Participarea la un fond de pensii facultative (Pilonul III) trebuie incurajata pentru a suplimenta sursele de venit la pensie, dar si pentru a creste valoarea pensiei private, considera Dan Armeanu, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), responsabil de sectorul de pensii private.
"Avand in vedere faptul ca depozitele populatiei la banci au crescut cu 8,8% in ultimele 12 luni, respectiv 5,2% in termeni reali, ar fi benefic ca o parte din sumele economisite sa se indrepte si spre investitii in fondurile de pensii facultative, care asigura un venit suplimentar la pensie, in conditiile unui randament ridicat pe termen lung si o dispersie prudenta a riscului.
Concomitent, ar trebui avut in vedere si un calendar de crestere graduala a contributiilor, ceea ce ar genera pe termen lung majorarea cuantumului pensiei private", a declarat Armeanu.
In ceea ce priveste rata de rentabilitate a fondurilor de pensii private Pilon II, reprezentantul ASF spune ca aceasta a depasit rata inflatiei in luna septembrie si este mai ridicata decat dobanda pe un an la depozitele la termen.
"In luna septembrie, rata de rentabilitatea a fondurilor de pensii Pilon II a depasit rata inflatiei (4,3%), cu un procent ce variaza intre 0,43% si 1,52% si este, totodata, mai ridicata decat dobanda pe un an la depozitele la termen.
Rata anuala de crestere a activelor a fost de 26,15%, demonstrand ca sistemul de pensii administrat privat a atins un nivel sustenabil de dezvoltare si se afla intr-o perioada de consolidare si de stabilitate, in conditiile in care activele nete au depasit 13 miliarde euro in luna septembrie", mentioneaza vicepresedintele ASF.
Potrivit acestuia, cuantumul contributiilor brute lunare a consemnat o crestere de aproximativ 13%, in septembrie 2019 fata de decembrie 2017, fapt determinat in principal de cresterea castigului mediu salarial net, cu aproximativ 35% in ultimii trei ani, precum si de majorarea semnificativa a numarului de salariati.
Armeanu a subliniat, totodata, ca, in calitate de investitori, fondurile de pensii private au contribuit la dezvoltarea pietei de capital autohtone si la cresterea segmentului investitorilor institutionali pe termen lung si indirect la cresterea economica, prin redirectionarea eficienta a resurselor financiare disponibile.
"Ponderea investitiilor in actiuni tranzactionate pe piata de capital din Romania este in jur de 20% din activul total si se ridica la o valoare de aproximativ 2,5 miliarde euro, asigurand un anumit grad de rezilienta a pietei si contribuind la atingerea statutului de piata emergenta.
Din perspectiva duratei obligatiilor, fondurile de pensii au de regula un comportament investitional contra-ciclic, care atenueaza socurile in perioade cu volatilitate ridicata a pietelor de capital, conducand la echilibrarea pietei si asigurarea stabilitatii financiare", a explicat Dan Armeanu.
Conform oficialului ASF, activele fondurilor de pensii private au insemnat 5,8% din PIB, nivel atins in luna iunie 2019.
ASF este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital.