Guvernul anunta, de la sedinta PSD de la Neptun, ca va face modificari la Pilonul II de pensii: Nu ca nu avem bani, ci ca este ingrijorator

Vineri, 25 August 2017, ora 12:54
14152 citiri
Guvernul anunta, de la sedinta PSD de la Neptun, ca va face modificari la Pilonul II de pensii: Nu ca nu avem bani, ci ca este ingrijorator
Foto: Captura Digi24

Vicepremierul Marcel Ciolacu a anuntat vineri, de la Neptun, unde social-democratii s-au adunat pentru a pune la punct strategia din Parlament de dupa vacanta de vara, ca, intr-adevar, Guvernul are de gand sa faca modificari la Pilonul II de pensii.

Ciolacu a insistat ca masurile nu vor fi luate pentru ca bugetul ramane fara bani, ci pentru ca, in urma analizelor, ar fi constata ca exista "anumite cifre care ne ingrijoreaza in ceea ce ii priveste pe viitorii pensionari".

"Nu Guvernul a pornit discutia si nu dintr-un interes ca nu avem suficienti bani. Deja colectarea si cum vedem trendul nu sunt probleme de bani si vom veni cu o rectificare pozitiva. Pilonul II a plecat de la ASF, dansii, ca asta e meseria lor, d-aia sunt platiti, din cifre le-au iesit anumite concluzii. Au avut o intalnire cu administratorii de la Pilonul II de pensii si cu Ministerul Finantelor.

Nu este luata o decizie in ceea ce priveste Pilonul II de pensii, nu exista desfiintarea sau marginalizarea. Decizia politica a Guvernului Romaniei va fi de cum e mai bine pentru cetatenii Romaniei. Nu vreau sa intru in detalii in ceea ce priveste cifrele, cel mai bine e sa zica cei de la ASF.

Ne uitam in continuare pe cifre, exista anumite cifre care ne ingrijoreaza in ceea ce ii priveste pe viitorii pensionari. Este ceva ingrijorator in ceea ce priveste Pilonul II de pensii, dar nu ca in alte state unde s-a fugit cu banii. Este vorba de eficienta si o decizie in favoarea cetatenilor", a spus Ciolacu, refuzand sa spuna ce scenarii se iau in calcul.

Vicepremierul a insistat ca nu vor fi luati bani din Pilonul II pentru Pilonul I, ci doar vor fi corectate problemele identificate de ei.

"Nu se duce niciun la suta, nu se iau bani din Pilonul II sa se duca in I. Cand vom avea intreaga analiza vom veni transparent. Ce nu inteleg e ca e normal sa se intample lucrurile astea. Cei de la ASF de aia sunt platiti sa analizeze, un guvern responsabil se implica si ia decizii in favoarea cetatenilor Romaniei. Nu se va lua o decizie peste noapte, se va lua o decizie transparenta cu actele pe masa", a incheiat vicepremierul, anuntand jurnalistii ca nu mai accepta nicio intrebare pe subiect, si, daca vor lamuriri, sa se duce la ASF.

Minciuni de la ASF si Finante

Declaratiile lui Ciolacu au venit in conditiile in care zilele acestea au aparut mai multe informatii despre faptul ca Guvernul vrea sa reduca la mai putin de jumatate contributia virata la stat la Pilonul II, o ordonanta de urgenta urmand sa fie adoptata in aproximativ 2 saptamani.

Primele informatii ca Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private, ce va afecta aproximativ 7 milioane de romani, au aparut miercuri dimineata. Jurnalistii de la Profit.ro anuntau ca, potrivit unor surse, se doreste ca de la 1 ianuarie anul viitor contributia virata la stat sa scada cu 50%.

"Intentia a fost anuntata de ministrul Finantelor, Ionut Misa, intr-o intalnire cu reprezentatii conducerii asociatiei profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR). La intalnire, desfasurata saptamana trecuta, au fost prezenti si presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Leonardo Badea, vicepresedintele sectorului pensii private al ASF, Ion Giurescu, si Ovidiu Razvan Wlasopol, prim-vicepresedintele institutiei. Reducerea ar trebui sa devina operationala de la 1 ianuarie si va afecta cei aproape 7 milioane de participanti la Pilonul II, prin reducerea dinamicii sumelor acumulate in conturile individuale de pensii", ar fi declarat pentru Profit.ro sursele indicate.

Ulterior, ASF a dat asigurari ca nu umbla la Pilonul II de pensii. Mai mult, reprezentantii institutiei au subliniat intr-un comunicat remis Ziare.com ca nici nu s-a discutat despre Pilonul II.

"Pilonul II de Pensii este unul solid, care genereaza randamente pozitive cu beneficii pentru participanti. (...) Actualul mecanism de functionare a Pilonului II de Pensii nu este pus in discutie", asigura ASF. O pozitie similara a venit si de la Ministerul de Finante.

Joi, reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au iesit public pentru a contrazice autoritatile.

Reprezentantii APAPR au declarat pentru Profit.ro ca in urma cu o saptamana, s-au intalnit cu ministrul Finantelor si cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru o discutie in care le-au fost prezentate mai multe variante de reducere a contributiilor la Pilonul II de pensii.

Cel mai dramatic scenariu era o scadere cu 80%, masura fiindu-le prezentata ca urmand sa fie pusa in practica si nu doar ca o intentie. "Ne-a fost adus la cunostinta ca se doreste punerea in practica a unei reduceri. Am fost chemati sa luam nota ca asa se va intampla", precizeaza reprezentantii APAPR pentru sursa citata.

Iar declaratiile sunt confirmate acum de Ciolacu, fara a se da nicio explicatie despre faptul ca 2 institutii extrem de importante au mintit public cetatenii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Marcel Ciolacu PSD modificari Pilon II, #modificari PSD PIlon 2 pensii private , #pensie privata