Opozitia a incercat in plenul Camerei sa determine un vot final pe Legea pensiilor

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 20:29
1327 citiri
Opozitia a incercat in plenul Camerei sa determine un vot final pe Legea pensiilor
Foto: Evenimentul Zilei

PSD si PNL au cerut introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor a Legii Pensiilor, astfel incat aceasta sa fie votata chiar in cursul sedintei de luni.

Presedintele Roberta Anastase a refuzat insa sa supuna la vot propunerea pe care a apreciat-o ca neregulamentara.

Solicitarea a fost facuta de catre liderul grupului PSD, Mircea Dusa. "Am inteles ca presedintele este foarte suparat ca a trimis Legea pensiilor la Parlament, dar dumneavoastra nu vreti sa tineti cont de aceasta suparare si ati stabilit un grafic foarte lung de intocmire a raportului la lege, desi lunea trecuta a fost elaborat un raport", s-a adresat Dusa deputatilor Puterii in motivarea propunerii sale, cerand totodata sa se dea si un vot final pe lege.

"Nu-mi cereti sa supun la vot un lucru neregulamentar", a spus presedintele Camerei, Roberta Anastase care a precizat ca, in cazul legilor reexaminate la cererea presedintelui statului, este nevoie de un raport inlocuitor la raportul preliminar, raport inlocuitor care trebuie sa ia in considerare amendamentele depuse de catre parlamentari in intervalul de sapte zile special stabilit in acest scop.

Cum intervalul nu s-a scurs, iar Comisia nici nu a inceput sa discute pe tema raportului inlocuitor, Anastase a afirmat ca intrarea in dezbaterea din plen este neregulamentara.

Lucrurile s-au complicat dupa interventia viceliderului PSD Aura Vasile care a spus ca graficul invocat de catre Anastase ar prelungi excesiv termenul adoptarii legii. Pe de alta parte, argumentele invocate de catre Vasile au fost in favoarea reluarii intregii procedurii pe baza deciziei Comisiei de regulament care a apreciat ca raportul preliminar intocmit la Legea pensiilor de catre Comisia de munca nu a respectat prevederile regulamentare.

"Toata procedura trebuie reluata de la capat pentru ca acel raport preliminar nu exista pentru ca nu s-au respectat procedurile, trebuie stabilita de catre Biroul Permanent o alta data pentru intocmirea raportului", a spus viceliderul de grup al PSD.

Reprezentantul UDMR face glume pe seama necunoasterii limbii romane

Invocand ca scuza cunoasterea deficitara a limbii romane, deputatul UDMR Marton Arpad a ironizat incongruenta punctelor de vedere de la varful grupului PSD.

"Probabil n-am inteles exact ce au declarat liderul si viceliderul PSD. Viceliderul ne-a spus ca n-ar trebui, asa cum inteleg eu limba romana, sa dezbatem acum, ci doar dupa ce s-a retrimis legea pentru a se face un nou raport preliminar. Domnul lider ne-a propus, tot in mod serios, ca eventual sa dam un vot final", a constatat Marton Arpad.

La finalul discursului sau, Marton a lasat sa se inteleaga ca pesedistii au incercat, profitand de prezenta in sala a unui numar redus de deputati, sa determine respingerea legii din lipsa de cvorum, iar pentru a fi siguri de reusita planului, au cerut, prin intermediul lui Cristian Dumitrescu, ca membrii Comisiei de invatamant sa lucreze in paralel cu plenul pentru ca problema de cvorum sa fie si mai mare. "Curat serioasa propunere!", a conchis deputatul UDMR.

In schimb, viceliderul PNL Eugen Nicolaescu a acuzat puterea ca refuza ajutorul opozitiei pentru ca guvernul sa poata adopta cat mai repede Legea bugetului pentru care este nevoie in prealabil de Legea pensiilor. "Pare surprinzator ca opozitia doreste ca o lege importanta sa fie trecuta pe ordinea de zi, iar puterea refuza (...) Noi va solicitam sa introduceti pe ordinea de zi legile necesare ca guvernul sa-si faca temele, iar dumneavoastra refuzati. Este greu de inteles", a spus Nicolaescu.

Nici acest argument nu a convins-o pe Anastase care a ironizat la randul sau eforturile Opozitiei. "Mi-e frica sa nu ma suspendati 15 zile din plen daca supun la vot un lucru neregulamentar pentru ca nu avem raport", a spus presedintele Camerei.

In urma acestui insucces, reprezentantii Opozitiei au invocat din nou prezenta la prezidiu a Robertei Anastase ca obstacol insurmontabil pentru prezenta lor in plen si au anuntat ca parasesc dezbaterile pana cand Legea pensiilor va intra pe ordinea de zi a plenului.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#legea pensiilor, #Opozitie vot pensii, #vot legea pensiilor , #legea pensiilor