ASF indeamna romanii sa-si faca pensii facultative. Pilonul II e mai rentabil ca depozitul la banca

Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 09:37
9584 citiri
ASF indeamna romanii sa-si faca pensii facultative. Pilonul II e mai rentabil ca depozitul la banca
Foto: Arhiva Ziare.com

Participarea la un fond de pensii facultative (Pilonul III) trebuie incurajata pentru a suplimenta sursele de venit la pensie, dar si pentru a creste valoarea pensiei private, considera Dan Armeanu, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), responsabil de sectorul de pensii private.

"Avand in vedere faptul ca depozitele populatiei la banci au crescut cu 8,8% in ultimele 12 luni, respectiv 5,2% in termeni reali, ar fi benefic ca o parte din sumele economisite sa se indrepte si spre investitii in fondurile de pensii facultative, care asigura un venit suplimentar la pensie, in conditiile unui randament ridicat pe termen lung si o dispersie prudenta a riscului.

Concomitent, ar trebui avut in vedere si un calendar de crestere graduala a contributiilor, ceea ce ar genera pe termen lung majorarea cuantumului pensiei private", a declarat Armeanu.

In ceea ce priveste rata de rentabilitate a fondurilor de pensii private Pilon II, reprezentantul ASF spune ca aceasta a depasit rata inflatiei in luna septembrie si este mai ridicata decat dobanda pe un an la depozitele la termen.

"In luna septembrie, rata de rentabilitatea a fondurilor de pensii Pilon II a depasit rata inflatiei (4,3%), cu un procent ce variaza intre 0,43% si 1,52% si este, totodata, mai ridicata decat dobanda pe un an la depozitele la termen.

Rata anuala de crestere a activelor a fost de 26,15%, demonstrand ca sistemul de pensii administrat privat a atins un nivel sustenabil de dezvoltare si se afla intr-o perioada de consolidare si de stabilitate, in conditiile in care activele nete au depasit 13 miliarde euro in luna septembrie", mentioneaza vicepresedintele ASF.

Potrivit acestuia, cuantumul contributiilor brute lunare a consemnat o crestere de aproximativ 13%, in septembrie 2019 fata de decembrie 2017, fapt determinat in principal de cresterea castigului mediu salarial net, cu aproximativ 35% in ultimii trei ani, precum si de majorarea semnificativa a numarului de salariati.

Citeste si: Violeta Alexandru reduce structura de la Ministerul Muncii si face un infochiosc. Ce spune despre pensii si salariul minim

Fondurile de pensii private ajuta cresterea economica

Armeanu a subliniat, totodata, ca, in calitate de investitori, fondurile de pensii private au contribuit la dezvoltarea pietei de capital autohtone si la cresterea segmentului investitorilor institutionali pe termen lung si indirect la cresterea economica, prin redirectionarea eficienta a resurselor financiare disponibile.

"Ponderea investitiilor in actiuni tranzactionate pe piata de capital din Romania este in jur de 20% din activul total si se ridica la o valoare de aproximativ 2,5 miliarde euro, asigurand un anumit grad de rezilienta a pietei si contribuind la atingerea statutului de piata emergenta.

Din perspectiva duratei obligatiilor, fondurile de pensii au de regula un comportament investitional contra-ciclic, care atenueaza socurile in perioade cu volatilitate ridicata a pietelor de capital, conducand la echilibrarea pietei si asigurarea stabilitatii financiare", a explicat Dan Armeanu.

Conform oficialului ASF, activele fondurilor de pensii private au insemnat 5,8% din PIB, nivel atins in luna iunie 2019.

ASF este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital.

Analistul politic Sorin Ioniță: Premierul Ciolacu a obținut opusul postului promis în Comisia Europeană
Analistul politic Sorin Ioniță: Premierul Ciolacu a obținut opusul postului promis în Comisia Europeană
Sorin Ioniță s-a alăturat valului de critici la adresa premierului Marcel Ciolacu după anunțul de marți, 17 septembrie, că Roxana Mînzatu a obținut portofoliul „Competențe și...
USR, declarații acide la adresa lui Ciolacu după funcțiile primite de România în Comisia Europeană: "E un premiu de consolare"
USR, declarații acide la adresa lui Ciolacu după funcțiile primite de România în Comisia Europeană: "E un premiu de consolare"
USR l-a acuzat pe premierul Marcel Ciolacu că a negociat un portofoliu slab pentru România în noua Comisie Europeană, din al doilea mandat obținut de Ursula von der Leyen. Dan Barna, Vlad...
#ASF pensii private, #ASF pensii facultative, #ASF pensii Pilonul II , #pensie privata
  1. Incendiu în Parlament. Zeci de persoane evacuate după ce un bărbat a aruncat cu benzină VIDEO
  2. Câte femei sunt în Comisia Europeană. Ursula von der Leyen nu și-a atins obiectivul privind echilibrul de gen
  3. SUA luptă pe două fronturi. Pentagonul nu mai poate trimite armele de care are nevoie Ucraina. Armata americană, afectată
  4. 13 școli afectate de inundațiile din Galaţi și-au reluat cursurile, anunță Ministerul Educației. Câte unități de învățământ rămân închise
  5. Poliția a reținut un șofer drogat, fără permis, după ce a furat o mașină din Sectorul 6. Cum a fost prins tânărul
  6. Rețeta unui dezastru. Terenurile degradate, canalele în paragină și corupția, cauzele inundațiilor, spune un fost șef al Gărzii de Mediu
  7. Ce atribuții are, de fapt, Roxana Mînzatu în rolul de Comisar European cu portofoliul ”Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale”
  8. Noua componență a Comisiei Europene. Ce portofolii a primit fiecare țară în parte
  9. Fraţi gemeni din Gorj, daţi dispăruţi. Adolescenții de 15 ani au plecat de la școală și nu au mai ajuns acasă
  10. Eșec pentru Ungaria: A obținut unul dintre cele mai slabe portofolii în noua Comisie Europeană