Ce pensie privata obligatorie vei avea in functie de cat cotizezi pe luna

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 00:04
36465 citiri
Ce pensie privata obligatorie vei avea in functie de cat cotizezi pe luna
Foto: Pixabay.com

Pensia privata obligatorie, cunoscuta si ca Pilonul II de pensie, a starnit multe controverse in ultimii ani. Unele guverne chiar au pus problema nationalizarii acestui sistem, iar mai recent pensionarii au cerut integrarea sumelor cumulate in acest program in Pilonul I, pentru majorarea cu 40% a pensiilor actuale.

Cu toate acestea, Pilonul II este neglijat de foarte multi dintre romani, iar despre Pilonul III nici nu mai vorbim. Dar daca ar fi sa facem cateva calcule, folosind un simulator online, pentru a vedea cam cu ce pensie ne vom alege dupa ce am cotizat la Pilonul II, rezultatele ar trebui sa ne puna pe ganduri.

Pentru calculul pensiei la Pilonul II vom tine cont de mai multe elemente, precum varsta de pensionare, sexul participantului, varsta de la care a inceput sa cotizeze, suma cu care cotizeaza, dar si ce suma are in cont in momentul de fata si un randament anual la fondului pe care acesta l-a ales.

De asemenea, tineti cont ca se va folosi o suma fixa de cotizatie (adica salariu brut fix timp de 20-30 de ani), un randament mediu, ceea ce fac calculele mai mult decat estimative.

Pensie privata obligatorie: femeie, 25 ani

Pentru o femeie de 25 de ani, care va iesi la pensie in 2058 si care are deja in cont 10.000 de lei, iar salariul brut este de 5.000 de lei lunar, cotizatia ei la Pilonul II va fi de 187,5 lei pe luna (3,75%). Daca mai luam in calcul si faptul ca fondul la care cotizeaza are un randament anual de 4%, atunci suma stransa la pensionare va fi de aproape 241.000 de lei.

Asta inseamna ca pentru 20 de ani, femeia va beneficia de o pensie de 1.003 lei. Daca perioada de acordare a pensiei va fi de 10 ani, adica sa beneficieze de pensia privata obligatorie pana la 73 de ani, atunci cuantumul pensiei va creste la 2.007 lei pe luna.

Pensie Pilonul II: barbat, 25 de ani

In cazul unui barbat cu aceeasi varsta, perioada de contributie se mareste cu 2 ani (pensionare la 65 de ani, fata de 63 de ani la femeie), si din acest motiv si pensia privata obligatorie va creste si va fi de 1.106 lei, pentru o perioada de acordare de 20 de ani. La o perioada de doar 10 ani, pensia va fi dubla.

Pensie privata obligatorie: femeie, 35 de ani

Am schimbat putin parametrii jocului. Si am luat in calcul o femeie care s-a nascut in 1985 (35 de ani) si care se va pensiona in 2048. In schimb, aceasta are deja in cont 20.000 de lei, iar salariul brut este de 6.000 de lei, ceea ce face ca lunar ea sa cotizeze cu 225 de lei. La acelasi randament de 4% al fondului, femeia va strange in cont 196.700 de lei. La aceasta suma pensia ei, pe 20 de ani, va fi de 819 lei.

Pensie Pilonul II: barbat, 35 de ani

Pentru un barbat cu aceleasi caracteristici luate in calcul, mai putin anul pensionarii, care in cazul lui este 2050, suma acumulata in cont va fi de 218.500 de lei. Astfel ca, la aceasta suma, barbatul va primi, timp de 20 de ani, o pensie de 910 lei.

Pensie privata obligatorie: femeie, 40 de ani - barbat, 40 de ani

Am pastrat aceleasi caracteristici ca in cazul persoanelor de 35 de ani, iar pentru o femeie de 40 de ani, situatia este si mai dramatica pentru ca dupa cei 20.000 de lei deja cumulati la fond si cu inca 23 de ani de cotizatie ramasi, la iesirea la pensie va avea o pensie privata obligatorie de doar 621 de lei. In schimb, pentru un barbat de aceeasi varsta, care se va pensiona la 65 de ani, pensia lui de la Pilonul 2 va fi de 696 lei.

Daca statul si-ar fi pastrat promisiunea

In momentul in care statul a implementat acest sistem a garantat ca dupa un anumit numar de ani, contributia pentru Pilonul II de pensii va urca la 6%, astfel ca acum ar fi trebuit sa avem deja de cativa ani buni, mult mai multi bani redirectionati catre propriile conturi.

Si doar cu titlu de exemplu, iata cum ar fi stat acum situatia estimativ:

In cazul unei femei de 35 de ani, suma care s-ar fi strans in contul pensiei private ar fi fost de 30.000 de lei, iar la un salariu brut de 6.000 de lei, cu o cotizatie lunara de 360 de lei si un randament anual preconizat pentru fondul de pensie de 4%, suma stransa la pensionare ar fi fost de peste 308.000 lei. Asta inseamna ca pentru o pensie platita timp de 20 de ani, femeia ar fi primit lunar 1.285 de lei. Adica, o pensie mai mare cu aproape 50% fata de calculul in care aceasta contribuie lunar cu doar 3,75%.

Daca vorbim de un barbat de 40 de ani si pastram parametrii in care statul si-ar fi respectat promisiunea, acesta ar fi avut o pensie de aproape 1.100 lei, fata de mai putin de 700 de lei cat ar urma sa o aiba... estimativ.

Pensie privata obligatorie: femeie, 45 de ani - barbat, 45 de ani

In cazul in care faceti parte din aceasta categorie, pensia privata obligatorie, care se va adauga la pensia Pilonului I, va fi de doar 460 de lei (pastrand parametrii de cotizatie de la categoriile de varsta de 35 si 40 de ani), in cazul unei femei. Pentru un barbat de 45 de ani, cand acesta va iesi la pensie, remuneratia sa lunara va fi cu 60 de lei mai mare decat in cazul femeii de aceeasi varsta, datorita celor 2 ani de cotizare in plus.

În ce măsură poate fi majorată vârsta de pensionare. Speranța de viață în România, la coada Europei
În ce măsură poate fi majorată vârsta de pensionare. Speranța de viață în România, la coada Europei
O nouă lege privind sistemul public de pensii, propusă de Ministerul Muncii și adoptată de Parlament la finalul lui noiembrie 2023, va intra în vigoare la 1 septembrie. Printre altele, noile...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#pensie privata obligatorie, #ce pensie privata ai la 63, #pensie pilonul II , #pensie privata