalti puteau deveni oricand drepturi teoretice, imposibil de platit.

Din pacate insa, argumentele palesc din cauza politizarii excesive si a unor erori grave de procedura care au marcat adoptarea legii.

Decizia Curtii Constitutionale, chiar daca este corecta pe fond, a fost luata la limita, 5 la 4, iar impartirea voturilor judecatorilor pare a urma cu precizie raportul putere-opozitie. Este un motiv de suspiciune.

Apoi, votul legii a fost in mod evident fraudat, lucru pe care nu-l neaga, de fapt, nici macar Roberta Anastase si Sever Voinescu. Ca a existat apoi o hotarare de plen care a respins reluarea votului si a acoperit, practic, aceasta fraudare e alta poveste.

Dupa cum alta poveste este si ca opozitia a fost pe deplin partasa la aceasta fraudare, cat timp liberalul Mihai Voicu, secretar al Camerei, a fost prezent la votarea din miez de noapte si nu a suflat o vorba pana la izbucnirea scandalului de presa. Probabil ca reluarea votului ar fi fost solutia corecta, pentru ca o lege de o importanta covarsitoare sa nu intre in vigoare deja decredibilizata.

Iar faptul ca opozitia vrea sa faca din promulgarea legii temei pentru o noua suspendare a presedintelui este alta imensa prostie. PNL si PSD stiu foarte bine ca dupa decizia CCR, Traian Basescu nici nu prea are motive sa refuze promulgarea. Domnia sa poate invoca motive de continut al legii sau de oportunitate.

De-abia invocarea motivelor de procedura parlamentara, transate totusi printr-un vot ulterior al plenului, ar putea echivala cu incalcarea separatiei puterilor in stat si ar putea constitui astfel un motiv de suspendare.

Dar, cum spuneam, nici macar nu ar trebui sa ne dorim blocarea legii, caci fara cresterea varstei de pensionare, fara largirea bazei de colectare, fara inasprirea conditiilor de pensionare anticipata si fara raportarea macar partiala a nivelului pensiei la puterile economiei, intreg sistemul de pensii ar sucomba in scurt timp. Chiar si acum este dependent de bugetul de stat.

Ceea ce va face legea pensiilor in Romania se intampla in tot restul Europei confruntata cu deficite mari in zona pensiilor. Insa in niciuna dintre aceste tari varsta reala de pensionare nu este atat de scazuta ca in Romania, adica 53 de ani.

Doar o treime dintre pensionarii romani au indeplinit stagiul complet de cotizare. Doua treimi au iesit la pensie anticipat, in general pentru a evita somajul si de foarte multe ori cu binecuvantarea autoritatilor.

Inclusiv Traian Basescu a deschis larg robinetul pensionarilor anticipate in ministerul Transporturilor in 1998-1999, atat de larg incat la un moment dat au aparut deficite de personal in anumite domenii si a fost necesara reangajarea unor pensionari, cu mult hulitul cumul pensie-salariu, cu tot.

In acest conditii, s-a ajuns ca acum sa avem, statistic, 1,3 pensionari la un contribuabil, iar deficitul bugetului de asigurari sociale sa se indrepte spre 4 miliarde de euro. Iar tendinta se va agrava din cauza migratiei fortei de munca si a scaderii accentuate a natalitatii.

Legea prevede ca punctul de pensie sa fie 39% din salariul mediu pe economie. 45% cer in cor pensionarii si opozitia.

Putem pune pe hartie si 90% ca tot aia ar fi, caci si 39% este prea mult fata de ceea ce suporta acum bugetul de pensii, cat timp contributiile sociale se ridica la doar 31% din salariul mediu pe economie.

Legea nu leaga integral evolutia pensiilor de cea a economiei, caci ele pot creste anual odata cu salariul mediu pe economie si cu rata inflatiei, dar nu pot scadea.

Ca pensionarii vor mai mult e absolut firesc, dar cata minte si responsabilitate trebuie sa ai ca politician pentru a sustine din nou solutii nesustenabile?

E drept, dupa cum recent remarca Mugur Isarescu, avem un electorat alcatuit majoritar din pensionari nu din contribuabili, deci cinismul calcului politic al acestui populism este evident, dar, ma inteb, de unde ar scoate PSD sau PNL bani pentru un punct de pensie de 45% din salariul mediu pe economie. Calin Popescu Tariceanu a recunoscut ca nu ar avea de unde.

Daca dam la o parte acest populism grosier, este aboslut normal ca pensia sa fie legata de performanta economiei, sa scada sau sa creasca odata cu ea. Pentru ca sistemul public de pensii nu e conceput ca un depozit bancar din care iei, eventual cu dobanda, cat ai depus, dupa cum functioneaza pensiile private.

Sistemul public este unul bazat pe solidaritate si continuitate intre generatii: cei de azi platesc pentru cei de ieri si vor fi platiti de cei de maine.

Da, este adevarat ca speranta de viata in Romania este mai redusa decat in majoritatea tarilor europene. Dar obiectivul ar trebui sa fie cresterea sperantei de viata, nu mentinerea unei iluzii la temelia pensiilor.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Legea pensiilor Curtea Constitutionala , #legea pensiilor