Un raport de la Bruxelles dezvaluie ce are de gand sa faca Guvernul cu Pilonul II de pensii

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 11:11
7455 citiri
Un raport de la Bruxelles dezvaluie ce are de gand sa faca Guvernul cu Pilonul II de pensii
Foto: Arhiva Ziare.com

In ultima vreme nu s-a mai auzit nimic despre Pilonul II de pensii. Tacerea guvernantilor nu aduce insa nimic bun.

Un raport al misiunii Comisiei Europene care a fost in Romania in perioada 26-27 septembrie arata ca autoritatile de la Bucuresti au de gand sa revina la sistemul din 2008, anul in care a fost infiintat Pilonul II.

Ce inseamna asta? Ca din contributia noastra la pensii platita catre stat un procent mai mic va fi transferat catre fondurile private.

"Guvernul are in vedere inversarea reformei sistemului de pensii din 2008, care

a introdus al doilea pilon de pensii. Autoritatile au in vedere o reducere a procentului din contributiile sociale transferat la Pilonul II de pensii", arata raportul misiunii de monitorizare a CE in Romania.

"O astfel de masura ar reduce deficitul fiscal pe scurt termen. Cu toate acestea, castigul fiscal s-ar risipi pe termen lung. (...) In plus, o astfel de inversare ar putea avea implicatii negative pentru viabilitatea sistemului de pensii si pentru dezvoltarea pietelor de capital.

Misiunea a avertizat impotriva adoptarii unor modificari profunde la sistemul de pensii intr-un mod grabit, fara o analiza adecvata si doar din motive de reducere a deficitului pe termen scurt.

Nationalizarea activelor acumulate in al doilea pilon de pensii (...) nu pare sa fie luata in considerare in acest moment", mai arata raportorii europeni.

Chiar joi se afla la Bucuresti comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger, care se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis si premierul Mihai Tudose.

Care este situatia acum si cum va fi din 2018

In acest moment, din salariul brut al unui angajat se retin 10,5% CAS - contibutia la pensii, din care 5,4% se duc catre sistemul public, iar 5,1% catre fondurile private.

Pensia privata obligatorie (sau Pilonul II) a fost introdusa in anul 2008, in mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment pana in 35 de ani si optional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv intre 35 si 45 de ani.

Contributia la Pilonul II a fost initial de 2% si a crescut in fiecare an.

Daca ne intoarcem la sistemul din 2008, aceasta contributie catre pilonul II va reveni la 2%.

Aproape 7 milioane de participanti la Pilonul II vor fi afectati de masurile Guvernului.

Citeste mai multe despre babilonia cu Pilonul II de pensii

mare

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#pilon pensii private scade procent , #pensie privata