Guvernul vrea sa reduca la jumatate contributiile la Pilonul II de pensii. 7 milioane de romani vor fi afectati

Miercuri, 23 August 2017, ora 10:04
8028 citiri
Guvernul vrea sa reduca la jumatate contributiile la Pilonul II de pensii. 7 milioane de romani vor fi afectati
Foto: Ziare.com

Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private, ce va afecta aproximativ 7 milioane de romani. Mai exact, Ministerul de Finante vrea sa reduca contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii de la 5,1% la 2,5%.

Surse din piata de profil au declarat pentru Profit.ro ca masura ar urma sa devina operationala de la 1 ianuarie.

"Intentia a fost anuntata de ministrul Finantelor, Ionut Misa, intr-o intalnire cu reprezentatii conducerii asociatiei profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR). La intalnire, desfasurata saptamana trecuta, au fost prezenti si presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Leonardo Badea, vicepresedintele sectorului pensii private al ASF, Ion Giurescu, si Ovidiu Razvan Wlasopol, prim-vicepresedintele institutiei.

Reducerea ar trebui sa devina operationala de la 1 ianuarie si va afecta cei aproape 7 milioane de participanti la Pilonul II, prin reducerea dinamicii sumelor acumulate in conturile individuale de pensii", au spus sursele.

Totodata, Ministerul de Finante vrea sa elimine si comisionul aplicat lunar contributiilor fiecarui participant la Pilonul II, plafonat prin lege la nivelul de 2,5%.

"Statul vrea sa elimine acest comision de 2,5%. Practic, prin aceasta masura, veniturile administratorilor vor fi afectate in proportie de aproape 50% si va intarzia semnificativ recuperarea integrala a sumelor investite de actionarii administratorilor la momentul lansarii Pilonului II, care era preconizata in anul 2020 sau 2021", au spus sursele Profit.ro.

Mai mult, spun sursele citate, Ministerul de Finante vrea ca persoanele care au contribuit la Pilonul III, cel al pensiilor private facultative, sa isi poata muta sumele deja acumulate aici la Pilonul II.

Prin aceasta masura s-ar putea suplimenta sumele acumulate la pensiile obligatorii administrate privat. Asta in conditiile in care contributiile viitoare virate de stat se vor reduce, daca participantii renunta la Pilonul III.

Sursele Profit.ro au mai precizat ca masurile pe care vrea sa le aplice Ministerul Finantelor sunt motivate de cresterea deficitului bugetului asigurarilor sociale si cel al bugetului de stat.

Alba-neagra cu Pilonul II

Amintim ca, in urma cu doua luni, inca de la audierile din Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament pentru validarea sa in functia de ministru de Finante, Ionut Misa declara ca Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar contribuabilii vor avea posibilitatea sa migreze la Pilonul I sau III.

"Pilonul II de pensii se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege daca banii lor vor fi administrati de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intentionam spre sfarsitul anului", afirma la acea vreme Misa.

Dupa doar cateva ore, Misa a facut un pas inapoi si a spus ca Pilonul II de pensii nu se desfiinteaza.

"Imi cer scuze pentru declaratia despre desfiintarea Pilonului II de pensii, a fost o eroare, nu se desfiinteaza", a declarat Misa.

Apoi, ministrul a trimis si un comunicat de presa in care a sustinut ca nu are de gand sa desfiinteze Pilonul II de pensii, precizand ca i-a fost scoasa din context declaratia.

Apoi inclusiv presedintele PSD Liviu Dragnea a spus ca o astfel de masura ar fi "o prostie", insa in saptamanile ce au urmat atat de la Finante cat si de la Ministerul Muncii au fost declaratii contradictorii pe acest subiect.

Lia Olguta Vasilescu anunta in iulie ca la nivelul Guvernului se fac verificari la Pilonul II de Pensii, insa preciza ca nu ar trebui sa se sperie nimeni, ca doar vor sa verifice de ce nivelul acestor pensii nu este atat de mare pe cat se asteptau ei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#pensii private constributii, #Pilon pensii private , #pensie privata