Ion Giurescu, vicepresedinte ASF responsabil de sectorul pensiilor private, a anuntat joi ca s-a decis amendarea asiguratorului privat NN Pensii cu 750.000 de lei, adica 1% din capitalul social.
In plus, sefa NN Pensii, Raluca Ioana Georgiana Tintoiu, va fi personal amendata cu 100.000 de lei. Mai mult, ASF a anuntat ca aceasta va ramane si fara licenta.
Initial, Giurescu a anuntat ca amenda e de 750 de milioane de lei pentru NN Pensii, dar s-a corectat ulterior.
Masurile luate de ASF in acest caz pot fi contestate, insa vicepresedintele institutiei a tinut sa specifice ca "pana acum nu am pierdut niciun proces la contestatii".
Ion Giurescu a mai anuntat ca joi ASF va face un control la NN Pensii, "pentru a vedea daca si alte persoane au fost implicate in aceasta actiune".
"Daca se mai constata si implicarea altora, vom lua decizii", a mai spus vicepresedintele ASF.
Potrivit lui Giurescu, NN Pensii a transmis catre clienti "informatii inselatoare, neprobate", iar acest lucru e de natura sa prejudicieze sistemul de pensii din Romania. Acesta a calificat gestul NN ca fiind "o greseala impardonabila". "Nu i-a indemnat nimeni la asa ceva. (...) E problema lor dupa ce s-au luat. Neatentie sau graba", a mai spus vicepresedintele ASF.
"Au transmis informatii de natura sa destabilizeze sistemul de pensii din Romania. Si-au recunoscut greseala care este evidenta", a mai spus Ion Giurescu.
"Pe o piata sensibila, aceste lucruri nu se fac. Sunt anumiti oameni care au inceput sa-si manifeste ingrijorarea si vor retragerea din Pilonul II, ceea ce nu se poate, conform legii", a mai spus Ion Giurescu.
Intrebat de jurnalisti daca a existat vreo amenda mai mare decat cea de 750.000 de lei data joi, vicepresedintele ASF a raspuns afirmativ, specificand ca tot NN Pensii a primit in urma cu 9 ani o amenda de 360.000 de euro, pentru un "outsourcing".
Revenind la cazul NN Pensii, vicepresedintele ASF a tinut sa specifice ca "randamentele clientilor nu au de suferit de pe urma acestei amenzi".
Ion Giurescu a mai spus ca va mai urma un control si la BCR Pensii. "Vom trimite si acolo un control. Presedintele a vorbit in nume propriu, deci e o chestie un pic diferita si vom vedea daca e cazul sa luam si acolo masuri. In primul rand, vom avea o discutie cu el", a spus Ion Giurescu, referindu-se la Radu Craciun, seful BCR Pensii.
Mentionam ca Ion Giurescu a fost deputat PSD si sef al Casei Nationale de Pensii in guvernarea Adrian Nastase.
Istoria unui scandal
Cel care a tras primul semnalul de alarma cu privire la efectele negative ale unei posibile nationalizari ale pilonul II de pensii a fost pe 31 martie Radu Craciun, seful BCR Pensii, care a scris pe blog ca "nationalizarea fondurilor de pensii private din Ungaria si Polonia a dus la pierderi certe" si le cerea "decidentilor romani sa stea departe de iluzia solutiilor pe termen scurt, care produc daune ireparabile pe termen lung pentru cei care, prin impozitele pe care le platesc, fac tara sa mearga".
Catalin Predoiu (PNL) a preluat articolul pe contul sau de Facebook.
In acest context, fondul de pensii olandez NN, care este cel mai mare administrator de fonduri de pensie privata din tara noastra, si-a avertizat clientii sa fie atenti la discutiile publice despre o posibila nationalizare a acestor fonduri de pensii private.
Intr-o informare adresata clientilor NN Pensii - parte a grupului ING - se arata ca: "In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private".
"Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari.
De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.
Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare. In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani", se mai arata in scrisoarea trimisa de companie clientilor sai, care a aparut in presa si a dus la inflamarea opiniei publice.
Ministrul de Finante a dezmintit categoric, miercuri, ca s-ar avea in vedere nationalizarea Pilonului II de pensii pentru a se aduce bani la buget si a sustinut ca "cei care aduc aceste discutii si sadesc neincredere ar trebui sa plateasca".
Ulterior, premierul Sorin Grindeanu l-a acuzat joi pe Catalin Predoiu ca s-ar afla la originea scandalului nationalizarii Pilonului II de pensii. "Va rog sa va ganditi la originea acestui scandal pornit din dorinta unui competitor politic intern. Dl Predoiu a adus acest subiect in atentie", a spus Grindeanu.
Premierul a mai spus ca totul a fost "un zvon si o prostie aruncata pe piata" de catre "un om politic care se ocupa de lucruri de care n-ar trebui sa se ocupe".
In orice caz, NN va contesta cu succes in... Vezi tot