Daca Legea pensiilor nu se adopta in timp util, Guvernul are pregatita o noua OUG

Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 12:58
5043 citiri
Daca Legea pensiilor nu se adopta in timp util, Guvernul are pregatita o noua OUG
Foto: Arhiva Ziare.com

In cazul in care Legea pensiilor nu va fi adoptata la timp, anul acesta, anumite reglaje se pot face prin ordonanta de urgenta sau hotarare de guvern, afirma ministrul Muncii, Marius Budai.

Totodata, el a precizat ca legea are sustinerea coalitiei de guvernare si nu stie de ce a fost amanat votul de azi.

"Legea are sustinerea coalitiei. Vedem ce s-a intamplat. Va fi votata si trimisa la promulgare. Legea pensiilor este ceruta pentru vot la plen. Vedem. Ma duc sa ma informez. Anumite reglaje, daca vor trebui fi facute, le vom regla prin ordonanta de orgenta", a subliniat Marius Budai, citat de Mediafax.

Printre reglajele la care a facut referire ministrul Muncii este punctul de pensie din 2019.

"Majorarea punctului de pensie poate trece prin orice reglementare legala se poate trece, fie ordonanta, lege sau hotarare de guvern. Ne vom sfatui cu Ministerul Justitiei si vom decide ca atare", a explicat Budai.

Proiectul Legii Pensiilor ar fi trebuit sa fie pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor de miercuri.

Potrivit Digi24, dezbaterea si votul au fost amanate pentru ca Puterea nu are majoritate in Camera.

Intrebat de ce nu va fi votata azi Legea Pensiilor, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca nu stie, pentru ca nu a discutat cu deputatii.

El a dat, insa, asigurari ca nu exista probleme cu majoritatea in Camera Deputatilor.

"Nu pot sa va spun de ce nu se voteaza. Eu inca sunt la Senat. Nu am discutat cu colegii mei. Azi eram la conferinta cu colegii din Serbia si Bulgaria. Nu cred ca e o problema cu majoritatea. E o problema de prezentare, nu de majoritate", a mai declarat liderul ALDE.

Marti, Comisia pentru Munca a Camerei Deputatilor a adoptat, dupa o sedinta de peste sapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor. Au fost 14 voturi "pentru", cinci "impotriva" si o abtinere.

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca "cei din USR au votat impartit, iar PNL a votat impotriva".

Potrivit acesteia, nu au fost amendamente care sa modifice structura legii.

"O modificare importanta, pe care ne-am dorit-o, este ca mamele care adopta copii pot si ele sa beneficieze de varsta de pensionare. Noi credem ca toti trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi", a precizat Lia Olguta Vasilescu.

Totodata, ea a dat asigurari ca pana in anul 2021 nu vor exista probleme pentru cei care ies la pensie pe actuala legislatie.

"Pana in anul 2021 nu va fi nicio problema pentru nimeni care iese la pensie pe actuala legislatie. Chiar daca pana in anul 2021 nu s-au platit contributiile, consideram ca a fost vina statului, apoi nimeni nu mai poate sa reclame ca sunt in plata si ca angajatorii nu fac transferul contributiilor", a completat fostul ministru al Muncii.

Noua lege privind sistemul de pensii a fost adoptata de Guvern, in sedinta din 10 octombrie, si a trecut de Senat pe 26 noiembrie.

Luni, Lia Olguta Vasilescu a afirmat ca foarte probabil Opozitia sau presedintele Klaus Iohannis vor ataca Legea pensiilor la CCR, deoarece se gandesc ca vor urma la guvernare si nu vor aplicarea legii din cauza impactului mare pe care il are.

"Sigur ca da, exista acest risc. Din moment ce nu vom avea act normativ in vigoare, este foarte posibil. Mi-e greu sa cred ca Curtea Constitutionala sau Klaus Iohannis, prin parghiile pe care le are la dispozitie, poate sa intarzie totusi legea atat de mult. Adica aproape un an de zile. Probabil ca vor impiedica intrarea ei in vigoare o perioada de 3-4 luni de zile, ceea ce sigur ca, in calculul actual al legii, va afecta pensionarii", a spus fostul ministru al Muncii.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#legea pensiilor ordonanta urgenta, #legea pensiilor camera deputatilor , #legea pensiilor