Sondaj Ziare.com: Femeile ar trebui sa iasa la pensie la aceeasi varsta ca barbatii?

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 11:30
3402 citiri
Sondaj Ziare.com: Femeile ar trebui sa iasa la pensie la aceeasi varsta ca barbatii?
Foto: topnews.com

Mult dezbatuta lege a pensiilor a aprins spriritele politicienilor, dar si ale romanului de rand. Cea mai discutata problema este legata de varsta de pensionare care creste la 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei, urmand sa se ajunga la aceasta egalizare pana in 2030.

Dupa ce la discursul din septembrie din Parlament, presedintele Traian Basescu a sustinut egalitatea intre femei si barbati, chiar si in ceea ce priveste varsta de pensionare, seful statului s-a razgandit si a decis sa nu promulge Legea pensiilor tocmai de dragul reprezentantelor sexului frumos din Romania care au o situatie "speciala" si necesita discriminare pozitiva.

"Sunt un sustinator fara rezerve al egalitatii de sanse dintre femei si barbati, dar si al egalitatii de tratament, nu pot sa nu constat ca femeile au o situatie mult mai grea decat barbatii. O femeie care are un serviciu in sectorul de stat sau privat, mai are un serviciu si acasa, deci femeile fac o dubla munca in Romania. Chiar legea institutie diferente de tratament intre femei si barbati", a declarat Basescu joia trecuta.

Astfel presedintele da dreptate Opozitiei care a sustinut de la inceput ca, in Romania, familiile sunt majoritar traditionaliste si femeile vin acasa de la serviciu si continua sa munceasca. In plus, ele mai au un job - se ocupa de copii mai mult decat tatii. Asa ca, la 65 de ani, in general se poate spune ca o romanca a muncit mai mult decat sotul sau care a mers doar la serviciu.

Traian Basescu urmeaza sa discute luni cu politicienii, care se vor duce la Cotroceni, tocmai despre varsta de pensionare. Seful statului vrea pensionarea femeilor cu doi ani mai devreme decat barbatii, insa mai multe decizii ale Curtii Europene de Justitie apara egalizarea varstelor.

Subiectul este atat de controversat incat a produs si o premiera politica istorica - premierul Emil Boc l-a contrazis pe presedintele Basescu, spunand ca viata, demografia ne obliga sa scoatem femeile la pensie odata cu barbatii.

Ziare.com va invita la dezbatere si vot. Sunteti de acord cu presedintele Basescu si credeti sa femeile trebuie sa iasa mai repede ca barbatii la pensie sau considerati ca atat barbatii, cat si femeile trebuie tinuti la munca pana la aceeasi varsta, in cazul noii legi - 65 de ani?

Citește și:
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...