Sprijin la batranete: Cat va costa pensia privata facultativa

Joi, 13 Iunie 2013, ora 06:59
16137 citiri
Sprijin la batranete: Cat va costa pensia privata facultativa

Pensia privata facultativa ar trebui sa faca parte din planificarea financiara a oricarei persoane trecute de 30 - 35 de ani, in conditiile in care pensia oferita de stat este, de cele mai multe ori, destul de mica.

In comparatie cu pensiile private obligatorii (Pilonul II), pentru pensia privata facultativa (Pilonul III) nu exista limitari in functie de varsta. Astfel, pentru a primii banii din pensia privata, trebuie sa dati bani pentru cel putin 90 de contributii lunare, chiar daca nu sunt consecutive si sa aveti peste 60 de ani.

De asemenea, puteti opta sa depuneti pana la 15 la suta din veniturile brute lunare in fondul pensiei private facultative.

In plus, si angajatorii au posibilitatea sa ofere angajatilor pachete de pensii private facultative, pentru care beneficiaza de deduceri fiscale de 400 de euro pe an pentru fiecare angajat si 400 euro/an pentru angajator.

Ca si in cazul pensiilor private obligatorii, contribuabilii pot alege dintr-o multitudine de fonduri de pensii, cu grad de risc si rentabilitate variata. Astfel, gradul de risc poate fi conservator (investitiile cele mai sigure) echilibrat sau dinamic (investitiile cele mai riscante, dar si cu posibilitatea castigului mai mare).

ING pune la dispozitie doua fonduri de pensii facultative, ING Activ si ING Optim. In primul caz, profilul de risc al fondului este dinamic. In al doilea, riscul este echilibrat, iar fondul garanteaza ca valoarea activului personal va fi cel putin egala cu suma contributiilor nete, minus comisionul de administrare, chiar daca, in momentul cand clientul doreste sa acceseze pensia, valoarea contului este mai scazuta decat suma contributiilor nete efectuate pana in acel moment.

Contributia lunara la cele doua tipuri de pensii facultative trebuie sa fie de minimum 45 de lei pe luna.

La Allianz Tiriac, exista un fond de pensii pentru cei cu apetit mai mare pentru risc, AZT Vivace, si unul pentru cei cu apetit scazut sau mediu, AZT Moderato. In ambele cazuri, contributia minima este 50 de lei/luna.

Pentru BRD Medio trebuie sa contribuiti tot cu minimum 50 de lei pe luna. Fondul are risc mediu, urmand a primi cel putin valoarea contributiilor nete.

Fondul de pensii facultative de la BCR nu necesita contributii decat de 35 de lei pe luna. Comisionul de administrare este de 4 la suta din contributiile platite lunar, fiind aplicat inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond si de investirea acestora.

De asemenea, exista un comision de 2% pe an din contributia cumulata a tuturor participantilor la fondul, rezultata dupa investire. Daca doriti sa va transferati pensia la alt fond, exista o penalitate de 5 procente. In plus, exista si comisioane de depozitare, de tranzactionare, comisioane bancare si o taxa de auditare.

La Generali trebuie sa contribuiti minimum 25 de lei/luna pentru fondul de pensii facultative Stabil, banii fiind investiti in titluri de stat, in proportie de minimum 30 la suta, in obligatiuni corporatiste si in actiuni tranzactionate pe pietele reglementate.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...