Raluca Turcan: Calcularea pensiilor se va face in baza unei formule, nu de pixul politicienilor

Miercuri, 02 Iunie 2021, ora 21:51
5173 citiri
Raluca Turcan: Calcularea pensiilor se va face in baza unei formule, nu de pixul politicienilor
Doi pensionari discuta FOTO Pixabay.com

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat miercuri seara, la Digi24, ca stagiul minim de cotizare pentru pensie va ramane 15 ani, dar ca acestia pot sa nu fie consecutivi, ci adunati de-a lungul timpului.

Oficialul a mai spus ca pensiile vor fi recalculate pe baza unei formule care va include un indice de corectie, dar care va si scoate calcularea pensiilor "din pixul politicienilor", pentru ca oamenii "sa nu mai fie amagiti".

Prin reforma digitala a sistemului, oamenii vor putea sa aiba acces la propriul dosar electronic si sa vada cat mai au de muncit si de ce pensie ar putea sa beneficieze, conform G4Media.

Ministrul Muncii a declarat ca aproape 1.500 de oameni sunt nevoiti sa digitalizeze 5 milioane de dosare, fapt care ar trebui sa fie posibil la inceputul anului 2023. Legea pensiilor si calcularea acestora ar trebui sa fie gata pana la sfarsitul anului 2022, a mai spus Turcan.

"Stagiul minim de cotizare la pensie este bine sa fie 15 ani. Ramane stagiul minim de cotizare. Pot fi 15 ani adunati, nu consecutivi. Pensiile vor fi recalculate pe o formula care va include si indicele de corectie. In momentul de fata, indicele de corectie este scos din burta de PSD, care a explodat si a ajuns la o inechitate in sistemul de pensie.

Aceasta formula de calcul va aduce o predictibilitate in privinta calcularii pensiilor pe termen lung pentru ca orice calculare de pensii sa fie scoasa din pixul politicienilor. Pensionarii erau amagiti ca pensiile vor creste cu 40%, dar deficitul la pensie era deja de 3,2 miliarde, cheltuielile de 69 miliarde, iar ei le promiteau cresteri cu 40% ceea ce inseamna ca deficitul ar fi ajuns la 152 de miliarde in 2022, asta inseamna o minciuna crasa", a declarat Raluca Turcan, miercuri seara, la Digi24.

Citește și:
Cine sunt românii care vor putea ieși la pensie de la 40 de ani. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Cine sunt românii care vor putea ieși la pensie de la 40 de ani. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Camera Deputaților a adoptat miercuri, 23 noiembrie, un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru noi categorii de salariați. Aceștia vor putea ieși la pensie...
Bâlciul deșertăciunilor pe tema "majorării pensiilor" cu rata inflației
Bâlciul deșertăciunilor pe tema "majorării pensiilor" cu rata inflației
De luni de zile, nu e ora din prime time să nu se fi anunțat o știre de importanţă maximă privind pensiile. Inflamări verbale, invective pe rol de argumente – poate dă bine, totul e...