Fostul ministru tehnocrat al Muncii Dragos Pislaru a explicat, vineri seara, ca nu se pot compara randamentele Pilonului I si Pilonului II de pensii, asa cum a spus prim-ministrul Mihai Tudose, fostul ministru al lui Dacian Ciolos prezentand un studiu in acest sens.
Prim-ministrul a vorbit, vineri, despre "luarea unei decizii in ceea ce priveste defalcarea acelor sume" si despre randamentele celor doi piloni de pensii.
"Ambele sunt de stat, doar ca una are un management privat. Randamentul la Pilonul I este mult mai mare decat randamentul Pilonului II. (...) E o modalitate de a creste pensia in viitor. Din acea distribuire sa creasca sumele varsate pe Pilonul I unde randamentul e mai bun", a spus Tudose.
Pislaru a citat, insa, la Realitatea TV, un studiu, Pension Savings: The Real Return 2016 Editio, referitor la randamentul fondurilor de pensii.
In ce priveste Romania, studiul arata ca aici s-a obtinut cel mai bun randament al pilonului privat de pensii - de +5,4% inainte de impozitare, pe o perioada de 8 ani. De asemenea, fondurile facultative de pensii (Pilonul III) au performat pozitiv pe durata a 9 ani, respectiv +2,7%.
Precizarile lui Pislaru sunt preluate pe contul de Facebook de Platforma Romania 100, care noteaza ca "declaratiile oficiale ingrijoratoare care privesc modificari netransparente pe care Guvernul le-ar putea aduce Pilonului 2 de pensii sunt in atentia Platformei".
Pislaru mai spune despre intentia Guvernului ca este o "disperare", dupa ce Executivul "a dat-o in bara cu programul de guvernare si nu mai are bani pentru ca i-a cheltuit intr-un mod complet nerezonabil".
"Este complet aberanta comparatia pe care o face premierul Tudose pentru oricine se pricepe minimal la economie. Banii din Pilonul 2 se investesc in economie - sunt investitii in firme cotate la bursa etc. - si ajuta la dezvoltarea economiei romanesti. Banii din Pilonul 1 vin si pleaca. Cei care cotizeaza azi dau bani pentru cei care au nevoie azi de pensii.
Este evident ca nu ai cum sa compari randamentele unor investitii private cu ce face statul dintr-un condei intr-o anumita legislatie. Daca eu cresc punctul de pensie cu 30%, eu nu pot sa compar aceasta decizie administrativa cu randamentele pe care le am, pentru ca investesc efectiv in economie. Sunt doua lucruri complet diferite, nu ar trebui sa auzim pe nimeni care face acest tip de comparatie. Este efectiv o greseala elementara de intelegere a economiei.
Un raport pentru anul 2016 referitor la randamentele tuturor fondurilor de pensii din Europa arata fara tagada ca randamentele fondurilor din Romania sunt printre cele mai mari din Europa. Este un mit, este o minciuna faptul ca randamentele fondurilor de pensii din Romania ar fi mai mici decat randamentele uzuale de investitii in piata", sustine Pislaru.
Acesta mai spune ca Guvernul "are crestere de datorie publica, crestere de deficit de cont curent si se indreapta catre un deficit bugetar si are nevoie de cei 50 de miliarde din Pilonul 2".
Tot vineri, si analistul economic Ionel Danca a explicat ca "fondul public de pensii nu are randament" si "e un mecanism de plata pe masura contributiilor/incasarilor", aratand ca la privat exista un randament semnificativ, iar la stat un deficit.
Citeste mai multe despre scandalul pensiilor private: