Ziare.com

Opinii: Legea pensiilor, necesitate vs populism grosier

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 07 Octombrie 2010, ora 11:30

   

Opinii: Legea pensiilor, necesitate vs populism grosier
Blocarea noii legi pensiilor pe criterii politice si populiste n-ar folosi nimanui. Nici actualilor pensionari, si nici celor care vor ajunge sa se pensioneze efectiv la 65 de ani. Fara realism, si pensiile unora, si pensiile celorlalti puteau deveni oricand drepturi teoretice, imposibil de platit.

Din pacate insa, argumentele palesc din cauza politizarii excesive si a unor erori grave de procedura care au marcat adoptarea legii.

Decizia Curtii Constitutionale, chiar daca este corecta pe fond, a fost luata la limita, 5 la 4, iar impartirea voturilor judecatorilor pare a urma cu precizie raportul putere-opozitie. Este un motiv de suspiciune.

Apoi, votul legii a fost in mod evident fraudat, lucru pe care nu-l neaga, de fapt, nici macar Roberta Anastase si Sever Voinescu. Ca a existat apoi o hotarare de plen care a respins reluarea votului si a acoperit, practic, aceasta fraudare e alta poveste.

Dupa cum alta poveste este si ca opozitia a fost pe deplin partasa la aceasta fraudare, cat timp liberalul Mihai Voicu, secretar al Camerei, a fost prezent la votarea din miez de noapte si nu a suflat o vorba pana la izbucnirea scandalului de presa. Probabil ca reluarea votului ar fi fost solutia corecta, pentru ca o lege de o importanta covarsitoare sa nu intre in vigoare deja decredibilizata.

Iar faptul ca opozitia vrea sa faca din promulgarea legii temei pentru o noua suspendare a presedintelui este alta imensa prostie. PNL si PSD stiu foarte bine ca dupa decizia CCR, Traian Basescu nici nu prea are motive sa refuze promulgarea. Domnia sa poate invoca motive de continut al legii sau de oportunitate.

De-abia invocarea motivelor de procedura parlamentara, transate totusi printr-un vot ulterior al plenului, ar putea echivala cu incalcarea separatiei puterilor in stat si ar putea constitui astfel un motiv de suspendare.

Dar, cum spuneam, nici macar nu ar trebui sa ne dorim blocarea legii, caci fara cresterea varstei de pensionare, fara largirea bazei de colectare, fara inasprirea conditiilor de pensionare anticipata si fara raportarea macar partiala a nivelului pensiei la puterile economiei, intreg sistemul de pensii ar sucomba in scurt timp. Chiar si acum este dependent de bugetul de stat.

Ceea ce va face legea pensiilor in Romania se intampla in tot restul Europei confruntata cu deficite mari in zona pensiilor. Insa in niciuna dintre aceste tari varsta reala de pensionare nu este atat de scazuta ca in Romania, adica 53 de ani.

Doar o treime dintre pensionarii romani au indeplinit stagiul complet de cotizare. Doua treimi au iesit la pensie anticipat, in general pentru a evita somajul si de foarte multe ori cu binecuvantarea autoritatilor.

Inclusiv Traian Basescu a deschis larg robinetul pensionarilor anticipate in ministerul Transporturilor in 1998-1999, atat de larg incat la un moment dat au aparut deficite de personal in anumite domenii si a fost necesara reangajarea unor pensionari, cu mult hulitul cumul pensie-salariu, cu tot.

In acest conditii, s-a ajuns ca acum sa avem, statistic, 1,3 pensionari la un contribuabil, iar deficitul bugetului de asigurari sociale sa se indrepte spre 4 miliarde de euro. Iar tendinta se va agrava din cauza migratiei fortei de munca si a scaderii accentuate a natalitatii.

Legea prevede ca punctul de pensie sa fie 39% din salariul mediu pe economie. 45% cer in cor pensionarii si opozitia.

Putem pune pe hartie si 90% ca tot aia ar fi, caci si 39% este prea mult fata de ceea ce suporta acum bugetul de pensii, cat timp contributiile sociale se ridica la doar 31% din salariul mediu pe economie.

Legea nu leaga integral evolutia pensiilor de cea a economiei, caci ele pot creste anual odata cu salariul mediu pe economie si cu rata inflatiei, dar nu pot scadea.

Ca pensionarii vor mai mult e absolut firesc, dar cata minte si responsabilitate trebuie sa ai ca politician pentru a sustine din nou solutii nesustenabile?

E drept, dupa cum recent remarca Mugur Isarescu, avem un electorat alcatuit majoritar din pensionari nu din contribuabili, deci cinismul calcului politic al acestui populism este evident, dar, ma inteb, de unde ar scoate PSD sau PNL bani pentru un punct de pensie de 45% din salariul mediu pe economie. Calin Popescu Tariceanu a recunoscut ca nu ar avea de unde.

Daca dam la o parte acest populism grosier, este aboslut normal ca pensia sa fie legata de performanta economiei, sa scada sau sa creasca odata cu ea. Pentru ca sistemul public de pensii nu e conceput ca un depozit bancar din care iei, eventual cu dobanda, cat ai depus, dupa cum functioneaza pensiile private.

Sistemul public este unul bazat pe solidaritate si continuitate intre generatii: cei de azi platesc pentru cei de ieri si vor fi platiti de cei de maine.

Da, este adevarat ca speranta de viata in Romania este mai redusa decat in majoritatea tarilor europene. Dar obiectivul ar trebui sa fie cresterea sperantei de viata, nu mentinerea unei iluzii la temelia pensiilor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4887 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
66 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Va plangeti ca legea pensilor a fost fraudata.

Dar ce este normal in acest Parlament care activeaza in mod fraudulos de 65 de ani incoace!?
Va reamintesc faptul ca abdicarea Majestatii Sale Regelui MIHAI I, la 30 decembrie 1947, s-a facut sub presiunea santajului, actul fiind lovit de nulitate.
In plus, comunistii aflati acum in tot spectrul politic,cu precadere in PSD,PRM,PC au nesocotit faptul ca Regele nu putea actiona decat in nume propriu si nicidecum pentru institutia Monarhiei ca atare.
In interpretarea lor meschina prin semnatura smulsa cu forta Regelui s-a "abolit" implicit si Monarhia .
SI A URMAT FRAUDA...
In sedinta Adunarii Deputatilor de atunci , convocata in graba dupa abdicare, ar fi urmat ca aceasta sa fie confirmata, prin adoptarea legii nr. 363, care proclama Republica Populara Romana si abroga Constitutia din 1923.
La acea sedinta,insa nu s-a atins cvorumul necesar pentru asemenea decizii, doar 60 de deputati fiind prezenti!!!
Daca nu se adopta legea pensiilor...pentru acelasi motiv de frauda...pai atunci Parlamentul sa fie dizolvat iar partidele foste comuniste sa fie scoase in afara legi;iar regele Mihai sa-si reia locul in societatea noastra.
Atat timp cat abolirea Monarhiei nu a fost niciodata aprobata de Parlamentul Romaniei,nu vad rostul functiei de presedinte!

 

Tupeul grosier al basescienilor

"opozitia a fost pe deplin partasa la aceasta fraudare"

Numai o trompeta basesciana poate sa aiba un asemenea tupeu incat sa spuna asa ceva.
Cat de mizer poti sa ai sufletul si cat de jos poti sa te cobori incat sa spui asa ceva fara sa-ti fie scarba de tine insuti ?

 

Cand cineva in Romania elaborează un act normativ respectand strict aritmetica elementară, logica elementară si dreptatea socială, năpădesc moroii activisti-propagandisti-diversionisti securisto-comunisti si fac ravagii ca turbatii.

Jerome,esti bun de un singur lucru: de compătimit! Cand dintr-un om care este totusi cel mai complex lucru cunoscut rămane doar infătisarea fizică umbland pe cap cu pantalonii in loc de căciulă, este mai curand de plans decat de altele!

Chiar si Tariceanu a recunoscut de voie...de nevoie ca daca era el prim ministru nu ma putea mentine punctul de pensie actual.

Stiu ambele partide PSD si PNL ca legea e buna,dar recunosc doar cu jumatate de gura...si voteaza prin dos ca sa nu-i vada ciirpitorii de partid.
Exact cum a facut si Ponta cu trupa lui de magraoni....

DECI,UNA PESTE ALTA,POVESTILE DE ADORMIT BABELE SPUSE LA GURA PRESEI DE CATRE CIURUITI,DEVIN...BASME CU ...ZBURATORI!

...CULMEA CA SUNT MULTI CARE ....PUN CAPUL PE PERNA SI

LE RUMEGA!

MASSMEDIA AR TREBUIE SA ARATE,SA EXPLICE,SENILILOR,CEI

CARE MAI AU CEVA PUTINTA DE PERCEPTIE,CA LEGEA ESTE O

MASURA REPARATORIE,ESTE MORALA,OBIECTIVA,CORECTA,LOGICA

SI IMPOSIBIL DE RENEGOCIAT!

ESTE O NECESITATE OBIECTIVA,DUBLATA DE SOLICITAREA FMI

CARE NE-A DAT BANI SA NU MURIM SI CARE STIE CE INSEAMNA

CA STATUL SA IMPARTA BANI LA TOTI MURITORII FARA CA EI

SA FII CONTRIBUIT LA FONDUL DE UNDE SE DISTRIBUIE,PENTRU

CA OALA EVIDENT,ESTE GOALA,DUMNEZEU NU A MAI PUS IN EA!

FATARNICII SI HAND.ICAPATII OPOZITIONISTI,...DUBLATI DE

SINDICALISTII ...POLITICI SI INCURAJATI FRENETIC DE

TURNATORUL MAFIOT FELIX SI DE PENALUL MAFIOT VANTU,URLA

LA UNISON CA BASESCU SI BOC ...DECIMEAZA SENECTUTEA!

SARMANII OBSEDATI SI DROGATI DE PUTERE,CIURUITII,AJUNG

SA COMBATA PANA SI FAPTUL CA PE CER MAI EXISTA SOARE SI

CA NOI MAI PUTEM SA RESPIRAM,DATORITA OXIGENULUI...

APROPOS DE VOTAREA LEGILOR,SI AICI TOATA

RESPONSABILITATEA APARTINE ACELEIASI TURME DE

POLITICIENI LIBERALI COMUNISTI,CARE IN GOANA DUPA SCAUNE

SI PUBLICITATE SI-AU DAT CU STANGUL IN DREPTUL PARASIMD

SALA SI ...CULMEA SINUCIDERII,AU REFUZAT RELUAREA

VOTULUI,OFERIT DE SEFA CAMEREI!

...SI TOTUL A FOST O MASCARADA DEMNA NUMAI DE EVUL MEDIU!

PE DOAMNA ENE O ...PENALIZEZ NUMAI PENTRU SUSPICIUNEA

...PROPUSA IN LEGATURA CU SCORUL STRANS DIN CCR!

PAI CAND ACEASTA CURTE A FOST DOMINATA NUMAI DE RELICVE

BOLSEVICE,ERA MAI BINE? SI DE CE NIMENI NU A COMENTAT

NIMIC ...REZULTATELE DE 9-0,SAU 7-2?

TRAIASCA ROMANIA CU ANALFABETI,MAFIOTI SI HANDICAPATI!

PS.

SPER SI CHIAR SUNT SIGUR CA PRESEDINTELE NU VA PUNE LA

INDOIALA ....CONSTITUTIONALITATEA CCR,IAR LEGEA VA FI

PROMULGATA CHIAR ASTAZI!

...SUGEREZ OPOZITIEI TURMENTATE SA INTIEZE DOUA SAU TREI

DEMERSURI DE SUSPENDARE,LA ADRESA CONSTITUTIEI,UNA LA

...NIVELUL CCR SI ALTA LA COTROCENI!

ALELUIA!

PRESIMT ,IN JURUL OREI 18 O DECLARATIE DE PRESA LA

INSTITUTIA PREZIDENTIALA,SCURTA SI SEACA!

 

ASTEPTAM LA PRANZ SOLICITAREA MARELUI JURNALIST IULIAN LECA PRIVIND

demersurile de suspendare a ...CCR!
Pai daca el,de luni de zile scrie, de trei ori pe zi si Basescu nu ia aminte si nici nu il baga in seama....trebuie facut ceva!
Asa nu se mai poate!

OPRITI FRAUDAREA,OPRITI FRAUDAREA,OPRITI FRAUDAREA LUI... VANTU SI A TOVARASULUI DE ARME, FELIX FERICITULLLLLLLL!!

Sa vina motiunea,sa vina suspendarea,sa vina iarna tra la la la la!

Vrem pensii mari,salarii babane,trai decent si excursii in Malorca,tra la la la la!
Sa vina Ponta,sa vina Antonescu,sa vina Vantu,sa ne dea,sa ne infruptam,sa de distram si sa bem,la la la la la!
Acum ori niciodata sa ne croim trusturi,sosele si palate,tra la la la la!
Jos Basescu care ascunde banii la saltea,jos Boc care nu doarme noaptea,sus Voiculescu sa ne scape tara,tra la la la la!
Veniti cu totii sa scoatem banii din buget si sa chefuim!
Romani!Criza a trecut,intrati in concediu!
Suntem si noi fiinte terestre!Sa traim ca nemtii si americanii!
Va asteptam cu drag la Antena nr 3 si apoi incolonati...la Grivco!

Chiormaliul securist nu mai e decat un sef de clan al mafiei portocalii.

Cum de la o vreme tara e plina de succesuri portocalii, firmele pedeliste nu-si mai platesc datoriile de milioane de euro la buget iar la finante e o lista cu seceuri de care functionarii au uitat, slugoii chiormaliului securist de la Cotroceni au lefuri nesimtite de la stat, case imense de la RAPPS.
In timp ce prostimii i se zice mafiot sa stanga cureaua si pensionarilor sa crape muceniceste, lipitorile pdl-iste, in frunte cu Vuittonista prezidentiala si piticul marioneta, nu se mai satura de furat.
Peste 80% din cetătenii romani consideră că betivul securist are actiuni malefice asupra situatiei economice si sociale ale Romaniei, nu mai reprezintă interesele poporului, are un rol distructiv pentru democratie si libertătile cetătenesti si ale presei, si se impune urgent suspendarea si demiterea lui. Individul asta insetat de alcool si mai ales de putere nu mai este presedintele nostru, si nici al Romaniei ingenunchiate de mafia portocalie, fiind mai degrabă un sef de clan mafiot.
Dar scarnavia obsedata de putere n-o sa plece de buna voie nici la expirarea acestui mandat, ci va trebui scos la fel ca Ceausescu, ca un sobolan si trimis pe mare cu Vuittonista lui si cu toata gasca de lipitori portocalii.

LEGEA PENSIILOR II AFECTEAZA DOAR PE CEI CU PENSII NESIMTITE, ADICA PE FOSTII NOMENCLATURISTI, SECURISTI, TORTIONARI, MAGISTRATI, ETC......

ADICA RUDELE CELOR DIN CONDUCEREA PSD, PNL, PC.... ASA CA, TOATA ARGUMENTATIA POPULISTA IMPOTRIVA LEGII PENSIILOR, NU INSEAMNA DECAT PRAF IN OCHII FRAIERILOR....

moare lumea pe strada

Miercuri 06 10 2010 in jurul orei 18 00; pe strada 15 NOV din Brasov; echipa SMURD incerca sa resusciteze pe trotuar un batranel ( ~ 65-70 ani ) slab mort. Din pacate echipa nu a reusit sa-l salveze. Ultima vorba stearsa a victimei a fost cuvantul : FOAME !!!!!!!!!!!!!!!
Despre ce vorbiti la ora asta voi ?- Inca mai puneti palma in *** nenorocitilor de la guvernare si vai mama lui ala de '' presedinte bolnav'' ?....nu sunteti decat ca ei; niste javre, carora le e frica de puscarie . Fac pariu ca mortalitatea va creste cu procente bune in Romania la finele anului.

Opozitia are populism en gros

Dupa ce a incurajat nemunca acum se strofoca si plinge pe umerii securistilor.
Relicvelor lasati- o moale ca se vede perversiunea voastra de la o posta.

Dar cine a adus Romania in numai doi ani in incapacitate de plata a pensiilor ? In curand vom ajunge DATORATA guvernelor Tra-Boc 1-5 in INCAPACITATE TOTALA DE PLATA ! MINCINOSI , HOTI < INCOMPETENTI, INCOERENTI, INGALATI si MARLANI .

Sa tot traiti bine !

...

1.CCR-ul s-a pronuntat asupra constitutionalitatii legii, astfel ca presedintele nu o poate returna pt motive de neconstitutionalitate. Logic, nu ? 2. "Opozitia constructiva" trebuia sa ramana la votare si, dupa logica lor, ar fi avut majoritate. 3. Romania are nevoie de legi reformatoare.

CEA MAI BUNA LEGE A PENSIILOR DIN UE

PENTRU PRIMA DATA IN ISTORIA ROMANIEI PENSIONARII VOR AVEA O PENSIE DECENTA SI UN NIVEL DECENT DE TRAI. S-A TERMINAT CU SARACIA LUCIE CARE A EXISTAT SUB GUVERNARILE PSD, PNL,PC. ACTUALII PENSIONARII CAT SI VIITORI PENSIONARI POT SA SE UITE LA VIITOR CU INCREDERE - PDL-UL LE-A REDAT UN TRAI DECENT. BRAVO PDL! BRAVO BOC!

O luminare si un colac, pentru pensionari !

Aici au ajuns cei ce au construit Rominia dupa 44.Ca sa traiasca in imbuibare copii securistilor,talpa tarii a ajuns sa cerseasca dreptul lor,si li se da firmituri.
Bleste-mul sa cada peste toti acei ce au contribuit la aceasta stare,din 89 si pina astazi !

@ Moldovene,

Uita-te la calificativele ce le-ai primit si vei vedea ca majoritatea celor ce i-ai blestemat posteaza aici, prin intermediari platiti...Subscriu comentariului tau
Si m-i se rupe de negativele lor!

unde a fost opozitia cind s-a votat ?

la caserie,sa-si primeasca tainul promis ?
i-a gonit...vintu' din sala ?
daca erau prezenti,puteau bloca legea.
insa ei asteptau infrigurati banii promisi.
in fond,care e problema ta ?
pdl nu va fi vesnic la guvernare.
cind vor veni la putere iubitii tai psdisit+pnlisti,n-auu decit sa abroge legea si sa faca ei alta,cu punct de pensie de 120 % din salariul lui bogdan olteanu,ca sa capete ceva gras si bietii pensionari.
e chiar asa de complicat ?
realitatea este ca sint sucariti grav cei care aveau pensii speciale,fara sa fi contribuit cu nimic...
dupa cum scrii,esti dintre ei sau traiesti din banii unuia dintre acesti fericiti.

 

ce probleme ai tu cu opozitia?

era afara si nu vota...dar de aici pana la a inventa numere e cale lunga!
istoria a aratat ca tradarea si hotia aduc de la sine si mai multa tradare si mai multa hotie!

Basescu nu va promulga aceasta lege....

Se va afisa ca salvatorul pensionarilor si va trimite legea inapoi in parlament...
In cazul in care o va promulga , problemele "necazurile" lui va lua amploare...

Ba , tu sa taci , nu mai ai ce cauta aici printre oamenii normali . Te-ai exprimat ieri in ultimul hal .

Nu ai ce cauta printre oameni .

@ Ghilotina

Doare adevarul..... ;)

Eu unul , atunci cand am gresit , ma rusinez si tac din gura acceptand pedeapsa .

La voi e invers .

Adevarul nu doare , adevarul te elibereaaza .

Oricare ar fi el .

Minciuna , injustitia doare .

Este de neaccepta cum te-ai putut exprima ieri .

 

@ Ghilotina

Sti citi cetateni Romani si-au inmormantat apropiati datorita ATROCITATILOR impuse de acest individ ??...Atunci te rg sa iti vezi de comentariile tale...
Nici nu ma intereseaza impresia ta, iar ca o replica iti pot transmite ca nu imi pun mintea cu toti ..... ai inteles , e ultima replica care ti-o mai dau..
Sti citi vor suferi si isi vor inmormanta apropiati datorita acestei legi ??

 

daca e despre basescu ...

true man...true!

atentie, toti au furat , acel fond nu il ia o persoana

se face asa : ia si tu ia si tu si tu , pai cum ?
Sa puna fondul la loc din fonduri electorale , ca acolo sunt bani ca lumea, tone de hartie pentru afise si ravase steaguri uniforme microbuze , sedii etc , pai , de ce nu ?

LEGEA PENSIILOR ....PAUPERIZAREA IMPOSTORILOR

Desi specialii ne asigura ca ei nu sint multi, dar sint galagiosi, si pot fi in stare de orice !!! tocmai contribuabilii nu sint intrebati nimic, atunci cind au in intretinere 1,3 pensionari .....poate ar fi bucurosi sa tina fiecare macar 2, spre linistea demagogilor si a politicienilor farisei, care fug de munca, precum dra-cul de tamiie .

@DAN-975 & LEGEA PENSIILOR ....PAUPERIZAREA IMPOSTORILOR

Daca ai citit legea de fapt vezi ca legea pensiilor ii pauperizeaza pe toti pensionarii (actuali si cei care vor devani in curand pensionari). Sa ne referim la fapte: pensia este inghetata pentru 2010 si 2011. Se anticipeaza (antciparea BNR si a guvernului) ca inflatia cumulata in 2010 si 2011 va fi in jur de 13%. Deci dintr-un foc pensionarii au nivelul de trai taiat cu 13%. Chiar si aia care au contribuit toata viata si au iesit la pensie cu 1000 RON. Din 2012 formula de calculare a pensiei va insemna ca pensiile vor creste foarte incet. Se poate aduce argumentul ca atata isi permite economia, dar asta este cu totul o alta discutie.

PENSIONARII ROMANI NU AU ACELEASI DREPTURI CU PENSIONARII EUROPENI.

Iata aici o analiza si considerente profesinioste despre aceasta lege ce parctic nu ESTE LEGE, ci o imperfectiune in numele legii,specifica regimului nedemocratic PDL-UDREA-BASESCU-BOC:

http://www.euroavocatura.ro/stiri/3176/Noua_lege_a_pensiilor__Principalele_modificari__Textul_integral_al_proiectului

Iata numai unul din art.din lege care nu va putea fi aplicat cu temeincie:


Art.175-prevede recalcularea pensiilor integrate in Sistemul Public de Pensii prin art 173.
Recalcularea pensiei militare pe baza contributivitatii va diminua pensia in plata pentru ca:la stabilirea pensiei militare elementele luate in calcul au fost:valoarea gradului,a functiei,a decoratiilor dupa 15,20,25 de ani de vechime a€śIn slujba patrieia€ť ;solda de merit ,grupa de munca etc .
Este injust de a recalcula pensia militara dupa principiul contributivitatii din doua motive:O buna perioada Statul a exceptat de la aceasta plata,iar cand a introdus contributivitatea la pensii pentru Armata a stabilit si retinut doar 5,5%, mult mai putin in raport cu contributivitatea normala.
Dupa lecturarea proiectului de lege MAI APAR doua inechitati prin care se vor diminua pensile militare anticipate :Penalitatile pentru fiecare luna pana la varsta standard de pensionare au crescut de la 0,50 la 0,75 ,iar beneficiile generate de grupa de munca,nu mi se mai iau in calcul la recalculare.
Daca ,totusi , se ajunge la recalcularea pensiilor acest lucru va fi aproape imposibil pentru ca :Militarii,in general, nu au avut carte de munca ;Baza de calcul pentru pensie nu a luat ca reper de pornire venitul brut ,ci doar 65 % din acesta ,valoare din care s-a stabilit pentru pensie doar 60%.
Prin diminuarea pensiei stabilita corect prin Lege SE INCALCA principiul dreptului castigat?

Basescu ar incalca constitutia prin nepromulgarea legii pensiilor

Potrivit art. 77 al. 3 din Constitutie, promulgarea legilor pentru care s-a cerut verificarea constitutionalitatii se face, obligatoriu, in cel mult 10 zile de la primirea deciziei Curtii Constitutionale prin care i s-a confirmat constitutionalitatea.Traian Basescu ar incalca constitutia tocmai prin nepromulgarea legii pensiilor.

 

Pai asta si vrea Ponta si Antonescu,ca motiv apoi de suspendarea presediontelui.

E un joc de-a soarecele si pisica.

Prostia se va plati in 2011 si de catre vuvuzelele postace de meserie.

Putin imi pasa de noua sau vechea lege a pensiilor ca eu nu trag nadejde sa ma pensionez vreodata,ar trebuii prin 2037,greu de crezut ca omenirea supravietuieste pana atunci.Dar ca tot Romanul imi spun parerea.Cred ca nu sunt bani de pensii pentru ca se fura la greu din banul public,pentru ca nu se face nimic pentru a se urni economia din loc,pentru ca pdl a statuat coruptia la rang de politica de stat.De ce sa mai fie bani de pensii cand trebuie multumiti cei peste 30 mii de clienti ai politicii de jaf pdl.Dar din moment ce aici sunt multi Maskini de a lui Dostoievski pensionari ce spun ca este bine ca pensia va creste in functie de inflatie si nu de salariul mediu,va fi inghetata in 2011,si nu vor mai putea cumpara cu ea decat 60%din ce cumpara azi datorita scumpirilor,eu nu le urez decat sa traiasca precum si-au dorit.

 

Vom trai dupa cum muncim sau dupa cum ne-am asternut . Simplu .

Dumneata vad ca reclami intr-una ca PDL fura in fel si chip . Da si ceva exemple , ca sa fii la concret . Ca numai asa .... un cor de acuzari nefondate ... eu unul m-am plictisit sa le tot aud . Plus ca este foarte simplu pentru PDL la alegeri sa va dea public pe post cu toate aiurelile vanturate prin presa si sa castige iar alegerile .
Ceea ce imi doresc .
Cum imi doresc sa-l vad pe emblema Securitatii -- Voicolesco -- in haine vargate , la puscarie pe viata pentru ca l-a omorat pe Marin Ceausescu la Viena .

Pensiile se vor putea sustine atunci cand masa de oameni incadrati in munca se va dubla . Nu bujetaurii , ci aia care sa lucrezxe efectiv in productie . Productie de orice , numai sa iasa plus-valoare .
Avandu-i insa in fata ochilor pe astia de zbiara intr-una , pe aia din Parlament -- niste ipocriti si ticalosi !-- in loc sa investesti sau sa te apuci de munca , fugi mancxand pamantul .
Si or sa plece din ce in ce mai multi .
Majoritatea au zis ca se vor intoarce numai cu ghioage in mana sa-i capaceasca pe hotii nationali . Inclusiv pe aia din justitie care au dat tara cu cracuii in sus cu sentintele lor .

Ieri s-a oficializat dictatura chiormaliului securist si a slugoilor lui.

Ieri am asistat la oficializarea dictaturii chiormaliului securist si a gastii lui de slugoi si lipitori portocalii.
Unde sunt idiotii care mananca *** din palma PDL-ului sa ne explice cum sta treaba cu democratia in tara lui basinescu ??? Bravo Romania , bravo CCR , bravo democratiei hotesti validata de aceasta slehta de porci portocalii in roba de judecatori !!! Suntem intr-o dictatura a hotiei , a fricii si a curviei pentru care si RPK ne invidiaza ... sper sa vad in strada 2 milioane de oameni care sa mature ciuma portocalie instalata prin frauda la toate nivelurile in aceasta tara de *** ! Mi-e sila de toate institutiile din Romania deoarece au *** portocaliu la gura ...
Lingailor portocalii, o sa iesiti voi la pensie (daca mai apucati), si atunci sa va vad, va da chiormaliul securist bani din groapa, credeti ca o sa-l mai lingeti pe bani si atunci ?

"sistemul public de pensii nu e conceput ca un depozit bancar din care iei, eventual cu dobanda, cat ai depus, dupa cum functioneaza pensiile private. "

Aceasta fraza ar trebui scrisa cu litere mari sau cel putin ar trebui pentru un timp inclusa in zona de citate memorabile pentru o mai larga popularizare.

 

"dupa cum functioneaza pensiile private"

nici pensiile private nu functioneaza asa. Pt. un randament mai mare cam 55% din fondul de pensii este plasat in actiunii. Cei care s-au pensionat in anii '90 in occident au iesit cu pensii foarte mari comparativ cu ce au contribuit. Acum randamentul actiunilor este negativ si pensionarii de acum cateodata iau mai putini bani (actualizati pt. inflatie) decat au contribuit. Asa ca cu tot respectul dna Ene e cam paralela cu subiectul pe tema pensiilor private.

MAI AVEM O LEGE PRECARA SI INUTILA...

O lege care sa fie aplicata discrimiator si intolerabil, un act care o sa dureze mai putin decat guvernul Boc 5. Izvorul unor alte framantari sociale si nici macar o urma de reforma sau viziune progresiva.. Sa tra'sca bine?

 

Aceasta lege este....

....rezultatul unui TROC politic, in fond. Opozitia a favorizat contra celor 127 milioane de lei, votul acesteia.
acum ,TROMBOANELE, sunt tardive.

Da, este adevarat ca speranta de viata in Romania este mai redusa decat in majoritatea tarilor europene.

...Felicitari Guvernul Romaniei, tocmai ati votat o lege care vor duce pensionarii direct in Cimitir....fara sa mai apuce vreodata sa vada pensia! Acum ati catalogat Pensionarii ca Dusmani ai Poporului !

 

@***UPSS*** & "tocmai ati votat o lege care vor duce pensionarii direct in Cimitir"

Vorbeam zilele trecute cu un neamt despre pensionare si mi-a zis ca la ei barbatii se pensioneaza la 68 de ani iar intre 65 si 68 de ani NU POT FI CONCEDIATI. Dar mi-a explicat ca multe companii ii concediaza inainte de a implinii 65 de ani pe cei care au probleme fizice.
Mi-a mai zis si ca penalizarile pentru pensionare anticipata sunt destul de mari!

@Grasu

Este adevarat ce spui asa este in practica nu numai in Germania,dar si in Olanda ,Belgia,Franta numai ca diferenta este ca pensionari nu mor de foame la propiu si nu fac atatea artifiici pentru a supravietui. Hai sa fim seriosi caci nu vorbesc din auzite ci din faptul ca traiesc de ani buni in aceasta societate.

@ Grasul

Tot ce spui tu este adevarat. Dar tu spui numai jumatate de adevar. In Romania sunt profesori care au contribuit 40 de ani si s-au pensionat la 65 de ani si au o pensie de 1000-1200 RON. Cu indulgenta asta vine la sub 300 euro. Un german nu se uita la asa o pensie dupa 40 de ani de contributii.

D.le ***UPSS***

Ba nu,nu ai dreptate. De pensia oamenilor care au cotizat cinstit,nu s-a astins guvernul,ci de sueplusul la pensie pentru care nu ns-a platit cotizatie. Un lucru CORECT !

@mcquin & "ca eu nu trag nadejde sa ma pensionez vreodata"

Sunteti tanar si inca nu va dati seama de gresala pe care sunteti gata sa o faceti.
Unul mai batran va sfatuieste sa va faceti macar pensie privata CAT MAI REPEDE in afara de banii pe care ii puteti economisi in banci. Economiile din banci sunt INTOTDEAUNA sub presiunea necesitatilor familiei si NICIODATA NU SUNT SUFICIENTI!

 

legea pensiilor

legea unui lant de neputine

 

Tapaj de presa al opozitiei !.

Opozitia dece a parasit sala la votarea legii ?.Acum le convine ca au 0rimit fcele 127 milioane primarii lor. Opozitia a promovat legea pensiilot pentru cei 127 milioane lei .
Targuiala s-a respectat. Primariile PSD si PNL vor COTIZA la pusculita partideloe ca sa-si poata platii datoriile catre creditorii lor iar PSD sa-si poata plati pretul ,,afacerii,, cu RA-APPS pentru cumparas4ea pe ninic a sediului din Kiselef.
Dar ,vorba ceia,trebuie macar de forma acoperita afacerea votului pe legea pensiei.. Ce..... sa stie,,boborul,, de afacerea sarlatanilor ?
La asta se reduce ,in esenta, plasarea acestui articol,in,, GURA LUMI,,pe panoul de afisare al Ziare.Com.

 

Pe aceeasi lungime de unda cu dvs. ...

S-a publicat si s-a difuzat prin toate canale mass-media urmatoarea informatie: la 1 (un) salariat in Romania exista 1,3 pensionari. Dar nu am gasit nicaieri facuta aceasta statistica vis-a-vis de (macar) tarile membre UE. Personal as fi vrut sa mi de faca cunoscut raportul nr.salariati la nr.pensionari din tarile membre UE; atunci as avea si eu cu cine sa ma compar...Altfel, acest raport "statistisc" nu e decat o cifra goala, care nu se refera la nimic. Mai am o curiozitate. Oare cati din cei declarati productivi realizeaza ceea ce "economia politica" numea "plus valoare"? Nu plimbat marfuri, vanzari si servicii diverse...Cat la suta din acel 1 (un) salariat care munceste produce cu adevarat? Dupa ce o sa lamurim cu totii aceste aspecte o sa ne lamurim si cu ce avem de facut si cu cine a stricat economia acestei tari din 1990 incoace... Invective, injuraturi, blesteme, acuzatii, ironii, sarcasme si alte "manifestari" de limbaj sunt inutile atat timp cat nu vrem sa recunoastem ca lucrurile bune, frumoase, din existenta noastra, se obtin cu multa munca si truda, nu cu speculatii financiare, "bule" imobiliare si alte "inventii" financiare... E usor sa darami fara sa pui nimic in loc...

 

iurie_emanuel, vă adresati unor forme de viată care au pătruns in cel mai inalt for printr-o lege "lucrată" de două mari secături neromane, Guzganul Rozaliu si nepotul criminalei Wass, lege prin care un concurs se castigă nu cu locul I, ci II, III, IV,..!

.

O propunere...

Haideti sa strangem semnaturi pentru o petitie de elaborare a unei legi prin care sa cerem romanilor sa fie de acord ca fiecare parlamentar sa prezinte o "dare de seama" a realizarilor activitatii sale la sfarsitul fiecarui an calendaristic intr-o locatie publica din circumscriptia in care a fost ales; sa vina in fata alegatorilor si sa faca "inventarul" propriilor actiuni din Parlamentul Romaniei; alegatorii sa poata apoi printr-un referendum local (de circumscriptie) sa voteze daca doresc sa mai fie sau nu reprezentati de parlamentarul respectiv; cu majoritate simpla (50%+1), indiferent cati se prezinta la vot, sa fie validat sau invalidat (dupa caz) sa-si continue mandatul sau nu...
Oare ar fi romanii nostrii de acord? Cred ca merita incercat! Ar fi un test sa vedem cat de "stupid people" suntem...

Nici o grijă! Prezintă o dare de seamă de ne face să plangem si să ne declarăm datori vanduti pentru sacrificiile expuse in material! Activistii trasi pe calapodul securitătii sunt maestri, iar lumea este credulă.

Eu as propune ca să fie introdus in legea electorală un articol prin care buletinul de vot (pentru orice alegere)să contină explicit si la vedere o casetă intitulată "VOT IMPOTRIVA CLASEI POLITICE"
Acest sistem ar limpezi apele in relatia cetătean-sistem politic. Cei care nu se prezintă la vot au ocazia să o facă si să pună stampila pe caseta mentionată. La fel si cei care votează cu mare scarbă impinsi de simtul datoriei cetătenesti.
Dacă atitudinea cetătenilor in ziua votării este tot ca pană la această schimbare, este clar că vina o poartă poporul roman si că isi merită soarta cu varf si indesat.
Ar mai exista posibilitatea ca intreaga clasă politică să devină o minoritate in parlament fată de numărul voturilor impotriva ei. Mai mult, buletinele nevotate ca pană acum nu ar mai putea folosite pentru fraudări.

O lege care lasa magistratilor pensii profesionale de peste 100 de milioane de lei vechi pe luna nu poate fi o lege corecta!

Nu mai e vorba aici nici de necesitate, nici de populism, ci de HOTZIE pe fatza! In rest, totul e vrajeala! Daca in anii 2020 - 2030 vom fi condusi de niste oameni normali, nu vor exista probleme, societatea va corecta in mod firesc orice disfunctzie eventuala! Daca vom fi condusi tot de chiori obsedati de putere, de incapabili, de bagaboante si de hotzi, va fi rau, rau pentru totzi! Exceptandu-i pe "elitisti", desigur!
Dar, desteptarea populatiei si cresterea influentei UE cred ca ne vor ajuta sa depasim, totusi, aceasta perioada neagra a istoriei noastre!

 

In momentul in care vom avea o clasa politica responsabila , vom putea da afara definitiv si irevocabil tagma judecatorilor .

Sii ii vom inlocui cu altii .

Pana atunci suportam .

Cine i-a incurajat pe astia sa faca greva anul trecut ?

Dar anul asta ?

daca era vorba despre o lege care sa fie in favoarea lor , era votata in 3 secunde.

acum se calculeaza asa: cine lua din fondul acesta , ce ii dam acum daca fondul n-o sa mai fie la dispozitia noastra, ce avantaje aveam si ce nu mai avem , eheheeeeeeeee, nu-i usor, din fondul de pensii se infruptau toti , aveau procent.

 

toti cei care s-au pensionat stiu ca pana la prima pensie trec cca 4 -5 luni , banii aceia depusi prin banci cu dobanda inseamna bani

De altfel am inteles ca fondul de pensii nici nu mai exista ?
Unde s-au dus acesti bani ? bineinteles ca s-au inteles , altfel nu-mi inchipui ca dispar miliarde asa fara ca nimeni sa se sesizeze, la noi se sesizeara si la cei care muncesc cu ziua si ei fura fonduri de sute de miliarde
Unde sunt banii de pensii hotilor si talharilor?

 

Ideea este ca in principiu sa se gaseasca solutii

Imi aduc aminte de vorba unui profesor si anume ca este important cat castigi dar la fel de important este si cat cheltui.
Ideea unei pensii este in linii mai de a asigura un trai decent unor oameni dupa activitate. Ori daca nu se pot da mai multi bani, cred ca ar trebui luate in calcul si alte solutii.
De genul , pentru oamenii cu o pensie sub o anumita limita, tva-ul sa fie de 5% sau ceva in genul asta la magazine speciale pentru alimente.
In concluzie, daca nu se pot da mai multi bani macar sa nu fie condamnati la saracie lucie. Mai ales ca la varsta a iii-a apar anumite cheltuieli cu medicamente, etc pe care statul ar putea sa le reglementeze diferit (nu sa le subventioneze) si sa le faca mai accesibile.
Ca pana la urma pensionarii nostri asta cer.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor