Ziare.com

10 intrebari importante despre Pilonul II. Afla totul despre pensiile private obligatorii

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 07:28

   

10 intrebari importante despre Pilonul II. Afla totul despre pensiile private obligatorii
De aproape 10 ani, o parte din contributia romanilor la pensie se acumuleaza si se inmulteste in conturi de pensii administrate privat.

Decizia face parte dintr-o reforma nationala a pensiilor, in contextul in care populatia activa devine din ce in ce mai "subtire", raportat la numarul pensionarilor.

In linii mari, pensia privata obligatorie poate fi privita ca o investitie financiara, dar si ca varianta de economisire, pe termen lung.

Reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au raspuns pentru Ziare.com la 10 dintre cele mai fierbinti intrebari despre Pilonul II.

1. Nu stiu daca sunt contributor la Pilonul II de pensii. Cum pot afla?

Sistemul de pensii private obligatorii a fost introdus in Romania in 2008. Statul s-a hotarat sa cedeze fondurilor de pensii private o parte din contributia romanilor la asigurarile sociale, motivat de faptul ca forta de munca este intr-o continua scadere, in timp ce numarul pensionarilor creste.

Astfel, banii acumulati si inmultiti in conturile de pensii administrate privat vor reprezenta un venit in plus, care va rotunji pensia din sistemul public. Pensia privata obligatorie, numita si Pilonul II, a fost introdusa in 2008 si era obligatorie pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment pana in 35 de ani. Acest tip de pensie era optional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv intre 35 si 45 de ani.

De asemenea, exista si o aplicatie pe Internet unde contributorii pot introduce datele personale si sunt contactati pentru a li se comunica detaliile legate de contul in care li se acumuleaza contributiile la pensia privata.

2. Unde pot afla care este suma acumulata in contul meu de pensii Pilon II?

Toti administratorii ofera aceasta facilitate. Daca nu stiti la ce fond contribuiti, este nevoie sa completati o cerere pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) aici si veti fi contactat de administratorul fondului. Este recomandat sa va actualizati datele personale cu fondul, pentru a primi acasa scrisoarea anuala obligatorie.

Cu aceasta ocazie, puteti afla si datele de logare pentru contul online, unde puteti monitoriza situatia financiara in timp real. Portalurile sunt centralizate aici, insa se gasesc si pe site-urile proprii ale administratorilor.

3. Pot sa imi schimb fondul de pensie oricand doresc?

Va puteti transfera de la un fond de pensie privata la altul extrem de usor. Primul pas este semnarea actului de aderare la noul fond. Documentatia trebuie ceruta direct la administrator, care o poate trimite prin posta. Persoanele care locuiesc in Bucuresti pot merge direct la sediul administratorului pentru semnarea actelor. Urmatorul pas este notificarea actualului administrator.

Formularul poate fi obtinut de pe site-ul ASF. Ulterior, are loc transferul disponibilitatilor banesti ale clientului de la un fond la altul. Suma transferata este egala cu valoarea la zi a unitatilor de fond detinute de vechiul fond, care se converteste ulterior la unitatile noului fond, tinand cont de valoarea la zi a acestora. Odata finalizata procedura, veti primi prin posta o informare privind transferul.

4. Ce se intampla daca imi schimb locul de munca, dupa ce am inceput sa contribui la Pilonul II?

Singura situatie in care este necesar sa anuntati schimbarea locului de munca catre administratorul fondului de pensii private este aceea in care va mutati cu jobul in strainatate, intr-un alt stat UE sau apartinand Spatiului Economic European.

5. Care este stagiul minim de cotizare pentru pensiile private?

Pentru pensiile private obligatorii, contributiile se vor efectua la fel ca in cazul celor la sistemul public de pensii, pana la implinirea varstei standard de pensionare si anume, 60 de ani, in cazul femeilor, si 65 de ani, pentru barbati.

6. Ce se intampla cu banii din contul meu in caz de deces?

In cazul unui eveniment nefericit, produs inainte de varsta de pensionare, banii acumulati in contul de pensie nu se pierd, mostenitorii urmand se beneficieze de ei. Pe numele mostenitorului va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit pana atunci, banii fiind transferati acolo. Daca acesta este si el participant la fondul de pensii, chiar daca nu neaparat la acelasi, poate sa ceara cumularea conturilor la un singur fond privat.

Daca vorbim de o persoana care nu este participant la fondul de pensii private, atunci mostenitorul va putea solicita banii sub forma unei plati unice.

7. Este posibil ca administratorul sa imi piarda banii? Cat de sigur este Pilonul II?

Sistemul de pensii private din Romania a fost conceput cu un accent puternic pe siguranta contributorilor. Legislatia care reglementeaza Pilonul II protejeaza contributorul. Poate administratorul sa "fuga" cu banii din fondul de pensii? Nu, pentru ca banii din fondul de pensii sunt separati de banii administratorului si sunt gestionati independent de acestia.

Din banii fondului se deduce doar comisionul de administrare si de audit, restul cheltuielilor fiind puse, conform legii, in sarcina administratorului. Pentru a preintampina eventuale fraude, banca depozitara, supravegheata de BNR, verifica orice operatiune derulata cu banii fondurilor de pensii.

In plus, administratorii societatilor de pensii private trebuie sa aiba un trecut impecabil pentru a activa in acest domeniu. Pentru a preveni potentialele probleme, ASF monitorizeaza, supravegheaza si controleaza toate entitatile din sistemul pensiilor private. De asemenea, in sistemul Pilonului II, legea impune o rentabilitate a fondului cel putin egala cu zero (la finalul perioadei de cotizare, suma totala din contul de pensie privata nu poate fi mai mica decat contributiile virate in perioada activa, diminuate cu comisioanele de administrare si eventualele comisioane de transfer).

8. Poate da faliment fondul de pensii care imi administreaza pensia privata obligatorie?

Potrivit legii, fondurile de pensii private nu pot da faliment, doar administratorii lor putand fi in aceasta situatie. Insa, datorita separarii banilor fondului de cei ai administratorului, fondul nu va fi afectat de un eventual (desi extrem de improbabil) faliment al societatii.

9. Pot sa beneficiez de banii din cont inainte de varsta de pensionare?

Cat timp datoram, potrivit legii, contributie pentru pensie, nu ne putem retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat. Contributia noastra obligatorie la CAS este de 10,5%, potrivit legii, iar faptul ca aproape jumatate din acest procent merge in buzunarul unei entitati private, iar cealalta parte, in buzunarul statului, nu influenteaza caracterul obligatoriu al contributiei integrale.

Acesti bani se intorc in momentul in care atingem varsta legala de pensionare, cu exceptia situatiilor speciale, precum decesul sau pensionarea pe caz de invaliditate (de gradul I sau II).

10. Ce pensie voi primi la batranete din Pilonul II?

Pensia privata efectiva va depinde de banii stransi in conturile individuale din sistemul de pensii private, deci de contributiile efectuate in timpul vietii active, dar si de randamentul obtinut din investitiile facute de administratorul fondului.

Pensia privata poate fi privita ca o investitie financiara, dar si ca o varianta de economisire pe termen lung. Pensia privata viitoare nu poate fi calculata doar in functie de contributiile din perioada vietii active. Multe alte variabile intervin la calcul, printre care cel mai important este randamentul obtinut de societatile de administrare.

Banii acumulati sunt investiti, fara ca administratorii sau altcineva sa poata calcula ce randamente vor fi obtinute peste 10, 20 sau 30 de ani. Experienta arata insa ca administrarea privata a avut rezultate bune si ca fondurile private platesc pensii mai mari decat contributiile acumulate.

Foarte important, in sistemul Pilonului II, suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21760 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Poate administratorul sa "fuga" cu banii din fondul de pensii?

Nu fuge....merge la pas !.....in urma lui ai sanse mari sa gasesti o firma de "baliet" !

 

Pilonul II o mare furaciune

De ce oare in societatea capitalist multilateral dezvoltata care in principiu ar trebui sa fie ultraliberala, adica sa dea dreptul cetateanului la a alege, totul, mai ales cand e vorba de asigurari, este obligatatoriu. Aceste pensii "privat" obligatorii sunt o megafuraciune pentru toti cei ce aveau acum 10 ani, varsta de 35 de ani.. Dupa acesti zece ani aflam ca in medie suma atrasa de fiecare dintre obligati este in jur de 10 mii de lei. Cum fiecare spera ca la 65 de ani se va pensiona, asta presupune ca mai aveau de plata 30 de ani, deci acum mai contribuie 20. Un calcul simplu spune ca in ritmul asta la 65 de ani vor capitaliza un fond de pensie de 30 mii lei.. Asta presupune ca de vor incasa o pensie fabuloasa de 1000 lei/luna fondul le ajunge pentru.. 30 de luni.. adica doi ani si un pic.. de viata "inbelsugata". Sa amintesc ca pe principiul contributivitatii pensia de la stat o sa fie la nivelul indemnizatiei sociale ? Sa mai zic ce se intampla daca societatea de asigurari da faliment ? EU va intreb de ce oare polonezii si ungurii care o duc mult mai bine decat noi au renuntat la pensiile "privat" obligatorii. Sa fie ei mai tampi ca noi ? Din pacate sistemul protejeaza furaciunile.

 

Tu crezi că mai capeți pensie de la stat...

Eu nu. Sau ce voi căpăta va fi de-o piine și o gură de apă. Și atunci decit să las banii ăștia să se ducă la fondul de pensii unde vor fi cheltuiți pe loc mai bine imi incerc norocul cu pilonul II. De dat ii dau oricum...

Loteria batranetilor tale !

Raspuns tipic romanesc "mai bine imi incerc norocul cu pilonul II"... Personal cred ca mai bine ar fi, daca apreciezi TU ca pensia de stat, este insuficienta, aspect pe care eu nu am a te contrazice, sa dispui tu de banutii care iti apartin caz in care sa ii poti depune la o firma de asigurari pe pilonul III, unde iti poti chiar negocia clauzele care pe pilonul II sunt "obligatorii". Oricum nu uita ca ultimul crah financiar din america s-a datorat taman pentru astfel de fonduri private de pensiune ! Baatranete lunga si prospera ! PS Oricum asa cum aratam mai sus cu 1000 de lei/luna primiti timp de doi ani si un pic, inseamna ca pornesti de la ideea ca vei avea o batranete scurta, tare scurta. Esti tare pesimist !

RN, alegerea dvs. este una inteligenta.

Nu va lasati amagit de sirenele socialiste. Tot ce ating ASTIA se alege praful!
Pilonul II plus pilonul III (economie privata pentru pensie) sunt sigure. ASTI nu au reusit inca sa le acapareze. Iar pilonul I, daca nu este vampirizat anul acesta sau in cei doi ani care urmeaza, poate avea o sansa de supravietuire. Dar m-ar mira ca socialistii infometati sa nu isi bage ghiarele inauntru.

Deja transforma pensiile minime in contrubutii sociale. Ceea ce nu numai ca nu este acelasi lucru, este cat se poate de ilegal. Pensia este un drept, alocatia sociala, un moft la mana primarului. Iar cu banii economisiti cu pensiile minime, dreaknea mai acopera cateva gauri...

Pentru

a putea intalege ideia pilonului 2 ar trebui ca cel care isi da cu parerea sa aiba ceva studii de economie ,am citit afirmatia ca polonezi si unguri nu au asa ceva dar tari mult mai dezvoltate ca cele doua au si o duc mai bine ca unguri si polonezi ,parerile sint impartite si probabil adevarul este undeva la mijloc .Exista un proverb care spune sa nu pui toate ouale in acelasi cos si ar fi bine sa tinem cont de acest lucru !

 

Informeaza-te inainte de a posta

Altfel da rau. 1. Nu trebuie sa fii economist ca sa iti dai seama de ceea ce presupune pilonul II, ci doar trebuie sa te informezi. Am dat mai sus un calcul simplu si pentru cei ce nu termina clasa a 4-a.. Referitor la tari care utilizeaza pilonul II, potrivit issa si fiap, acestea sunt: bg, cl, ro, ee, hr, ru, mx,lv,lt, si, sk, pe (denumiri cod). Care este tara mult mai dezvoltata decat mai pl sau hr ? Un sfat: nu mai astepta adevarul/parerea altora, foloseste-ti materia prima si afla-l tu, vei avea multe satisfactii.

Corect mihai, nu tineti toate ouala in acelasi cos. Este mai

prudent ! Pentru informatia dvs. Elvetia are acelasi sistem de trei pilieri ca cel existent in Romania. Doar ca proportille de contributie sunt diferite pentru fiecare pilier in parte. Cat despre pilierul III, acesta este scutit de impozite pana la varsta de pensie !!! Administrat profesional de catre banci de calitate, aceste fonduri pot sa isi dubleze sau tripleze valoarea in perioada de depunere. Dar, in nici un caz nu poate scade sub suma depusa in fiecare luna sau an ! Securitate acestor fonduri administrate privat este garantata de catre stat 100%. Interesant, nu? Chiar daca banca face faliment !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor