Ziare.com

Noi reglementari pentru pensiile private: cum se va face plata si cum se reduce riscul de faliment al fondului

Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 16:14

   

Noi reglementari pentru pensiile private: cum se va face plata si cum se reduce riscul de faliment al fondului
Fondurile private de pensii vor functiona dupa reguli noi, clar stabilite, cuprinse intr-un proiect de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private, publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Astfel:

  • pensia privata va fi acordata de catre un furnizor de pensii private, care va putea administra in Romania un singur fond
  • furnizorul de pensii private va trebui sa fie autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara
  • vor putea administra fonduri administratorii de fonduri de pensii facultative si/sau fonduri de pensii administrate privat, societatile de asigurari de viata si societatile de furnizare a pensiilor private constituite ca societati pe actiuni, care au ca obiect exclusiv de activitate furnizarea pensiilor private.
  • capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond este de cel putin echivalentul in lei a 5 milioane euro, iar acesta trebuie pastrat pe toata durata de functionare si este constituit separat fata de capitalul social aferent activitatii de administrare

Prin proiectul de lege sunt stabilite si detaliate si regulile prudentiale pe care furnizorii de pensii private trebuie sa le respecte in orice moment.

Cum se face plata pensiei private

In ce priveste plata pensiei private, proiectul de lege stabileste ca administratorul unui fond de pensii este obligat sa ii notifice, in scris, beneficiarului de pensie, cu 12 luni inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare, valoarea contributiilor brute platite, valoarea activului personal net, precum si posibilitatea de a opta pentru oricare fond de furnizare a pensiilor private. De la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantul la un fond de pensii administrate privat alege furnizorul pensiei private.

Furnizorul de pensii private va stabili cuantumul pensiei private. Pensia privata poate fi pensie viagera sau pensie limitata, precum si alte tipuri de pensii.

Participantii la fondurile de pensii private care implinesc varsta de 70 de ani si nu aleg un furnizor de pensii private sunt repartizati aleatoriu de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Un pensionar de invaliditate poate deveni membru al unui fond de furnizare a pensiilor private si poate obtine o pensie privata.

Masuri pentru ca fondul sa poata sa plateasca pensiile

Resursele fondului de furnizare a pensiilor private se constituie din contributiile membrilor, din investirea acestora si din eventuale sume provenite din provizionul tehnic. Investitiile fondului de furnizare a pensiilor trebuie sa fie "foarte conservative", astfel incat sa nu fie afectat de variatiile negative ale pietei si sa se poata plati in orice moment pensiile stabilite.

Proiectul de lege mai stabileste ca rata de finantare trebuie sa fie tot timpul cel putin egala cu 105%. Incepand de la o rata de finantare mai mare de 110%, excesul de active poate fi redistribuit membrilor fondului. Redistribuirea se face prin cresterea pensiei cu acelasi procent pentru toti membrii fondului.

Totodata, proiectul stabileste sanctiuni individuale pentru furnizorul de pensii private, depozitar, auditorul financiar, actuar, in cazul in care se fac vinovati de cauzarea unor prejudicii prin neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiilor care le revin.

Raspunderea este civila, contraventionala sau penala, dupa caz. Limitele amenzilor vor fi intre 0,1% si 5% din capitalul social, pentru persoanele juridice, respectiv echivalentul a 1 pana la 6 castiguri salariale medii, platite de catre respectiva persoana juridica sanctionata catre salariatii acesteia.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6574 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vax!

statul s-a spalat pe maini de resposabilitatea pentru cetatenii proprii.decat cetatenii au obligatia sa plateasca taxe la stat.
cu pensiile administrate privat romanii o vor lua in brate big time.
doar cateva observatii rapide; investitii conservatoare asta inseamna bonduri guvernamentale care au un return in caz fericit de 1-2% insuficient sa mentina fondul.in romania nu sunt multe locuri unde se poate investi sa ai un retun decent.
contributiile membrilor la fond se vor diminua cu reducerea populatiei active, imbatranirea, saracia etc.apoi daca administratorii sunt companii din afara tarii este greu de controlat mersul banilor. totul seamana cu un ponzi scheme, mai curand sau mai tarziu administratorii de pensii private vor da faliment sau vor reduce dramatic platile.
si asta-mi aduce aminte sa multumesc comunistilor ca mi-au garantat o pensie, dar multi dintre voi nu stiti daca veti avea ceva la batranete.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor