Presa de azi: Basescu iese din clenciul pensiilor

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 07:18
1945 citiri
Presa de azi: Basescu iese din clenciul pensiilor

Ziarele de vineri dezbat decizia presedintelui Traian Basescu de a retrimite Legea pensiilor in Parlament. Evenimentul Zilei ne spune ca presedintele vrea acum scaderea varstei de pensionare pentru femei desi pe 21 septembrie cerea egalizarea acesteia la 65 de ani, iar Gandul se intreaba cand a descoperit presedintele ca "femeia are o situatie mai grea decat barbatul".

In acelasi timp, Romania Libera atrage atentia ca Basescu iese din clenciul pensiilor si incearca sa scape de suspendare.

Adevarul: Legea pensiilor, retrimisa la Parlament

Traian Basescu a retrimis Parlamentului Legea pensiilor, solicitand reanalizarea articolului privind varsta de pensionare de 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Seful statului a cerut stabilirea varstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.

"O femeie care are serviciu mai are si un serviciu acasa, fiind responsabila de gestionarea treburilor casnice, de cresterea copiilor", si-a motivat Basescu decizia, potrivit Adevarul.

El a mai spus ca noua lege creste varsta de pensionare pentru barbati cu 3 ani, de la 62 la 65 de ani, in timp ce pentru femei cu 7 ani, de la 58 la 65 de ani. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a cerut sa fie discutate si alte prevederi, desi procedura prevede dezbaterea doar a articolului din cererea sefului statului.

Referindu-se la frauda reclamata de Opozitie la votul pe aceasta lege, Basescu le-a transmis liderilor PSD si PNL ca au avut abordari "ridicole", cerandu-i sa arbitreze intr-o Camera a Parlamentului.

Jurnalul National: Basescu nu promulga Legea pensiilor

Prin decizia sa, presedintele Traian Basescu nu doar ca se contrazice, dar da si o palma democrat-liberalilor, care au sustinut in Parlament, cu multa vehementa, egalizarea varstei de pensionare pentru barbati si femei.

Mai precis, in plenul Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a supus votului direct varianta Guvernului privind egalizarea varstei de pensionare a femeilor si barbatilor la 65 de ani, fara a spune mai intai la vot varianta Comisiei de munca ce prevedea pensionarea femeilor la 63 de ani, iar a barbatilor la 65, aflam din Jurnalul National.

Totodata, Basescu a incercat astfel sa lase, pe de o parte, Opozitia in off-side, demersul suspendarii devenind inutil, si pe de alta parte, sa dea o lovitura de imagine, invocand suferintele femeii romane, care nu poate munci pana la 65 de ani.

"Sunt un sustinator fara rezerve al egalitatii de sanse, dar si al egalitatii de tratament in fata legii pentru femei si barbati. Nu pot insa sa nu realizez realitatile socio-economice din Romania si sa constat ca totusi femeile au o situatie mult mai grea decat barbatii", a subliniat Traian Basescu, aratand ca o femeie care munceste in sectorul privat sau de stat mai are si un serviciu acasa, fiind prima si cea mai importanta responsabila in gestionarea treburilor casei si in cresterea copiilor.

"Deci femeile fac o dubla munca in Romania. Chiar legea, la articolul 56 alin. 4 si la articolul 60 alin. 2 instituie diferenta de tratament intre femei si barbati; daca ne referim la balerini si balerine, varsta de pensionare difera intre femei si barbati sau daca ne referim la militari", a explicat Basescu, subliniind ca, in aceste conditii, a hotarat sa retrimita Parlamentului Legea pensiilor, considerand oportuna modificarea articolului 53 alin. 1 al legii, in sensul stabilirii varstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani.

Evenimentul Zilei: Basescu nu promulga legea pensiilor. Pe 21 septembrie, cerea egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani

Totusi, in urma cu doar doua saptamani, in discursul din Parlament, Traian Basescu se declara un sustinator al egalizarii varstei de pensionare.

"Masura de crestere progresiva pana in 2030 a varstei de pensionare, pana la 65 de ani, precum si egalizarea acesteia la femei si barbati, este necesara, avand in vedere tendintele demografice ingrijoratoare, din Romania si nu numai, inclusiv in Uniunea Europeana", declara seful statului in plenul Camerelor reunite,in fata senatorilor si deputatilor, scrie Evenimentul Zilei.

Cu o zi inainte, aceeasi idee era sustinuta si de premierul Emil Boc in Parlament. "Egalizarea varstelor de pensionare este avuta in vedere in anul 2030, pentu a putea asigura o sustinere pe termen mediu si lung a bugetului de pensii, declara Boc pe 20 septembrie.

Presedintele s-a referit, astazi, si la declaratiile liderilor opozitiei, Victor Ponta si Crin Antonescu, care i-au cerut sa intervina in conflictul de la parlament, dupa ce Roberta Anastase a fost acuzata de frauda la votul legii pensiilor.

"Imi cer sa arbitrez in interiorul unei camere a parlamentului. Acest lucru nu este posibil. Presedintele nu se poate implica in activitatea interna a parlamentului.

Liderii Ponta si Antonescu au posibilitatea sa se adreseze comisiei de disciplina a parlamentului pentru a rezolva problemele de litigiu. Cei care vorbesc despre dictatura nu inteleg ce inseamna sa creezi precedentul ca presedintele sa se implice in activitatea interna a parlamentului. Asta ar fi dictatura. Eu nu-mi doresc sa interferez in viata interna a parlamentului", a spus Traian Basescu.

Romania Libera: Basescu iese din clenciul pensiilor

Decizia de retrimitere a Legii pensiilor in Parlament poate fi vazuta si ca o o manevra facuta pentru a scapa de suspendare.

Motivele gasite de presedinte pentru nepromulgarea legii sunt usor surprinzatoare intrucat, pe 21 septembrie, el sustinea in fata Parlamentului exact contrariul. Schimbarea de atitudine poate avea insa o posibila explicatie in faptul ca Traian Basescu incearca sa se delimiteze de scandalul iscat in Camera Deputatilor intre opozitie si putere pe marginea modului de adoptare a legii, considerat de PSD si PNL "fraudulos", sunt de parere jurnalistii de la Romania Libera.

In acelasi timp insa, seful statului da o palma peste obrazul PD-L si al Guvernului, cei care s-au luptat pentru adoptarea legii in aceasta forma, respectiv pentru principiul egalizarii varstei de pensionare. In plus, decizia Cotrocenilor anuleaza orice incercare a opozitiei de a-l suspenda pe presedinte, demers care oricum se anunta a fi un esec.

Gandul: Piruetele lui Traian Basescu: cand a descoperit presedintele ca "femeia are o situatie mai grea decat barbatul"

Opozitia a aplaudat gestul presedintelui, dar continua sa ceara demisia Robertei Anastase. Liberalii sunt nemultumiti, insa, si de faptul ca Traian basescu cere doar reexaminarea articolului privind varsta de pensionare.

"Un succes comun al celor care au luat atitudine fata de frauda din Parlament. Solutia este cea corecta", a caracterizat presedintele PSD, Victor Ponta, anuntul lui Traian Basescu, potrivit ziarului Gandul.

El a adaugat ca presedintele a gasit o motivatie politica si diplomatica, sanctionand in acest fel frauda din Parlament. Ponta a precizat ca PSD cere in continuare demisia Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputatilor, precizand ca nu poate fi vorba de rediscutarea si revotarea Legii pensiilor sub patronajul acesteia.

Liderul PNL, Mihai Voicu, a criticat faptul ca presedintele a cerut doar reexaminarea articolului privind egali-zarea varstei de pensionare, in conditiile in care liberalii sunt nemultumiti si de "modalitatea de calcul al punctului de pensie si de felul in care sunt afectate pensiile militarilor".

Potrivit lui Voicu, PNL isi mentine intentia de a depune o motiune de cenzura la adresa Guvernului Boc. El i-a transmis lui Traian Basescu, in legatura cu posibilitatea suspendarii sale din functie, ca "De ce ti-e frica, nu scapi". Vicepresedintele democrat-liberal, Cezar Preda, a declarat ca PD-L este pregatit, alaturi de aliatii din coalitie, sa voteze din nou in Parlament Legea pensiilor, intrucat documentul "asaza sistemul de pensii pe fagas bun".

A.T.

Citeste si:
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Costul termoficării, dar şi intenţia Primăriei Capitalei de a prelua ELCEN se numără printre subiectele care urmează să fie abordate, vineri, în cadrul întâlnirii de lucru anunţată la...
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...