Ziare.com

Guvernul PSD-ALDE - a saptea incercare de lovitura asupra Pilonului II de Pensii. Ce e in spatele reactiilor vehemente de negare

de Irina Olteanu
Marti, 22 Mai 2018, ora 09:53

   

Guvernul PSD-ALDE - a saptea incercare de lovitura asupra Pilonului II de Pensii. Ce e in spatele reactiilor vehemente de negare
Guvernul PSD-ALDE continua sa-i bulverseze pe romani prin alba-neagra pe care o joaca cu Pilonul II de pensii, de mai bine de un an de zile.

Ultimul episod - desfasurat in weekend - este proiectul de lege inclus in programul legislativ al Executivului pe 2018, publicat duminica seara, in care scrie, negru pe alb, ca Guvernul vrea sa suspende plata contributiilor catre Pilonul II de pensii in perioada 1 iulie - 31 decembrie. Astfel, contributiile CAS ar urma sa fie incasate integral la buget.

Vezi cine a dat tonul zvonului privind desfiintarea Pilonului II de pensii si care au fost, timp de un an, declaratiile pe aceasta tema

Initiatorii acestui controversat proiect de lege sunt Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si Secretariatul General al Guvernului, iar actul reprezinta o prioritate legislativa, arata documentele oficiale ale Guvernului.

Reactii in lant de la autoritati, unele stupide

Ca de fiecare data, dupa ce au aparut reactii in lant de la profesionisti din banci, asigurari si pensii, investitori si oameni de afaceri, care au cerut Executivului sa pastreze neschimbat Pilonul II, guvernantii au iesit la rampa cu diverse declaratii menite sa calmeze spiritele. Declaratii prin care fie au negat intentia, fie au dat vina unii pe altii sau au incercat sa distraga atentia oamenilor, fie de un ridicol absolut. Dar suficient de multe si de vehemente cat sa ne puna serios pe ganduri.

Olguta Vasilescu a fost primul oficial scos la inaintare. Astfel, ministrul Muncii a declarat la scurt timp dupa ce proiectul a aparut pe site-ul Guvernului ca suspendarea Pilonului II de pensii ar fi doar o solutie propusa de Comisia Nationala de Prognoza, insa Guvernul nu este de acord cu ea si nu o va transpune intr-o ordonanta de urgenta.

Luni dimineata, a venit si reactia presedintelui Comisiei Nationala de Prognoza, Ion Ghizdeanu, declaratia sa fiind insa cel putin halucinanta. Acesta a afirmat ca institutia pe care o conduce a facut scenarii si analize interne, care ulterior, fara stirea sa, el fiind plecat in SUA, au fost trecute ca proiect de lege in programul legislativ al Executivului.

"Noi facem tot felul de evaluari, scenarii, analize interne. De aici, cineva, eu fiind plecat in SUA, auzind ca se discuta astfel de scenarii, a trecut acolo. Deci tot randul este o analiza interna, nu avem nici macar un proiect cu asa ceva. Au fost (informatii extrase - n.red.) din scenarii si s-a trecut eronat acel rand cu pilonul II.

Si, ca sa fie si mai clar, nu era nici vorba de suspendare. A fost o eroare pe care ne-o asumam si vom vedea cine a introdus-o si ne-o asumam ca s-a introdus. Mai sunt vreo doua erori acolo, introduse tot din scenarii, analize si evaluari. Intregul post legat de Pilonul II este o eroare", a explicat Ghizdeanu.

A iesit apoi si presedintele PSD, Liviu Dragnea, care a negat categoric ca Guvernul ar avea in intentie nationalizarea Pilonului II de pensii si a transmis "prieteneste" un mesaj celor care vorbesc public despre aceasta posibilitate ca raspandirea de date false este pedepsita de Codul Penal.

Dar Liviu Dragnea a negat DOAR nationalizarea Pilonului II de pensii, nu si suspendarea sa pe o perioada de 6 luni, asa cum apare in proiectul de pe site-ul Executivului.

Si, nu in ultimul rand, a aparut si reactia premierului Viorica Dancila, care a spus ca nu agreeaza Comisia Nationala de Prognoza, dorind, probabil, sa spuna ca nu agreeaza masura propusa de CNP.

Insa Dancila a subliniat ca nu exclude suspendarea Pilonui II de pensii
, ci "faptul ca am putea desfiinta Pilonul II de pensie". Asadar, ea nu a negat cele scrise in proiectul de lege.

De ce balbele Guvernului nu se petrec si in favoarea romanilor?

Am incercat sa aflam ce ar putea urmari Executivul prin tot acest joc de-a desfiintarea/suspendarea Pilonului II de pensii, cat adevar exista in toate aceste declaratii facute de guvernanti si in ce fel ii afecteaza romani.

Profesorul universitar dr. in economie Bogdan Glavan remarca faptul ca, de fiecare data, balbele Guvernului se produc in defavoarea romanilor. In cazul de fata, privind Pilonul II de pensii, daca acesta va fi suspendat, pensiile romanilor vor avea mult de suferit, a declarat Bogdan Glavan, pentru Ziare.com.

"As remarca faptul ca initiative de modificare a fiscalitatii, in sens de crestere, nu inceteaza sa apara. Eu inteleg balbele politice, dar coincidenta sau nu, aceste balbe nu se petrec niciodata intr-un sens de scadere a taxelor sau de simplificare. Intotdeauna aceste balbe se petrec intr-un sens prost, de crestere a fiscalitatii sau de modificare a acesteia in defavoarea cetateanului.

Nimeni nu vine cu adaugiri de proiecte de legi din greseala, nu se pune problema despre asa ceva, dar nu vreau sa speculez asupra acestui fapt. Ceea ce constat eu este ca se incearca marea cu degetul. Se tot testeaza si se testeaza aceste lucruri de la alegeri incoace. Asistam la a saptea testare consecutiva in sensul diminuarii beneficiilor pentru cetateni si exproprierii acestora de o parte a avutiei lor. Deci numai in sensul acesta asistam la testari succesive.

Rezultatul efectului este simplu. Aici vorbim practic despre o taiere a pensiilor viitoare. In momentul in care contributiile pe Pilonul II sunt anulate si se revine la vechiul sistem exclusiv de pensii publice, acest lucru are drept efect reducerea pensiilor viitoare pentru toti cei care in prezent cotizeaza si la Pilonul II, pentru ca aceasta componenta de pensie prin acumulare dispare", ne-a explicat Bogdan Glavan.

Daca Guvernul decide suspendarea Pilonului II de pensii, investitiile vor avea de suferit, fiind vorba despre o masura ce va descuraja acumularea de capital, a precizat profesorul universitar dr. in economie. Asta desi vicepremierul Viorel Stefan afirma saptamana trecuta ca "in 2018 ne dorim ca motorul principal sa il reprezinte investitiile".

"Evident ca o masura de acest gen nu poate decat sa sporeasca incertitudinea si climatul negativ de investitii din tara aceasta, pentru ca vorbim despre o schimbare politica ce promoveaza saracia, nu bunastarea. Nu este vorba despre o schimbare politica menita sa incurajeze acumularea de capital.

De unde investitii din moment ce tu lovesti in baza de capital? Practic, prin aceasta masura se urmareste o extractie de resurse din prezent si folosirea lor pentru achitarea diverselor obligatii bugetare, periclitand astfel investitiile viitoare", a subliniat Bogdan Glavan.

Romanii sa opteze intre Pilonul I si Pilonul II? "Vor alege intre a-si pune singuri streangul de gat si a se impusca in cap"

In ceea ce priveste declaratia facuta de Liviu Dragnea, idee de altfel sustinuta si de alti guvernanti, potrivit careia romanii ar trebui sa aiba posibilitatea sa aleaga intre Pilonul I si II, Bogdan Glavan spune ca, practic, "omul are de ales intre a-si pune singur streangul de gat si a se impusca in cap".

"As mai remarca un lucru, ideea care s-a spus, si anume ca ceea ce se urmareste este instituirea unei optiuni intre Pilonul I si Pilonul II. Ceea ce este un lucrui fals. Pentru ca aceste contributii sunt oricum obligatorii. Cu alte cuvinte, omul are de ales intre a-si pune singur streangul de gat si a se impusca in cap. Acum depinde ce fel de moarte prefera.

Dar cel care vine cu o astfel de optiune nu poate fi luat in serios, nu poate fi interpretat in sensul ca ti-am oferit posibilitatea de a alege, iti fac o favoare in sensul acesta.

Nu, Pilonil II este o struto-camila, el a fost creat tocmai ca un sistem de peticire a Pilonului I de pensii. Ne lasa sa acumulam o parte din aceste contributii, pensia viitoare sporind in consecinta. Dar in esenta nu suntem liberi sa alegem. Pentru ca poate eu nu vreau sa cotizez deloc, nici la Pilonul I, nici la Pilonul II, sau vreau sa cotizez doar la Pilonul II", a explicat Bogdan Glavan.

Asadar, spune profesorul universitar dr. in economie, intentia celor care vin cu astfel de declaratii este pur machiavelica. Bogdan Glavan a comentat si nenumaratele declaratii ale guvernantilor privind randamentul Pilonului I de pensii, afirmand ca acest lucru nu exista.

"Punand astfel problema, mi se pare evident ca intentia este pur machiavelica. Sub masca unei false libertati de alegere se ascunde streangul. Nu mai spun ca toate aceste lucruri au fost puse intr-un cerc mai amplu, in care s-a vorbit despre randament la Pilonul I de pensii, ceea ce nu exista.

Adica este imposibil de facut o alegere pe baza de randamente. Care sa fie criteriul pe baza careia se va face aceasta alegere intre Pilonul I si Pilonul II? In functie de ce, pentru ca randament nu poate sa fie.

Este evident ca este o propunere artificiala, este o gogoasa, nu are niciun fel de acoperire in realitate. Ceea ce se urmareste este de fapt nu inlesnirea si facilitarea unei alegeri, ci descurajarea omului de a participa la Pilonul II, in ideea ca o parte din contributii vor fi captate in Pilonul I si astfel statul va folosi in mod direct mai multe venituri, mai multi bani la buget", a conchis Bogdan Glavan.

Ce inseamna pentru administratorii de pensii private suspendarea Pilonului II: Pierderi de 2 miliarde in 6 luni

In cazul in care Guvernul merge pana la capat cu proiectul privind suspendarea contributiilor catre Pilonul II, administratorii fondurilor de pensii private ar avea de suferit.

Radu Craciun, presedintele Asociatiei pentru Pensii Administrate privat (APAPR), a declarat pentru Ziare.com ca impactul in urma unei astfel de decizii va fi foarte mare.

Potrivit proiectului de lege inclus in programul legislativ al Executivului pe 2018, contributiile catre Pilonul II vor fi suspendate in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018, perioada in care administratorii fondurilor de pensii private ar pierde 2 miliarde de lei. Mai mult, in cazul in care suspendarea ar fi pe o perioada mai lunga sau definitiva, pierderea va fi si mai mare.

"Practic, noi primim in jur de 4 miliarde de lei pe an. Pentru 6 luni inseamna 2 miliarde de lei. Raportat la valoarea actuala a activelor, care este 42 de miliarde, inseamna cam 5%. Deci vom avea 5% mai putin pe 6 luni. Este un impact foarte mare. Sunt 5% pe 6 luni si, daca va ganditi la nivelul unui an, este 10% si tot asa", ne-a explicat Radu Craciun.

Amenintari cu plangeri penale, Iohannis spune ca totul se duce de rapa

Dupa aparitia proiectului privind suspendarea Pilonului II pe site-ul Guvernului, Dragnea&Co au fost amenintati cu plangeri penale.

Astfel, senatorul PNL Florin Citu a declarat pentru Ziare.com ca va depune plangere penala impotriva lui Liviu Dragnea, Olguta Vasilescu, Viorica Dancila, Viorel Stefan si Eugen Teodorovici, in cazul in care suspenda contributiile catre Pilonul II de pensii.

Si fostul premier Victor Ponta a anuntat ca va depune plangere penala in cazul in care Guvernul renunta la Pilonul II de pensii si va lua banii cu care romanii au contribuit. El afirma ca in acest caz ar fi vorba despre furt calificat, fapta sanctionata de Codul Penal.

Si presedintele Klaus Iohannis a reactionat luni seara, afirmand ca Guvernul trebuie sa clarifice ce intentioneaza sa faca cu Pilonul II de pensii deoarece in joc sunt banii romanilor. El a adaugat ca "abordarea PSD e la limita unei guvernari diletante foarte toxice" si ca "deja totul de duce de rapa".

Citeste mai multe despre scandalul pe Pilonul II de Pensii:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6958 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

in timp ce Ziare.com gaseste tot felul de subiecte de bagat cititoru

in ceata, ba pilonul II, ba acuzatiile lui Orban, ba marturia lui Tariceanu, ba mutarea ambnasadelor, va fac cunoscuta o stire minora:

Plenul Senatului dezbate AZI proiectul de lege a Statutului de AUTONOMIE a Tinutului SECUIESC.

La incepul lunii mai, proiectul a primit aviz negativ din partea comisiei de Administratie Publică a Senatului.
In aprilie, plenul Camerei Deputatilor a respins, cu un vot majoritar impotrivă, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, pentru că nici UDMR nu-l sustine.
Dacă ar fi aplicată, legea ar permite autonomia judetelor Covasna și Harghita si a unei părti din judetul Mures, care ar dobandi personalitate juridică, in cadrul statului roman.
Maghiara ar urma să fie limba oficială, iar functia supremă de conducere ar fi cea de președinte al Ținutului Secuiesc.
Regiunea ar fi gestionată aproape exclusiv de autorităsile locale, care ar păstra astfel si cea mai mare parte din taxe si impozite
Proiectul a fost lansat la sfarsitul anului trecut de către deputat de Covasna József Kulcsár-Terza, membru al Partidului Civic Maghiar.
Nici Presedintia nu se sesizeaza... pe Johannis il roade mutarea ambasadei...

 

bravo psd ! jos pensiile , jos pilonul II , jos toate piloanele !

pensionarii si ceilalti nu au nevoie de nici o pensie pentru ca o sa primeasca inainte de alegeri niste promisiuni si niste cioace la care nici nu au visat vreodata !

 

Crezi poate ca glumesti, dar ai nimerit-o!

Pilonul II este in perspectiva cam TOT, fiindca nu prea o sa mai fie forta de munca pentru pilonul I: ciuma rosie o sa depopuleze ce a mai ramas prin tara!

astia o sa se fure si ei pe ei !

Dragnea o sa-l fure pe Tariceanu si o sa-l vanda in Brazilia sau prin Madagascar !
Iordache o s-o fure pe Dancila si o sa incerce s-o vanda in Costa Rica drept animal de companie !
Valcov o sa-l fure pe Ghita din Serbia si sa-l vanda prin Rusia pe post de ambalaj pentru conserve !
Vanghelie o sa vanda pe Pop drept motostivuitor !
Carmen Dan o sa-l vanda pe Cernea la moldoveni ca simbol de maturitate si perspicacitate !
iar Tudorel o sa se ocupe de legalitatea si eficienta acestor tranzactii !

Hotii fac ce stiu mai bine-fura neincetat

Bani,terenuri,paduri,fonduri,etc..
Minciuna,dezinformarea si dezbinarea este politica psd.
Saracirea si inrobirea romanilor fara studii este vadita.Draknea trebuie condamnat si trimis in Brazilia innainte sa dea foc tarii.

 

 

Pană trec legile justitiei...

...pană iși rezolvă Dragnea și Tăriceanu problemele cu justiția. Totul este subordonat acestui front de salvare de la pușcărie a celor doi !

Pilonul 1, pilonul 2 (nu văd de ce nu și pilonul 3), depozitele din bănci, dividendele, găinile, porcii, vitele - toate vor fi rechiziționate pentru frontul Videle-Apaca.

 

Inflamari fara nici o baza logica

"Guvernul vrea sa suspende plata contributiilor catre Pilonul II de pensii in perioada 1 iulie - 31 decembrie. Astfel, contributiile CAS ar urma sa fie incasate integral la buget."
Ce este anormal in acest lucru? Nu este normal ca banii colectati de stat, prin autoritatea sa (ANAF), constand in taxe, impozite si contributii sociale, sa ajunga in bugetele statului?
Suspendarea (temporara) a platilor catre Pilonul II de pensii, incepand cu 1 Iulie, se datoreaza faptului ca bugetul public de pensii va fi solicitat suplimentar, avand in vedere cresterea punctului de pensie la 1100 lei.
O intrebare: de ce uitam ca exista si pilonul III? In mod normal, sumele cumulate pana acum la pilonul II ar trebui sa treaca la pilonul III si oamenii sa continue sa cotizeze din banii lor. Pensiile private sunt probleme benevole si asumate ale oamenilor, de ce sa fie implicat statul in ele?
Salariile sunt in proces de marire (pentru unii s-au marit deja, si s-au marit chiar bine), pensiile de stat cresc si ele. Este evident ca relatiile intre pensiile publice (de stat) si pensiile private trebuiesc modificate si aliniate la noile conditii.
De ce investitorii romani, straini si din tot Universul nu vorbesc niciodata de pilonul III, ci numai de pilonul II? De ce nu gasesc metode prin care sa atraga oamenii sa contribuie ei insisi la pensiilor lor private? Raspunsul este pe cat de clar, pe atat de stupefiant: pentru ca este foarte comod si convenabil pentru ei ca primesca bani pentru afacerile lor din contributii pe care statul le colecteaza, in mod OBLIGATORIU, de la contribuabili. Sunt bani care intra in conturile unor companii financiare private, bani de care oamenii nu pot beneficia multi ani de zile (cel putin 20 de ani), dar companiile respective ii pot folosi. Este foarte bine pentru companiile respective sa le intre in mod regulat bani care vin automat de la ANAF, in urma colectarii unor contributii OBLIGATORII pentru populatie.
Aceste companii, daca sunt atat de grozave si pot inmulti banii, sa faca afacerile lor private si sa convinga oamenii sa depuna bani in banci si in fonduri de pensii private.
Este, de fapt, o mizerabila lupta pentru a accede la cat mai multi bani publici (din bugetele statului). Companii care nu pot trai decat din afaceri cu statul (care intotdeauna plateste de trei, patru sau cinci ori pretul pietei). Si aceasta preluare a unei parti din contributia CAS colectata de stat este tot o afacere cu statul. De ce sa-si bata capul si sa gaseasca metode atragatoare pentru economisire, nu mai bine primesc bani de-a gata, colectati de stat? Nu numai ca este mult mai comod, dar incaseaza si comisioane pentru faptul ca primesc bani pe de-a moaca. Daca mierea nu ar fi atat de dulce, nu ar face atata galagie ca sa conserve acest sistem.
Cred ca este un transfer incorect al autoritatii statului (colectarea de taxe, impozite si contributii sociale) catre companii financiare private.

 

Asta veni cu lectiile invatate de la partid

sa ni le insire noua aci :))))) dar nici aia nu le stiu bine.
bai vuvuzea, macar afla ca nu ANAF-ul colecteaza contributiile la pensii, ci casa nationala de pensii si casele sectoriale de pensii (care, chiar asa, daca tot a revenit pesedeul la pensiile speciale si si-a bagat picioarele in principiul contributivitatii, la ce mai folosesc ele? aa, stiu, mai asigura niste sinecuri)

Scrieti prea mult

Ca sa acoperiti asa ticalosie.

1. E o nerusinare sa iei oamenilor muncitori peste 50% din bani (43% impozit pe munca, restul sunt taxe pe consum, TVA si accize) si apoi sa le zici: mergeti, bai la Pilonul III si faceti "pe banii vostri" pensie privata! Pai mi-ai luat peste jumatate din bani, bai statule roman!. Veniturile sunt la coada Europei si preturile s-au cam aliniat! De unde sa mai economisesc suplimentar?

2. Pilonul II e solutia corecta privind starea Romaniei de azi: cand o sa inceapa decreteii sa iasa la pensie, Pilonul I o sa se faca praf. Asta e realitatea. Mai mult, oamenii din Romania de azi chiar nu sunt pregatiti sa economiseasca sau sa investeasca pentru pensii. Vorbim de oameni care s-au format si au trait mare parte in comunism. Profesorul Glavan e destept, dar e si prost: el crede ca toti oamenii sunt ca el, gata sa se arunce in fonduri de investitii si actiuni pe bursa pentru banii de pensie.

Deci, da, statul poate face si asta, daca vrea, sa desfiinteze Pilonul II (asta cu "nu e desfiintare, e suspendare" e o mizerie pe care nu o crede nimeni). Dar tot e o ticalosie fara margini: condamni la batranete chinuita de saracie pe cei ies la pensie peste 10-15 ani, ca sa ai tu bani acum pentru "pensii speciale", pomeni electorale si "salarii speciale" pentru clientela. Toti banii economisti anual in Pilonul II sunt ceva mai putin decat banii cheltuiti de stat [e "pensiile speciale". Acolo se duc acesti bani, ca sa fie clar.

Aseara tarziu la DIGI a fost o emisiune ff interesanta pe tema

pilonul II.
Au fost in principal doua teme abordate:
1. De ce este OBLIGATORIU acest pion II si de ce nu sunt lasati oamenii sa hotarasca EI ce fac cu banii si batranetilor lor;
2. De ce se clameaza al randament extraordinar al pilonului II, in timp ce societatile de asigurare refuza sa asigure ca sumele depuse de cetateni sunt actualizate anual cel putin cu indicii MINIMI de inflatie !
Am vazut ca reprezentantul opozitiei, la prima tema s-a exprimat doar ca oamenii is prea TAMPI ca sa hotarasca ei iar pe de alta parte banii lor fiind deja investiti este imposibil sa li se dea inapoi... Dara ca EI contribuabilii trebuie sa fie siguri ca isi vor primi pensiile private obligatoriu.. Am inteles de la al opozant ca nu ar fi nici un fel de gaselnita sa-ti iei banul inapoi si sa il bagi la o pensie privat facultativa (pilonul III), ca alea nu ar fi garantate...
Cand s-a pus problema refuzului societatilor de asigurare ca prin actul de administrare ele sa asigure cel putin valoarea reala a banilor de la momentul la care asiguratul contribuie, opozantul nu a avut un raspuns... dar a precizat ca sumele in lei depuse vor fi cu certitudine platite .... indiferent ca inflatia le va aduce la o valoare de piata de "n" ori mai mica...
A rezultat ca asiguratul va lua exact cea ce a depus, adica mai nimic dar asiguratorul va lua anual 2,5% din sumele atrase ca cheltuieli de administrare.
Concluzia pe care am tras-o este ca prosti fiind, noi tre sa lasam banii la al pilon II care face bani siguri imprumutand statul ca sa plateasca pensiile de stat !
PS Curios este ca desi la o alta emisiune s-a zis ca actualul deficit la fondurilor de pensie de stat ar fi simplu de acoperit daca s-ar renunta la pensiile speciale, nici unul dintre invitati nu a marsat pe ideea eliminarii pensiilor sepciale ! Oare de ce ?

 

clar cata economie pricepi

1. pt ca sistemul de educatie abramburit nu asigura o minima educatie financiara si [t ca 40% analfabeti functionali se transforma in 40% asistati sociali, daca nu are statul grija sa-i puna sa economiseasca fortat pe termen lung - deci tot in grija statului pica
2. faci o varza intre societati de asigurare si piloane de pensii si o alta varza intre dobanda si randament, dar te dai cunoscator pe-aci. sa-ti spun un secret: nu esti!

din ce sa economiseasca fortat asistatii social?

din ajutorul platit de stat? si daca statul ii pune sa contribuie la PII, li se schimba statutul, nu mai sunt analfabeti functionali? mai am nevoie de educatie financiara daca PII rezolva toate problemele?

Interesant

Bai Pensula !
Tu ai nevoie de educatie, nu de educatie financiara !

Vad ca tot aperi drpetul oamenilor sa face ce vor cu banii lor

Cred ca nu ai inteles optiunile din fata ta:

A. Pui banii la pilonul II, unde se acumuleaza si au un randament de aproximativ 5-6% anual si platesti 2,5% taxa de administrare.

B. Ii dai banii lui Dragnea acum. Pe toti.

Astea sunt optiunile, mai lasa-ma cu dreptul oamenilor de a alege. Ca daca ar fi asa, eu m-as retrage complet din sistemul public de pensii, nu i-as mai da statului 25% din banii mei pentru pensii. De ce as face asta?

Simplu, nene. Priveste piramida demografica din Romania, rata de emigrare si evolutia varstei medii. Priveste deficitul actual la fondul de pensii, care creste an de an: am ajuns la aproape 4 miliarde de euro! Ce pensie crezi tu ca o sa iti mai dea statul roman cand or sa fie doi pensionari la un angajat si o sa fim 16 milioane cu totii?

Olgutza poate sa spuna minciuni cat casa acum, ca o sa ai pensie de 1000 de euro lunar dupa 2030. Daca esti prost, o crezi. Realitatea e ca o sa mori de foame cu pensia de stat. Prea putini cotizanti, prea multi pensionari. E nevoie critica de acumulare individuala (Pilonul II, III, alte investiti personale)

Interesant

Li se rupe celor din mafia PSD+alde de Pilonul 2! Ei vor trăi la bătranețe din ce au furat toată viața! Si le mai raman bani si pentru inca 20-25 de generatii de acu' inainte !

 

Interesant

Este foarte interesant ca pe documentul care a aparut si apoi a disparut de pe site-ul guvernului se prevedea cresterea contributiilor angajatului, pe langa suspendarea contributiilor !
Mai mult, la nici macar 6 luni după ce contributiile firmei au fost mutate pe angajat, mafia PSD+alde vrea sa introduca contributii pe angajator pentru pensii.
E foame mare de bani in mafia PSD+alde! Deoarece nu mai au bani sa plateasca minciunile electorale cu care au ajuns la putere !

 

De un an dau tarcoale acestor bani

Aplica tactica pasilor mici, ca sa testeze reactia publica.

Asteapa sa obosim, si atunci o sa sara cu ordonanta de urgenta. O masura care o sa afecteze pensia a 5 milioane de oameni nu poate sa fie discutat in parlament, nu! OUG dat seara prin iulie, apoi tot guvernul fuge din tara, in concediu. Sa ramana secretarii de stat, sa se descurce.

O mizerie de guvernare cum n-am mai avut dupa revolutie. L-am reevaluat complet pe Vacaroiu, cu ocazia asta.

sile, calmeaza-te ! Stiu ca TU esti telghetzia

intruchipata !
Asa au crezut si aia de au facut in economie LIBERALA de piata, legea asta cu pensiile OBLIGATORII private !
Suna bine, intelepciune ???
Cum se imbina obligatoriul cu doctrina liberala, adica cea care porneste de la individ...
EU zic asa ! Cum EU nu am nimic impotriva ca voi astia telighentzii sa va traiti viata si cand ajungeti la 45-50 de ani sa va duceti la doctor ca sa va insemintzati sotiile, sa aveti si voi copii la batranete si EU crez ca cu banii mei trebuie sa fac ce vreau EU, nu ce vrei TU sau alti isteti ca tine sau ca cei ce propavaduies OBLIGATORIUL cu legile astea pentru batranetile noastre !
Este riscul meu la o adca istetzule... dar poate si al tau daca ma gandesc la crahul alea din america care a mancat pensiile a milioane de americani !
Si.. cand o sa am dreptul la pensie ca si tine sa vedem cine-i in castig !
PS Iti dau cuvantul meu ca de vei avea dreptate, nu o sa vin sa plang pe umarul tau de baiet dastept !

Interesant

Miroase a faliment. Se pare ca se apropie momentul cand vom intra in incapacitate de plata ! Deja salariile se dau doar pe jumatate in unele sectoare sau intarzie cu saptamanile. Maririle de salarii au fost anulate de inflatie. Corina Cretu urla ca din gura de sarpe ca fara masuri ferme din partea guvernului (ha, ha, ha) vom pierde foarte multi bani europeni. Cu toate acestea investitiile raman pe zero. Am avut crestere de 7 % pe anul trecut pe consum cu costuri imense pentru economie : cresterea deficitului comercial, cresterea dobanzilor, cresterea datoriei externe, cresterea preturilor la raft, samd.
Prabusirea este inevitabila, iar analfabetii functionali impusi de Dragnea in guvern sunt total depasiti de aceasta situatie critica !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor