Administratorii de fonduri private avertizeaza: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II arunca Romania in haos

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 11:29
9592 citiri
Administratorii de fonduri private avertizeaza: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II arunca Romania in haos
Foto: Arhiva Ziare.com

Masurile propuse in proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desfiinteaza de facto acest sistem de economisire a populatiei pentru varsta pensionarii, atrage atentia Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Efectele vor fi devastatoare asupra veniturilor viitoare ale romanilor, asupra pietei de capital, intregului sector financiar si economiei romanesti in ansamblul ei.

"APAPR, organizatie care apara interesele a peste 7 milioane de romani, avertizeaza ca prin proiectul de OUG acestia sunt incurajati sa isi retraga economiile realizate prin munca cinstita timp de 11 ani la Pilonul II de pensii, economii prin care acestia au devenit cel mai important investitor in economia romaneasca.

Acest indemn la retragerea economiilor ii va lasa mai saraci in viitor, cand, la varsta pensionarii, nu isi vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic. Pe fondul declinului demografic de notorietate, aceasta masura va condamna definitiv romanii la saracie si captivitate fata de sistemul public de pensii, din ce in ce mai impovarat de volumul platilor pe care trebuie sa le onoreze luna de luna", avertizeaza asociatia intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com, care se intituleaza "Propunerile Guvernului de desfiintare a Pilonului II arunca Romania in haos".

Mai mult decat atat, subliniaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat, renuntand la Pilonul II romanii vor pierde dreptul de a lasa mostenire banii economisiti pentru pensie. In acelasi timp pentru mai bine de 50% dintre romani Pilonul II reprezinta singura sursa de economisire. Odata cu intrarea in vigoare a masurilor, aceste economii vor disparea, cei mai multi dintre romani fiind puternic tentati sa se indrepte catre un consum imediat.

O lovitura puternica pentru economia Romaniei

Aceste masuri pun in pericol nu doar pensiile private viitoare ale romanilor, ci si economia Romaniei in ansamblu, mai avertizeaza APAPR.

"Noul proiect de OUG va reduce semnificativ cea mai importanta acumulare de capital autohton din istorie, marind astfel dependenta tarii, atat a bugetului de stat, cat si a sectorului privat, de finantarile externe. Masurile vor avea un impact negativ masiv si imediat asupra pietei de capital si vor creste costul de finantare a datoriei publice", se mai arata in comunicat.

In acelasi timp, masurile compromit promovarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) la statutul de piata emergenta, ceea ce ar fi insemnat un avantaj semnificativ pentru economia Romaniei.

Vezi si: Cadere masiva la Bursa de la Bucuresti, ca urmare a taxelor anuntate de Teodorovici

In perspectiva, marile proiecte de infrastructura ale Romaniei vor fi si ele grav afectate. In acest context, precizeaza fondurile de pensii, prevederea care isi propune sa stimuleze investitiile fondurilor de pensii in infrastructura devine goala de continut.

Guvernul izoleaza Romania fata mediul de afaceri international

Totoodata, avertizeaza APAPR, prin aceste masuri Guvernul creeaza un cadru legislativ ostil de natura sa izoleze Romania fata de mediul de afaceri international.

In acelasi timp, administratorii Pilonului II sunt anihilati de combinatia reducerii cu 67% a comisioanelor de administrare, concomitent cu noi cerinte nerealiste de capital.

Schimbarile aduse Pilonului II de pensii

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat marti seara ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.

Una dintre cele mai importante masuri vizeaza Pilonul II de pensii, care va deveni optional pentru cei care au cotizat macar 5 ani.

"O persoana, participanta la un fond de pensii se poate retrage, pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond.

In cazul retragerii unui participant inainte de deschiderea dreptului la pensie privata, acestora li se transfera activele cuvenite, din care se retine un comision de retragere reprezentand 2% din aceste active", se arata in proiectul ordonantei de urgenta anuntata de Teodorovici.

Totodata, comisionul de administrare pentru fondurile de pensii Pilon II va fi redus la 1%, de la 2,5%, de anul viitor.

Citeste pe larg despre fiecare masura propusa prin OUG de Ministerul Finantelor:

Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 - a fost publicat proiectul de OUG

Cum ar putea schimba Elena Lasconi jocul pentru prezidențiale: ”Îi va crea probleme serioase lui Geoană”
Cum ar putea schimba Elena Lasconi jocul pentru prezidențiale: ”Îi va crea probleme serioase lui Geoană”
Reconfirmată la conducerea Primăriei Câmpulung Muscel, Elena Lasconi este favorită pentru preluarea președinției USR și ar putea fi și candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale....
Alegerile ar putea fi modificate drastic în timp record. „După ora 7 dimineața, organizarea nu mai revine AEP”
Alegerile ar putea fi modificate drastic în timp record. „După ora 7 dimineața, organizarea nu mai revine AEP”
Alegerile locale și europarlamentare 2024 au fost marcate de mai multe acuzații și situații controversate, de la fraudă electorală până la erori ale proceselor verbale, președinți de...
#pensii pilon 2 , #pensie privata
  1. Țara lovită de un val de căldură extremă. Miliarde de oameni sunt chinuiți de cele mai mari temperaturi din ultimii ani
  2. Consilierii de probațiune, protest la Guvern. Nu și-au primit integral salariile de la începutul anului
  3. Explozii și flăcări uriașe după declanșarea unui incendiu la un depozit de muniție. Cel puțin o persoană a murit VIDEO
  4. Milionarii părăsesc în masă Marea Britanie. Care sunt previziunile sumbre care îi fac să fugă din Regatul Unit
  5. Caniculă în toată țară. În ce regiuni se vor înregistra cele mai mari temperaturi
  6. Ucraina are o nouă armă inteligentă kamikaze: Putin, panicat, și-ar putea pierde ”bijuteria coroanei” de 3 miliarde de dolari VIDEO FOTO
  7. Premieră în istoria omenirii. NASA comunică cu o sondă extraterestră, la 24 de miliarde de km distanță VIDEO
  8. Un expert dezvăluie că o țară se înarmează cu viteză: Își sporește arsenalul mai repede decât SUA și Rusia
  9. Vestea ce-i produce panică lui Putin: ”Vine mana cerească” în Ucraina, dar rușii primesc 15 milioane s-o captureze VIDEO
  10. Minciunile lui Putin demontate de acțiuni grave: Dictatorul testează NATO în 2 țări, Rusia trecând dincolo de granițe VIDEO