Ziare.com

Ce pensie privata obligatorie vei avea in functie de cat cotizezi pe luna

de Paul Barbu, Redactor
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 00:04

   

Ce pensie privata obligatorie vei avea in functie de cat cotizezi pe luna
Pensia privata obligatorie, cunoscuta si ca Pilonul II de pensie, a starnit multe controverse in ultimii ani. Unele guverne chiar au pus problema nationalizarii acestui sistem, iar mai recent pensionarii au cerut integrarea sumelor cumulate in acest program in Pilonul I, pentru majorarea cu 40% a pensiilor actuale.


Cu toate acestea, Pilonul II este neglijat de foarte multi dintre romani, iar despre Pilonul III nici nu mai vorbim. Dar daca ar fi sa facem cateva calcule, folosind un simulator online, pentru a vedea cam cu ce pensie ne vom alege dupa ce am cotizat la Pilonul II, rezultatele ar trebui sa ne puna pe ganduri.

Pentru calculul pensiei la Pilonul II vom tine cont de mai multe elemente, precum varsta de pensionare, sexul participantului, varsta de la care a inceput sa cotizeze, suma cu care cotizeaza, dar si ce suma are in cont in momentul de fata si un randament anual la fondului pe care acesta l-a ales.

De asemenea, tineti cont ca se va folosi o suma fixa de cotizatie (adica salariu brut fix timp de 20-30 de ani), un randament mediu, ceea ce fac calculele mai mult decat estimative.

Pensie privata obligatorie: femeie, 25 ani

Pentru o femeie de 25 de ani, care va iesi la pensie in 2058 si care are deja in cont 10.000 de lei, iar salariul brut este de 5.000 de lei lunar, cotizatia ei la Pilonul II va fi de 187,5 lei pe luna (3,75%). Daca mai luam in calcul si faptul ca fondul la care cotizeaza are un randament anual de 4%, atunci suma stransa la pensionare va fi de aproape 241.000 de lei.

Asta inseamna ca pentru 20 de ani, femeia va beneficia de o pensie de 1.003 lei. Daca perioada de acordare a pensiei va fi de 10 ani, adica sa beneficieze de pensia privata obligatorie pana la 73 de ani, atunci cuantumul pensiei va creste la 2.007 lei pe luna.

Pensie Pilonul II: barbat, 25 de ani

In cazul unui barbat cu aceeasi varsta, perioada de contributie se mareste cu 2 ani (pensionare la 65 de ani, fata de 63 de ani la femeie), si din acest motiv si pensia privata obligatorie va creste si va fi de 1.106 lei, pentru o perioada de acordare de 20 de ani. La o perioada de doar 10 ani, pensia va fi dubla.

Pensie privata obligatorie: femeie, 35 de ani

Am schimbat putin parametrii jocului. Si am luat in calcul o femeie care s-a nascut in 1985 (35 de ani) si care se va pensiona in 2048. In schimb, aceasta are deja in cont 20.000 de lei, iar salariul brut este de 6.000 de lei, ceea ce face ca lunar ea sa cotizeze cu 225 de lei. La acelasi randament de 4% al fondului, femeia va strange in cont 196.700 de lei. La aceasta suma pensia ei, pe 20 de ani, va fi de 819 lei.

Pensie Pilonul II: barbat, 35 de ani

Pentru un barbat cu aceleasi caracteristici luate in calcul, mai putin anul pensionarii, care in cazul lui este 2050, suma acumulata in cont va fi de 218.500 de lei. Astfel ca, la aceasta suma, barbatul va primi, timp de 20 de ani, o pensie de 910 lei.

Pensie privata obligatorie: femeie, 40 de ani - barbat, 40 de ani

Am pastrat aceleasi caracteristici ca in cazul persoanelor de 35 de ani, iar pentru o femeie de 40 de ani, situatia este si mai dramatica pentru ca dupa cei 20.000 de lei deja cumulati la fond si cu inca 23 de ani de cotizatie ramasi, la iesirea la pensie va avea o pensie privata obligatorie de doar 621 de lei. In schimb, pentru un barbat de aceeasi varsta, care se va pensiona la 65 de ani, pensia lui de la Pilonul 2 va fi de 696 lei.

Daca statul si-ar fi pastrat promisiunea

In momentul in care statul a implementat acest sistem a garantat ca dupa un anumit numar de ani, contributia pentru Pilonul II de pensii va urca la 6%, astfel ca acum ar fi trebuit sa avem deja de cativa ani buni, mult mai multi bani redirectionati catre propriile conturi.

Si doar cu titlu de exemplu, iata cum ar fi stat acum situatia estimativ:

In cazul unei femei de 35 de ani, suma care s-ar fi strans in contul pensiei private ar fi fost de 30.000 de lei, iar la un salariu brut de 6.000 de lei, cu o cotizatie lunara de 360 de lei si un randament anual preconizat pentru fondul de pensie de 4%, suma stransa la pensionare ar fi fost de peste 308.000 lei. Asta inseamna ca pentru o pensie platita timp de 20 de ani, femeia ar fi primit lunar 1.285 de lei. Adica, o pensie mai mare cu aproape 50% fata de calculul in care aceasta contribuie lunar cu doar 3,75%.

Daca vorbim de un barbat de 40 de ani si pastram parametrii in care statul si-ar fi respectat promisiunea, acesta ar fi avut o pensie de aproape 1.100 lei, fata de mai putin de 700 de lei cat ar urma sa o aiba... estimativ.

Pensie privata obligatorie: femeie, 45 de ani - barbat, 45 de ani

In cazul in care faceti parte din aceasta categorie, pensia privata obligatorie, care se va adauga la pensia Pilonului I, va fi de doar 460 de lei (pastrand parametrii de cotizatie de la categoriile de varsta de 35 si 40 de ani), in cazul unei femei. Pentru un barbat de 45 de ani, cand acesta va iesi la pensie, remuneratia sa lunara va fi cu 60 de lei mai mare decat in cazul femeii de aceeasi varsta, datorita celor 2 ani de cotizare in plus.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 26611 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

NN pensii tocmai a pierdut 1,9miliarde euro in falimentul wirecard

pe la care masele o s-o primeasca 'investitorii'.Daca cade bursa pensionarului in revine exact ce atarna .e un joc si la capul lui va asteapta unul ca sorin ovidiu vantu.Mai tineti minte politicienii care v-au obligat sa bagati banii in pensiile private , exact nu e nimeni sa nu-i puteti trage la raspundere .Inflatia va face praf fondul de pensii dor comisioanele merg bine restul sunt teapa , doar in ultimul an principalele valute au pierdut 40% din valoarea reala , dar voi uitati-va la graficele si desenele alora ce se imbuiba din munca voastra si va vorbesc de profit.Ei nu au voie sa va dea mai putin decat ati cotizat restul le ramane lor ,ce era 1000$ acum 20 de ani si ce este acum ? asta este teapa primita si de americanii de rand care si-au luat-o peste bot cu pensiile private , acum a venit randul romanului sa-si primeasca teapa .

 

Sunt doua probleme

1. Pensiile private (ca un adaos la pensiile publice pe care orice stat civilizat le aplica) sunt un lucru foarte bun. Dar sa fie private cu adevarat, ca niste depuneri personale benevole, nu constituite din CAS-ul retinut de catre stat prin lege obligatorie (Codul Fiscal). Contributia CAS retinuta salariatilor de catre stat trebuie sa ajunga in fondul de asigurari sociale pentru pensiile publice, nu in conturile personale ale unor salariati actuali. Fondul de pensii publice are de suferit pentru ca o parte din CAS-ul colectat de stat prin Codul Fiscal se duce in conturile private ale unor cetateni. Pensionarii actuali au dreptate, mai ales ca lor nu li s-a constituit o pensie privata din CAS-ul de stat, deci exista o discriminare fata de pensionarii viitori. Si orice discriminare este neconstitutionala.
Un fond privat de pensii trebuie constituit numai prin depuneri benevole ale oamenilor din veniturile lor. Pilonul 3 este adevarata pensie privata.
Sa fie foarte clar: CAS-ul (ca si CASS-ul - asigurarea la sanatate) retinut din venitul brut al unui salariat nu este proprietatea salariatului. Este o taxa obligatorie pe care salariatul o plateste statului pentru ca atunci cand implineste conditiile cerute de lege sa beneficieze de pensie publica. Nu trebuie amestecata pensia publica cu pensia privata. Pensia publica este cea administrata de stat prin impunere fiscala. Pensia privata este o suma platita in plus de un cetatean si este administrata de o companie de asigurari privata, nu de stat. CAS-ul fiind o contributie colectata de stat prin impunere fiscala nu poate alimenta decat fonduri de pensii publice administrate de stat. Este logic.

2. Diferente intre pensia publica (de stat) si pensia privata.
Pensia privata este un depozit creat la o institutie specializata privata, bani care pot fi investiti cu riscurile corespunzatoare oricarei investitii. Vedem acum, cu aceasta pandemie, cam care pot fi riscurile in timp. La momentul cand cetateanul poate beneficia de pensia privata, in contul lui personal se va afla o suma pe care o va cheltui intr-un timp limitat, mai scurt sau mai lung, in functie de cum hotaraste. Poate hotari sa investeasca banii in continuare, cu riscurile asociate, desigur.
Pensia publica (de stat) se stabileste prin lege prin doua componente: modul de calcul al punctajului de pensie in functie de veniturile brute realizate si declarate (cu alte cuvinte fiscalizate, cu plata contributiilor sociale prevazute de lege) si valoarea punctului de pensie la un moment dat. Beneficiarul primeste pensia publica calculata lunar pana la deces, nu doar o perioada limitata cat "rezista" depunerea de la pensia privata.
Avantajul pensiei private este ca, in cazul decesului persoanei, acesta va reveni mostenitorilor prin actul de succesiune. Daca mai ramane ceva in depunerea respectiva, desigur...

 

"Info" a explicat corect, dar mai lipsesc ceva informatii!

Deci manela "piloane" este un mod de a jefui in continuare cetatenii tarii, care deja au fost furati la calcularea pensiei de stat si totodata prin introducerea "pensiilor speciale!
Pensia de stat trebuie sa fie una si la fel pentru toti cetatenii tarii!
Pensia privata este o alegere a celui ce este in cimpul muncii!
Tarile occidentale au doua forme de pensii pribate:
1. Case de pensii apartinind unui sindicat, sau mai multe! Aceste case de pensii investesc banii in obligatiuni, investitii si astfel aduc venit la banii depusi de membrii casei de pensii si atunci in fiecare an cistigul se imparte egal si proportional la fiecare membru.
2.Bancile si ele sectorul de "Pensie privata", unde procesul este asemanator, dar nu intocmai ca la sistemul 1, avind in vedere ca in ziua de azi bancile doar maninca si nu maidau si pomana.

Deci problema sta in mina celor doua camere politice si a sindicatelor corupte, dar si a prostiei ce cuprinde Romania, atita timp cit boborul nu are actiune impotriva Jafului politic instaurat in acesti 30 de ani, de asa zisa democratie!

Intrebarea mea este:- Cum de au disparut arhivele intreprinderilor distruse de Roman si Nastase?
Asta nu este o explicatie ca pensiile nu au putut sa fie calculate corect.

Comentariul meu nu este pentru cei ce primesc bani ca sa depuncteze, dupa cum se vede la "Info"!

ce vor reprezenta cei 1000 lei pensie in 2058

si asta daca, o femeie de 25 de ani, are deja in cont 10.000 de lei, la 25 ani.(cum? eu am stran 6000 lei din 2008 pana acum) salariul brut de 5.000 de lei lunar si cotizatizand la Pilonul II cu 187,5 lei pe luna. iar daca a salariul minim sau pana in 2500 lei, in 2058 vei prmi o pensie privata de 500 lei pana la varsta de 75 ani. daca fondul de pensii, administrat privat, nu da faliment intre timp. ce garantii ofera guvernul galben, ca nu pierd banii. sa raspunda habarnistul catu.

 

Pensionarul indiferent de varsta va avea o pensie fix

ca diferenta intre cat a cotizat si salariul administratorului de fond de pensie, care nu este mai mic de 10.000 euro/luna net. Asa ca despre ce calcule vorbim?

 

in Romania sint milioane de angajati cu salarii brute de ...

...2500-3000lei...deci ce calculam aici?!!...si anii de somaj nu-i bagati in calcule,adica scadeti frumos anii de cotizare...'idealistilor'....in Occident media de cotizare este de 25 ani....in Romania vine un val de generatii,'primii someri ai Romaniei', care nu o sa atinga niciodata perioada de cotizare de 35 de ani...va fi o problema sociala grava rezultant a unor politici cretinoide...in ce priveste pilonul 2 ,acesta va incepe sa dea faliment in momentul in care va trebui sa dea banii in masa inapoi...si pun pariu ca cei care vor iesi la pensie vor cere banii toti gramada,in masa...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor