Opinii: Legea Pensiilor sau cum sa mori la datorie

Autor: Livia Stroie
Duminica, 14 Noiembrie 2010, ora 17:20
4046 citiri
Opinii: Legea Pensiilor sau cum sa mori la datorie

Imaginati-va ca ati intra intr-o sala de operatie dintr-un spital romanesc, iar injectia de anestezie este administrata de o asistenta in varsta de 65 de ani. Sau ca circulati pe sosele unde soferi de TIR sunt batrani in varsta de 65 de ani. Sau ca la ghiseul unei institutii va intampina o batranica in varsta de 65 de ani, care nu prea vede, nici nu aude bine, dar trebuie sa va rezolve problema.

Lasand la o parte aceasta problema destul de spinoasa (pentru ca multi seniori vor protesta vehement, spunand ca se simt ca la 20 de ani si ca pot munci mai bine ca un tanar de 20 de ani) sa abordam problema din alt unghi. Sa ne punem in pielea unui patron de firma, care are de ales intre trei tineri bine pregatiti pentru un post si o persoana cu experienta si pregatire, cu varsta intre 50 si 65 de ani.

Cu siguranta ca exista, in multe domenii, in multe institutii si companii, oameni de buna-credinta, extrem de pregatiti si capabili chiar si la o varsta inaintata sa faca fata cu brio sarcinilor de serviciu. Profesionistii romani, odata plecati in strainatate, reusesc de cele mai multe ori sa starneasca admiratia in companiile multinationale.

Exista profesori respectati, din licee cu renume in Romania, care fac in repetate randuri cereri pentru a fi primiti in continuare la catedra, desi ar fi trebuit sa se pensioneze, pentru ca pur si simplu isi iubesc meseria, o fac cu daruire si cu pricepere.

Insa este esential ca, atunci cand se vorbeste despre cresterea varstei de pensionare, sa se ia in considerare aspecte precum speranta de viata, starea de sanatate a populatiei si situatia de pe piata muncii.

Bolile lovesc si inainte de 65 de ani

Toate statisticile arata ca romanii sunt mai bolnavi decat vecinii lor din Uniunea Europeana si, din pacate, unele afectiuni nu tin cont de faptul ca, prin lege, omul trebuie sa fie sanatos tun si apt de munca pana la 65 de ani.

Conform studiilor recente, Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta bolilor grave precum bolile de inima, TBC, hepatita sau cancer. Studiul romanesc de Prevalenta a Hipertensiunii Arteriale si de Evaluare a Riscului Cardiovascular in Romania (SEPHAR 2007) arata ca hipertensiunea afecteaza 40 la suta din romani si peste 70 la suta din cei cu varste mai mari de 60 de ani.

Ce inseamna asta? Inseamna ca sunt sanse mai mari ca in Romania chirurgului sa ii tremure mana pe bisturiu, soferul sa aiba o viteza de reactie mai mica sau functionarul de la ghiseu sa aiba ceva probleme psihice, dupa ce a lucrat ani de zile cu publicul.

In tara in care deja o asistenta nevoita sa aiba grija de zeci de copii dintr-o maternitate, din pricina lipsei de personal, este arestata pentru ca lipsa ei din salon a dus la moartea unor nou-nascuti, consider ca este periculos ca varsta de pensionare sa fie crescuta.

Cunosc personal cazuri in care profesionisti care aveau, prin natura meseriei, viata a zeci de oameni pe mana, si care la 55 de ani au depus dosarul de pensionare, constatand singuri ca nu mai pot face fata meseriei. Este vorba in special de personalul din domeniul sanitar, extrem de solicitat, in conditii de subfinantare si lipsa de cadre.

Legea Pensiilor trece in forma initiala de Senat - deputatii decid

Pe de alta parte, adevarul este ca, indiferent de deciziile care se iau la nivel inalt, romanii muncesc deja in continuare, chiar si dupa varsta de 65 de ani.

In sensul ca, dupa o anumita varsta, oamenii continua de cele mai multe ori sa munceasca. Pensia lunara nu permite, in multe cazuri, plata tuturor medicamentelor de care are nevoie un batran, a utilitatilor si a alimentelor.

Fie romanii care traiesc in mediul rural, unde munca pe langa gospodarie nu se termina niciodata, isi produc prin mijloace proprii tot ce au nevoie pentru a trai, fie croitoreasa continua sa efectueze mici modificari la hainele vecinelor de la bloc, contra cost, fara sa dea chitanta.

Este clar ca sistemul de pensii, in starea actuala, este nesustenabil, iar problema va deveni din ce in ce mai serioasa, in conditiile in care tendintele in domeniul natalitatii, mortalitatii si imigratiei raman la fel.

Sa nu uitam de asemenea ca, in ceea ce priveste echivalarea varstei de pensionare la femei si barbati, un subiect destul de sensibil, dezbaterea s-ar putea sa nu se termine niciodata.

Legea pensiilor: Amendamente admise la comisii figureaza ca respinse

Romancele muncesc de mici si muncesc din greu. Au numeroase responsabilitati si si-au stabilit singure rolul si importanta in societate. Munca pe care o depun este esentiala pentru bunastarea familiilor, iar impartirea responsabilitatilor casnice rareori se face in mod egal. Fenomenul nu este intalnit doar la noi: femeile au dobandit drepturi egale cu barbatii, insa treburile casnice tot ele le fac. Si atunci, de unde si cum egalizare?

Nu cred insa ca rezolvarea problemei fondului de pensii se poate face prin obligarea persoanelor la munca pana la varsta de 65 de ani, ci printr-un mai bun control al evaziunii fiscale si prin incurajarea mediului privat. Altfel, pe masura ce populatia imbatraneste si tot mai putini oameni sunt dispusi sa-si plateasca taxele, vom ajunge tara in care se moare la datorie.

Citeste si:
Ghinea îl contrazice pe ministrul Muncii: Majorarea pensiilor nu va fi posibilă fără renunțarea la cele speciale ale clientelei
Ghinea îl contrazice pe ministrul Muncii: Majorarea pensiilor nu va fi posibilă fără renunțarea la cele speciale ale clientelei
Vicepreşedintele USR Cristian Ghinea a transmis vineri, 3 decembrie, că majorarea pensiilor nu va putea fi posibilă simultan cu introducerea indemnizaţiilor speciale pentru aleşii locali,...
Ministrul Muncii, pe tema vârstei de pensionare: „Mai întâi trebuie să prelungim speranța de viață sănătoasă, apoi să prelungim viața activă”
Ministrul Muncii, pe tema vârstei de pensionare: „Mai întâi trebuie să prelungim speranța de viață sănătoasă, apoi să prelungim viața activă”
Înainte de o discuție legată de o creștere a vârstei de pensionare, trebuie luate măsuri pentru ridicarea speranței de viață sănătoasă, care momentan, în România este în jurul...