Olguta Vasilescu: Patronii care nu platesc contributiile comit o infractiune

Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 17:01
13294 citiri
Olguta Vasilescu: Patronii care nu platesc contributiile comit o infractiune
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatorii care nu platesc contributiile angajatilor catre ANAF comit o infractiune si vor raspunde potrivit legii, a anuntat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Initial, ministrul a spus joi seara ca prevederea va fi inclusa in noua Lege a pensiilor. Vineri, insa, Olguta Vasilescu a explicat ca, de fapt, infractiunea de stopaj la sursa va aparea in Codul Fiscal.

"In vechea lege a pensiilor se spune ca angajatii datoreaza contributii, dar nu se specifica faptul ca ele trebuie si platite. Acum, am trecut in lege datorat si platit. Aceste prevederi vor intra in vigoare dupa anul 2021.

Sindicatele au cerut ca sa se introduca infractiunea de stopaj la sursa, tocmai pentru a se evita situatia in care angajatorul nu vireaza contributiile. E ca si cum i-ar fura banii din buzunar, e o infractiune", a declarat Olguta Vasilescu, joi seara, la Romania TV.

Olguta Vasilescu a revenit, vineri, cu detalii pe aceasta tema, afirmand intr-un interviu pentru Digi24 ca infractiunea de stopaj la sursa va aparea, de fapt, in Codul Fiscal.

"Infractiunea de stopaj la sursa va aparea in Codul Fiscal. Cel care le transfera acum contributiile este angajatorul, iar daca retine banii in mod nejustificat va suporta consecintele, inclusiv penal. Modificarea se va face in Guvern, prin ordonanta de urgenta, la Codul Fiscal.

Neplata contributiilor a mai fost considerata infractiune. Ea a fost scoasa de CCR, pentru ca articolul era ambiguu, nu era definita clar retinerea la sursa. Acum este clar", a declarat Olguta Vasilescu.

Ea a mai precizat ca, de anul viitor, pe site-ul Casei Nationle de Pensii si pe cel al ANAF romanii vor putea vedea daca le sunt sau nu platite contributiile.

"De anul viitor, pe site-ul Casei Nationle de Pensii, cat si pe site-ul ANAF, se va vedea daca nu se platesc contributiile, pentru ca angajatul sa vada daca angajatorul livreaza sau nu contributiile. Ei vor putea vedea si numarul de puncte, pentru a-si putea calcula pensia", a completat Vasilescu.

Ministerul Muncii a publicat, in 9 august, proiectul noii Legi a pensiilor, iar actul normativ a stat in dezbatere publica 10 zile.

Ministerul a anuntat ca in proiectul de lege se precizeaza ca nicio pensie in plata nu va scadea.

"In cazul in care, in urma recalcularii, va rezulta o suma mai mica decat cea aflata deja in plata, atunci se va mentine suma in plata. Nu se modifica varsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici stagiul complet de cotizare", se arata in comunicatul trimis in luna august.

Potrivit proiectului, Ministerul Muncii vrea ca incepand cu 1 septembrie 2021 valoarea punctului de pensie sa fie de 1.875 lei.

"Valorile punctului de pensie sunt urmatoarele:

a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;

b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;

c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei", se arata in proiectul noii Legi a pensiilor.

Actul normativ mai precizeaza ca "la data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinta se stabileste in cuantum fix si este de 75 lei".

Incepand din anul 2022, pensiile vor mai creste insa doar daca cresc si preturile. Astfel, se arata in proiect, incepand cu anul 2022, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 septembrie a fiecarui an in care se face majorarea si comunicat de Institutul National de Statistica.

"In situatia in care indicatorul prevazut la alin. (4) are valoare negativa, se pastreaza ultima valoare a punctului de referinta", se mai arata in document.

I.O.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Legea pensiilor modificari, #Legea pensiilor stopaj infractiune , #legea pensiilor