Seful BCR Pensii, despre Pilonul II: Nu sunt banii statului! Pot fi lasati mostenire, iar punctele de pensie nu

Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 22:06
18786 citiri
Seful BCR Pensii, despre Pilonul II: Nu sunt banii statului! Pot fi lasati mostenire, iar punctele de pensie nu
Foto: Arhiva Ziare.com

Pensiile din Pilonul 2 sunt diferite de cele din Pilonul 1 din doua puncte de vedere esentiale, in primul rand pentru ca banii sunt ai oamenilor, nu ai statului, si in al doilea rand pentru ca sunt administrati privat, atentioneaza Radu Craciun, presedinte al BCR Pensii.

Acesta subliniaza faptul ca teoriile vehiculate in ultima vreme in spatiul public, conform carora banii de la Pilonul 2 pot fi trecuti cu usurinta la Pilonul 1 pentru ca ar fi toti ai statului si nu se deosebesc cu nimic, sunt gresite.

"Chiar daca initial banii virati in pilonul 2 reprezinta o obligatie fiscala a contribuabilului fata de stat, odata virati banii in conturile individuale ale participantilor, ei intra in proprietatea acestora. Altminteri, am inregistra o premiera.

In cazul in care banii existenti in pilonul 2 ar fi banii statului, ar fi pentru prima data cand unor persoane fizice, unor indivizi, li s-ar permite sa lase banii statului mostenire urmasilor lor, in caz de deces. Crearea unui astfel de precedent i-ar putea face pe unii dintre romani sa se intrebe de ce nu ar putea sa isi lase punctele de pensie mostenire, in cazul in care nu mai ajung sa li se deschida dreptul la pensia publica, daca tot nu e nicio diferenta intre banii prezenti in sistemul public si cel privat de pensii", scrie pe blog Radu Craciun.

O alta observatie ar fi aceea ca, daca tot nu exista nicio diferenta, atunci cele doua piloane ar putea fi "fuzionate oricand si oricum". Mai mult, participantilor ar trebui sa li se permita sa treaca si invers, de la Pilonul 1 la Pilonul 2, daca tot nu este nicio diferenta, asa cum sustin unii, in special unii politicieni.

Pe de alta parte, o alta consecinta interesanta ar fi aceea ca, daca banii din Pilonul 2 sunt ai statului, atunci ar insemna ca "in ultimii 10 ani, statul a devenit actionar intr-o gramada de firme private, fara ca emitentii sau ceilalti actionari privati, majoritari sau nu, sa aiba habar despre ce li se intampla".

"Pentru ca, in tot acest interval, administratorii de fonduri de pensii private au investit 'banii statului' prin intermediul bursei intr-o multime de firme private din tara si strainatate", spune, printre altele, Radu Craciun.

Presedintele BCR Pensii mai atrage atentia si asupra consecintelor pe care le-ar avea masura de a permite participantilor sa se mute de la Pilonul 2 la Pilonul 1.

"Vorbim de lichidari de ordinul a miliarde de euro. (...) In acest context, economia romaneasca va fi vaduvita de o importanta sursa alternativa de finantare a dezvoltarii.

In concluzie, cred ca orice referire la viitorul pilonului 2 nu ar trebui facuta in pripa, ci doar dupa evaluarea profesionista a absolut tuturor consecintelor: pentru participanti, pentru actionarii administratorilor, pentru firmele in care fondurile de pensii sunt deja actionari importanti, pentru evolutia pietelor financiare din Romania si a economiei in general.

Riscul este cel al generarii unei reactii in lant", subliniaza Radu Craciun.

Citeste mai multe despre intentiile Guvernului Tudose cu privire la Pilonul 2 de pensii:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#pensii private Pilonul 2, #nationalizare Pilon 2 pensii , #pensie privata