Ziare.com

Vezi cum se vor recalcula pensiile militare: Guvernul a aprobat metodologia

de Carmen Negoescu
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 20:48

   

Vezi cum se vor recalcula pensiile militare: Guvernul a aprobat metodologia
Guvernul a aprobat, vineri seara, in sedinta speciala, Ordonanta de urgenta privind metodologia de recalculare a pensiilor militare.

Pensiile militare pentru care s-a luat in calcul salariul mediu brut vot fi revizuite pana la 31 decembrie 2011, pe baza actelor doveditoare ale veniturilor lunare, potrivit noi ordonante de urgenta, a declarat premierul Emil Boc.

In plus, institutiile din sistemul de aparare vor avea obligatia ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si sa transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

Vezi cum se recalculeaza pensiie

Pentru cei carora pensia s-a recalculat corect, pe baza veniturilor individuale lunare, nu se schimba nimic.

Pentru pensiile recalculate pe baza salariului mediu brut pe economie si ale caror cuantumuri sunt mai mari decat cele din decembrie, se mentin in plata cuantumurile primite in urma recalcularii, pana la data emiterii deciziei de revizuire.

Daca nu au fost depuse adeverintele si prin recalcularea stabilita in decembrie, pensia este mai mare, se mentine pensia mare pana cand se revizuieste.

Pensiile recalculate in baza salariului mediu brut pe economie, dar ale caror cuatumuri sunt mai mici in ianuarie decat in decembrie, se vor plati in februarie la nivelul lunii decembrie pana la momentul revizuirii deciziei de recalculare pe baza contributiei, a spus Emil Boc.

Cei care in urma recalcularii au primit in ianuarie mai putini bani, vor intra in posesia diferentei pentru aceasta luna in februarie.

Emil Boc spune ca unele pensii au fost recalculate pe baza adeverintelor cu veniturile din perioada in care cei vizati au avut activitate, iar alte recalculari s-au facut pe baza salariului mediu brut pe economie.

Daca nu vor putea fi identificate perioadele de activitate, se vor utiliza soldele de grad si de functie minima corespunzatoare gradului militar detinut.

Dupa ce procesul de revizuire a recalcularii va fi finalizat vor urma trei luni de regularizare a pensiilor pe baza rezultatelor finale ale recalcularii, pana la 31 martie 2012.

Astfel, cei care pana la finele lui 2011 au primit mai putini bani decat ar fi trebuit conform principiului contributivitatii si actelor care dovedesc veniturile, isi vor recupera in trei luni acesti bani.

In schimb, cei care au primit mai mult vor trebui sa returneze acesti bani. Recuperarea de catre stat se va face sub forma retinerii esalonate a unor sume din pensie, sume care nu vor fi mai mari de o treime din cuantumul total al pensiei.

Premierul Emil Boc a dat asigurari ca pensiile militare sub 3.000 lei, pentru vechime completa, nu scad.

Suma exacta economisita va fi facuta publica la finalizarea recalcularii.

Mii de militari cu pensii reduse cu 50%

In urma recalcularii pensiilor, mii de militari s-au trezit cu pensiile reduse cu pana la 50%. Ministerul Apararii a anuntat insa ca pentru militarii cu stagiu complet, pensiile au crescut.

Basescu: Recalcularea pensiilor se suspenda

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, dupa o intalnire cu premierul Emil Boc, ministrul de Finante, ministrul Apararii si ministrul de Interne ca, in urma deciziei ICCJ, Hotararea de guvern 735/2010, care cuprinde normele de aplicare a Legii 119/2010, se suspenda.

El a mentionat insa ca Legea 119/2010, pe baza careia se recalculeaza pensiile, ramane in vigoare.

Recalcularea pensiilor militarilor, ilegala - vezi motivarea ICCJ

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, pe 21 ianuarie, ca recalcularea pensiilor militarilor este ilegala, apreciind ca pensia reprezinta un drept patrimonial.

Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, printr-o decizie irevocabila, recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.

Suspendarea hotararii de guvern prin care s-a decis recalcularea acestor venituri se aplica pentru toti militarii, politistii, jandarmii si toate celelalte categorii de functionari publici cu statut special in rezerva.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14690 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
82 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un mai mare incompetent ca Boc nu a avut Romania in toata istoria ei.

...

 

 

Auzi logica la Boc, pensia este un bun patrimonial dobindit, insa nu si cuantumul sau. Cu alte cuvinte, in timpul vietii poti contribui cit mai mult, dar cind vei iesi la pensie iti dau cit vreau si cum vreau eu.

Boc, nu degeaba nu te mai vor romanii! Cred ca nimeni nu vrea sa te angajeze, macar. Ii bagi in faliment, a doua zi.

 

 

Nu stiu cum vedeti voi , dar eu am impresia ca atunci cind aprobi o lege , pe care tu ai dat-o, seamana cu ati minca singur c.a.ca.tu.l , voua nu ?

????

 

 

Legea unica a pensiilor

ar trebui aplicata tutoror angajatilor. Fara pensii speciale!

 

 

Este firesc. Aceeași măsură pentru toți cetățenii romani.

Sau militarii or fi cetățenii altei țări?!

 

 

La voi toate masurile lui Boc sint firesti, chiar daca ne ia si aerul.

...

 

 

ASA-I exact asa gindeau si romanii cind parlamentarii si-au fixat salariile si pensiile prin lege!

.....

 

 

"In urma recalcularii pensiilor, mii de militari s-au trezit cu pensiile reduse cu pana la 50%. Ministerul Apararii a anuntat insa ca pentru militarii cu stagiu complet, pensiile au crescut."

Cu 18 ani stagiu si pensie de 5 000 de lei, vad normal sa protestezi cand boborul nu crea sa te plateasca si te mai numeste si excroc!

 

 

CETATENE DREPTUL D-VOASTRA DE SOT ESTE DE A VA "REGULARIZA" NEVASTA

dar nicaieri nu scrie si de cite ori TEBUIE SA O "REGULARIZTI" PE ZI!

Acum ati inteles diferenta intre drept si cuantum??

 

 

Dragul nostru Boc,

Multumeste-i lui Dumnezeu ca te-a creat ydi.ot.
Norocul tau e ca ti-a dat si fata de prost.
Si te prinde de minune.

 

 

"Nici comunistii lui Ceusescu nu s-au legat de pensiile oamenilor asa cum o fac ascesti portocalii."

In primul rand toti comunistii din partidele "democrate" si de la putere, trecuti de 55 de ani, sunt comunistii lui Ceausescu. In al doilea rand nu-i mai plangeti atat pe acesti pensionari ai armatei, securitatii si serviciului secret, nu retin cifrele, vazui azi la tv...80.000 pensionari din armata, 60.000 securitate parca si 40.000 serviciile secrete. Au avut salarii mari, au trait bine, aveau privilegii, locuiau cu chirii simbolice in vile si case bune, s-au pensionat la 50 de ani. In timp ce muncitori, ingineri, doctori, profesori au pensii de mizerie dupa 35 de ani de munca.

 

 

Si apoi, unde este relevanta acestor recalculari daca pensiile acestora cresc, dupa cum afirma guvernantii?

O minciuna, specifica actualeo guvernari, se fac economii de 50 milioane de euro, dar de fapt pensiile le cresc.

 

 

cind am iesit la pensie am avut o pensie tare modesta

dar dupa recalcularea pensiei dupa punctul de pensie mi s-a modificat pensia!!

Care a fost pensia mea CONSTITUTIONAL cea de pina la "punct" sau cea de dupa "punct"??

Banii "pierduti" pina la punctul de pensie cine-i mai vede??? Atunci NIMENI NU A IESIT IN STRADA SA SPUNA CA RECALCULAREA PENSIILOR ESTE INCORECTA SI NECONSITUTIONALA.....

 

 

Foarte interesant1

Nici comunistii lui Ceusescu nu s-au legat de pensiile oamenilor asa cum o fac ascesti portocalii.
Singura veste buna este ca aceasta OUG poate fi indreptata de Legea de aplicare a acesteia, cu dezbatere parlamentara. Asta in cazul in care bestiile portocalii nu se gindesc sa eludeze iar principiile statului de drept. N-ar fi pentru prima oara.

 

 

generalii si slàninile

---------

 

 

Prima   1   2   3   4   5   6   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor