Pensiile private, profitabile si pe timp de criza

Vineri, 01 Ianuarie 2010, ora 21:56
1800 citiri
Pensiile private, profitabile si pe timp de criza
Foto: Evenimentul Zilei

Pensiile private s-au dovedit profitabile pentru participanti chiar si pe timp de criza, cu conditia ca fondurile respective sa fi fost alimentate de actionari "cu bani de acasa", randamentul obtinut de administratori plasandu-se peste inflatie.

Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Crinu Andanut, a declarat pentru Evenimentul Zilei ca pentru administratori, business-ul gestionarii fondurilor de pensii private este neprofitabil - atat pentru 2009, cat si pentru anii urmatori.

"O simulare realizata la nivel de APAPR arata ca administratorii vor incepe sa obtina profit, dupa amortizarea tuturor investitiilor realizate in construirea si consolidarea business-ului, abia incepand cu anul 2021, deci dupa 14 ani de la startul sistemului.

Pana atunci, adica in toti acesti 14 ani, administrarea de fonduri de pensii din Romania este sustinuta de actionarii nostri 'cu bani de acasa'. Deja, investitiile actionarilor nostri pe piata din Romania se cifreaza la 500 de milioane de euro", a declarat Andanut.

In schimb, pentru participanti, 2009 a fost un an neasteptat de profitabil la nivelul tuturor fondurilor de pensii, obligatorii si facultative.

"Pe primele 11 luni din 2009, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinut un randament mediu de 16,2%, in timp ce fondurile de pensii facultative au inregistrat o performanta medie de 14,7%. Sunt rezultate excelente, mai ales avand in vedere contextul in care au fost obtinute: cea mai dura criza economica si financiara globala din ultimii 75 de ani", a mai spus acesta.

In acelasi timp, titlurile de stat au produs pentru investitori randamente de 10%-11%, iar depozitele bancare pentru populatie au oferit dobanzi medii in zona de 12%-13%.

"Toate, pe fondul unei inflatii de 4%-5%, care este inca cea mai mare din Europa. In acest context, putem afirma intr-adevar ca rezultatele fondurilor de pensii private sunt exceptionale", mai spune Crinu Andanut.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#pensii private 2009, #sistem pensii private , #pensie privata