Ziare.com

Liviu Voinea: Pensiile private, un experiment tipic tarilor fost-dictatoriale

Joi, 10 Martie 2011, ora 15:24

   

Liviu Voinea: Pensiile private, un experiment tipic tarilor fost-dictatoriale
"Cand Romania a introdus Pilonul II, ne-am raportat la experienta altor tari est-europene, pentru ca in Vest nu are nicio tara pilonul II, si am zis ia uite cum au facut Slovacia, Ungaria, tarile baltice", sustine Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economii Aplicate.

"In Romania, suntem in situatia paradoxala in care statul renunta la o parte din contributiile la pensiile de stat, pentru a o vira intr-o administrare privata, in Pilonul II, iar ulterior administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II imprumuta statul exact cu acei bani, dar cu dobanda, evident.

Practic, statul se imprumuta de propriii sai bani platind dobanda, ceea ce este aberant. Daca va uitati la ce au facut fondurile de pensii cu banii, veti vedea ca i-au bagat in titluri de stat", a declarat Voinea, intr-un interviu pentru bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, pensia de stat se reduce prin reducerea contributiei, in schimb, pensia privata "nici nu stim cat va fi".

"Daca am vrea o certitudine minima in aceasta privinta, am introduce un randament minim garantat. Din pacate, lobby-ul este foarte puternic. Un proiect de lege care trecuse la votul pe articole al Camerei, saptamana trecuta, a fost intors la Comisie, in aceasta saptamana.

Este un fel de record, pentru ca, practic, Camera Deputatilor a trebuit sa voteze o lege care avea un singur articol, articolul s-a votat, si ulterior legea nu s-a mai votat, s-a intors la Comisie", a adaugat el.

Voinea considera ca este un lobby foarte puternic care se face pe banii statului, dar impotriva intereselor contribuabililor.

"Piata lasata de capul ei duce la crize. Iar, in urmatorii 30 de ani, pana se vor plati pensiile, vom mai trece prin 2-3 crize. Daca aceste fonduri de pensii aveau ghinionul sa fi intrat in functiune in 2006, activele lor ar fi fost la un sfert, in urma crizei.

Au inceput sa functioneze cand deja criza a pornit si inca nu vedem efectul pietei. Il vom vedea la urmatoarea criza, peste 10-15 ani, si atunci oamenii vor ramane fara pensii.

In ceea ce priveste modul in care se prezinta in acest moment piata pensiilor private obligatorii din Romania, specialistul sustine ca 70% din bani sunt bagati in titluri de stat.

"De platit pensiile, le vor plati niste fonduri de plata care nu au fost inca infiintate. Este o afacere sigura si foarte mare, servita pe tava, care va depasi un miliard de euro pe an in 2013 si care practic nu are riscuri pentru cei care fac afacerea. Toate riscurile sunt transferate de la administrator la contribuabil", a precizat el.

"Este un experiment tipic tarilor foste dictatoriale, cu vid legislativ si de putere. Asa cum v-am spus, in America Latina si Europa de Est. Este o mega-afacere care poate fi solutionata in doua feluri: fie brutal, cum au facut-o Slovacia si Ungaria, fie prin introducerea unui randament minim garantat", a conchis Voinea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1839 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

de ce ataci actualul guvern pe chestia asta ?

discuta cu domnul tariceanu,cauta-l pe goagal sau,mai sigur,pe facebook :)))
fiecare sa raspunda de propriile prostii,corect ?

 

Ultimul paragraf spune totul.

Fara introducerea unui randament minim garantat,toata afacerea miroase urat a pungasie curata.
Contribuabilul obligat sa dea bani (sunt banii lui,castigati prin munca,nu-s banii statului,cum se zice la inceputul articolului) fara a-i oferi garantie?.
In Canada exista sistem privat de pensii si in general contributia este de 50% - 50% de la angajat si angajator.Pensia nu poate fi mai mica decat suma depusa si acumulata.Deobicei este ceva mai mare (nu cu mult) in functie de profitul realizat de fond.

 

Gresit

Sint banii statului - pilonul II isi ia banii din contributia deja platita de cetatean. Asta insa iti scade pensia de stat ceea ce, pina la urma, nu-i mare scofala - cine se bazeaza pe pensia de stat e naiv si il asteapta o mare surpriza


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor