PNL va contesta legea pensiilor la CCR: "Este cras neconstitutionala"

Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 13:57
5505 citiri
PNL va contesta legea pensiilor la CCR: "Este cras neconstitutionala"
Foto: captura Facebook / PNL

PNL va contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) legea pensiilor, a anuntat, duminica, vicepresedintele partidului Dan Vilceanu, daca ea va fi adoptata in forma actuala de Camera Deputatilor, decizionala.

Proiectul a iesit din Comisia de Munca si ar trebui sa intre la vot in plen saptamana viitoare.

"PNL va contesta la CCR aceasta lege pe care o consideram a fi cras neconstitutionala", a spus Vilceanu, intr-o conferinta de presa, precizand ca acest proiect a fost amanat la votul in plen pentru saptamana viitoare, cel mai probabil din cauza unor discutii intre PSD si UDMR.

El a explicat motivele de contestare a proiectului la CCR.

"Aceasta lege leaga pensia de invaliditate de un stagiu minim de cotizare. (...) Practic, romanii care nu au contribuit minim 15 ani la sistemul de pensii si sufera un accident de munca sau o boala nu vor primi pensie ceea ce este clar neconstitutional", a spus Vilceanu, invocand o decizie anterioara a CCR.

In opinia sa, acest act normativ creeaza si o discriminare intre persoanele cu dizabilitati, in sensul in care doar nevazatorii beneficiaza de o treime dintr-un stagiu complet de cotizare pentru a primi pensie.

El a adaugat ca o alta problema este legata de faptul ca aceasta lege nu are niciun fel de legatura cu contributivitatea.

"Exista o intreaga discutie cu conceptul de datorat si platit pentru a primi pensie. (...) Exista mai multe companii de stat care retin contributiile angajatilor si nu le platesc la sistemul de pensii, fapt care duce contribuabilul in situatia de a nu primi pensie pentru perioada in care aceste contributii nu au fost platite. (...)

Aceasta lege introduce o mare nedreptate si ma refer la faptul ca, de exemplu, la un stagiu minim de cotizare de 15 ani ori ca vei contribui la salariul minim pe economie ori la cel mediu pe economie pensia pe care o vei primi este pensia minima si atunci este clar ca, cel putin din punct de vedere al contributivitatii, aceasta lege este stramba, este o lege proasta pentru ca incurajeaza practic cetatenii ca dupa 15 ani sa nu mai munceasca", a afirmat vicepresedintele PNL.

Dan Vilceanu a aratat ca, in acest context, peste 65% dintre beneficiari vor primi pensia minima.

Potrivit liberalului, legea pensiilor creeaza "o mare nedreptate" pentru salariatii care au lucrat in grupa I si grupa II de munca, acestia urmand sa primeasca o pensie mai mica decat cea calculata conform actualelor prevederi.

El propune ca venitul cumulat din pensii si alte indemnizatii care depaseste 5.000 de lei sa fie impozitat cu 80%, dand ca exemplu pensia presedintelui CCR, Valer Dorneanu, care este de peste 30.000 de lei.

Citește și:
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Tribunalul Bucureşti a amânat marţi, 31 ianuarie, pentru 17 februarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă,...