Ziare.com

Sindicalistii ii scriu lui Basescu sa nu promulge Legea pensiilor

de Elena Enache
Joi, 07 Octombrie 2010, ora 13:04

   

Sindicalistii ii scriu lui Basescu sa nu promulge Legea pensiilor
Cele cinci mari confederatii sindicale i-au trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care ii cer sa nu promulge Legea pensiilor, declarata miercuri constitutionala de CCR.

"Domnule presedinte al Romaniei, Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA", Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Blocul National Sindical, Confederatia Nationala Sindicala 'Meridian' va solicita sa nu promulgati Legea pensiilor pentru ca forma votata de Parlament are prevederi abuzive si clauze dezastruoase ce atenteaza la viata salariatilor si a pensionarilor actuali", se arata in scrisoarea trimisa de sindicate presedintelui Traian Basescu.

Astfel, in opinia sindicalistilor, cresterea varstei de pensionare la 65 de ani, atat pentru femei cat si pentru barbati, "le rapeste, in fapt, oamenilor dreptul la pensie, in conditiile in care speranta de viata in Romania este cu 10 ani mai mica decat in alte state din Europa, unde limita de varsta pentru pensionare este tot de pana la 65 de ani".

De asemenea, toate cele cinci mari confederatii sindicale considera ca desfiintarea grupelor speciale de munca este "imorala".

"Prin aceasta statul refuza unor categorii profesionale, acolo unde munca este foarte grea si cu riscuri deosebite, dreptul la pensie. Pentru lucratorii din domeniile unde se munceste in conditii foarte grele, speranta de viata este extrem de redusa, cand se pensioneaza oamenii fiind deja grav bolnavi, si asta in cazul fericit in care nu mor inainte de a implini varsta de pensionare", se mai arata in scrisoare.

In plus, in opinia sindicalistilor, metoda de stabilire a valorii punctului de pensie conform proiectului Legii determina o reducere suplimentara a puterii de cumparare "pentru o categorie sociala si asa greu afectata de masurile de austeritate (cresterea TVA, coplata pentru serviciile medicale si medicamente, rata inflatiei in crestere) si de efectele acestora".

In aceste conditii, sindicalistii ii cer presedintelui Romaniei sa nu promulge Legea pensiilor si sa o retrimita in Parlament.

O scrisoare similara a fost trimisa joi de presedintele PSD Victor Ponta, care il avertizeaza pe seful statului sa nu promulge legea, riscand altfel sa se supuna unor riscuri politice, printre care si suspendarea sa.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1360 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un demers la fel de inutil ca si cel al presedintelui PSD, Victor Ponta!

Sa nu zica cineva ca liderii nu se preocupa! In rest, ramane cum am discutat!

 

de ce nu ii scriu sindicatele

si cu ce bani sa se plateasca pensiile? Nu poti cheltui mai multi bani decat ai. Daca tiparesti bani tot aia e, sau chiar mai rau, ca le scade valoarea.

 

i.d.i.o.t.i.l.o.r

voi vreti salari si viata din vest dar sa lucrati ca in est. Auzi, al 14 salariu, 30 de zile cncediu, ies la pensie inainte de 50,spor de sula calului. Va doresc la toti sa ajungeti in tari straine sa lucrati sa vedeti cum se castiga banul si o viata decenta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor