Ziare.com

Pensiile speciale, o problema spinoasa - De la cititori

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 09:35

   

Pensiile speciale, o problema spinoasa - De la cititori
Pe masura ce trec zilele si se inteteste zarva pe marginea pensiilor cadrelor militare in rezerva, devine tot mai evident ca problema pensiilor speciale, in general, a fost tratata intr-o maniera improvizata si diletanta. Iar incercarile de a corecta din mers erorile initiale nu fac decat sa adanceasca aceasta impresie, accentuand starea de deruta si scandal perpetuu.

Spre exemplu, ce sistem unitar de pensii este acela in care magistratii au reusit sa-l eludeze in favoarea lor, prezervandu-si drepturi care exced cu peste 12 ori pensiile oamenilor "obisnuiti".

Sau ce aliniere este aceea in care pensiile cadrelor militare, cu tot taraboiul care se aude, nu pot sa scada, daca cifra initiala este sub 30 de milioane de lei vechi, ba chiar o buna parte a lor creste numai pentru ca o catana cu state de serviciu pe la efecte, devenit ministru, are cheia de control a fragilei majoritati guvernamentale actuale.

Reiterez convingerea ca, intr-un stat democratic, oamenii trebuie sa fie egali in fata oricarei legi, implicit in privinta drepturilor de asigurari sociale si de pensii de la sistemul public de resort.

Statul nu poate sa fie (desi adesea este) pentru unii muma si pentru altii ciuma. Numai ca, in practica, viata este complicata si dreptatea nu se instituie de la sine sau nu este lesne acceptata de cei pentru care instaurarea ei, la un moment dat, se soldeaza cu dezavantaje. Cum este si cazul categoriilor mai sus mentionate. Fiindca orice s-ar zice, a avea de pensii de 4-12 ori mai mari decat concetatenii tai cu pregatire similara si cu stagii de cotizare de multe ori mai mari decat ale tale este profund imoral, oricat de legal ar fi acest lucru.

Tocmai aici este si buba. Aruncand anateme cu "pensii nesimtite" si sarind cu legi si metodologii pripite de corectie a acestor inechitati si acestui furt din bugetul public, risti sa capotezi si sa-ti subminezi toate bunele intentii.

Este limpede acum ca guvernul s-a incurcat in plasa propriilor intentii si combinatii. Magistratii au rezolvat-o rapid, exceptandu-se de la prevederile legii. Militarii se pregatesc sa procedeze asisderea, cu concursul aceleiasi justitii, care nu-i prea are la inima pe actualii guvernanti.

Motivatia va fi cea a drepturilor dobandite. O motivatie insidioasa, dar eficienta. Desigur, este discutabil la ce se refera pricipiul neretroactivitatii legii. Guvernul ar spune ca el se refera la dreptul de pensie, nu si la cuantumul ei, care poate fi modificat in functie de starea finantelor publice, la un moment dat. Ceea ce pare sa fie o chestiune de bun simt.

Pare, dar ideea poate fi combatuta de cei care vor spune ca o decizie de pensionare cu cifra aferenta cu tot este expresia unui contract ferm, e un drept patrimonial, care nu poate fi ulterior rectificat din initiativa si cu acordul uneia din parti.

Cine va judeca interpretarea corecta in caz de litigiu? Iarasi coana Justitie, care stim noi ce dedesubturi poarta.

Si atunci, care ar fi solutia, daca este vreuna? Dupa cum ne ajuta pe noi mintea noastra de nespecialisti, ea nu poate sa fie decat una. Anume exceptarea pensiilor de la norma unica de impozitare. Adica, pe scurt, impozit progresiv de la 0 la 80% din pensia bruta.

Cota unica nu poate deveni o marota aplicabila oricand si oriunde. Pensia diferentiata n-ar avea cum sa fie combatuta in justitie. Ar corecta discrepantele injuste si penibile dintre diferitele categorii sau din interiorul aceleiasi categorii, datorate diferitelor reglementari succesive de care au beneficiat unii si altii, ar armoniza pensiile mai vechi cu cele care ar urma sa fie calculate conform ultimelor reglementari.

Ar fi un act de echitate cu sanse de succes infinit mai mari decat intreprinderile de pana acum.

Hai, baieti, ca se poate!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2691 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Impozitul

porogresiv de la o la 80% mi se pare rezolvarea corecta si rapida.

 

De acord

O impozitare bine gandita rezolva problema pe loc si permitea cu usurinta modificari ulterioare in functie de situatia economica a tarii.

@LucuC

Ai zis foarte bine: ti se pare!! Este doar rapida, in rest nici vorba de corectitudine! Cuantumul deja stabilit si impozitat nu poate fi scazut printr-o asazisa impozitare progresiva care nu ar reprezenta decat o reducere mascata a cuantumului. Pentru pensiile aflate in plata , solutia impozitarii progresive poate fi aplicata intr-un singur mod legal ,anume prin majorarea lor cu nivelul impozitului ce urmeaza a fi aplicat!
Vei vedea ca nicio pensie din cele aflate deja legal in plata conform unor norme anterioare L.119/2010 nu va scadea sub nivelul lunii dec. 2010 decat abuziv si temporar, asa cum s-a intamplat cu tembelismul recalcularii pensiilor militare. Pot sa calculeze si sa re-recalculeze, pot socoti si rassocoti, daca in final cuantumul este sub cel aflat in plata in luna dec.2010, atunci acesta va ramane batut in cuie. Incapabilul asta de Boc nu este in stare sa recunoasca acest lucru in mod explicit desi ,in sfarsit , a priceput si el ceea ce stie si un incepator in ale dreptului! Potrivit acestui mic dar agresiv papagal neconstitutional, daca astazi s-ar da o lege prin care comuna Rachitele , jud. Cluj ar fi desfiintata, ar insemna ca el ,BOC, nu ar mai avea loc de nastere!
Avocatul Panaitescu, fost magistrat militar cu grad de general, beneficiar al unei pensii mari, conforma cu venitul sau ca presedinte de instanta militara, a sintetizat excelent : " nu e moral dar e legal " cu referire la cuantumul pensiei sale!
Singura solutie, stimate forumist este aceea a respectarii riguroase a principiilor de drept dar gangsterii nu au rabdare, ei iti pun pistolul in ceafa si te jefuiesc invocand "morala" !

Pensiile exagerat de mari au aparut

odata cu introducerea cotei unice. Ele ar fi putut fi corectate foarte usor prin reintroducerea impozitului progresiv. Dar asta ar fi lovit si in castigurile fabuloase ale camarilei lui Traian Basescu, asa ca s-a preferat varianta unei legi aiurite marca Boc, vulnerabila in orice instanta romaneasca sau europeana.

 

@Doctore,

Nu exista pensii exagerat de mari, exista acte normative care au permis stabilirea unor pensii incorecte in raport de contributie.
Nu este cazul militarilor a caror pensie este rezultatul unei cariere ce depaseste de multe ori, 30 ani.
Este insa cazul magistratilor, al parlamentarilor pana de curand , al altor categorii carora li s-a stabilit pensia in dispretul principiului contributivitatii pe baza ultimului venit.
Astfel, un magistrat care a lucrat la nivel de judecatorie 25 ani avand spre final un salariu de ~ 6000 lei, a fost "promovat" in ultimele 2-3 luni la vreo Curte de Apel sau pe la vreun Parchet superspecial cu un salariu de ~14000 lei si iata pensia "nesimtita".
Identic in cazul diplomatilor, parlamentarilor( la astia cel putin te umfla rasul, pensionari dupa o legislatura!!!). Cam pe-aci e problema.

Era simplu de rezolvat problema pensiilor militare

Guvernul Boc si parlamentul actual, ca si cei dinaintea lor, sunt lipsiti de credibilitate asa cum arata toate sondajele de opinie.
Era foarte simplu sa se faca o analiza a modului in care este rezolvata problema in tarile NATO si in UE. Daca la ei pensiile militarilor sunt pe baza de contributivitate , facem si noi la fel avand in vedere ca am acceptat de vreo 15 ani ca normele UE au prelevanta in fata legilor nationale atunci cand intra in conflict. Ar mai fi existat proteste dar mult mai mici. Daca insa Germania, Franta, Sua , GB au legi care considera ca pentru militari sunt necesare pensii ocupationale ar fi cazul sa ne conformam. Se afla in joc nu doar marimea pensiei ( pe care oricum Boc poate sa o micsoreze si in alte moduri) cat si existenta armatei de rezerva si dreptul de proprietate al unui unui militar asupra gradului dobandit prin munca si uneori prin lupta.

 

Gresit!

"Guvernul ar spune ca el se refera la dreptul de pensie, nu si la cuantumul ei, care poate fi modificat in functie de starea finantelor publice, la un moment dat. Ceea ce pare sa fie o chestiune de bun simt. "
Si daca vine Guv. si spune ca pensia este de 100 de lei de poimaine incolo, va proceda corect?Hai sa fim seriosi! Ar fi fost o solutie impozitarea progresiva.

 

De ce sunt exceptati beneficiarii legilor 9/1998 si 189/2000?

Guvernul uita sau se face ca uita de acesti privilegiati:nu sunt nici militari,nici magistrati!Sunt cei refugiati din Cadrilater,care pe langa o pensie in plus,au toate avantajele,platite de noi!

 

UNICAT

IN ROMANIA ,CAPITALISMUL ESTE UNIC,LA FEL CUM A FOST SI COMUNISMUL....ce alt stat nu-si apreciaza oamenii diferentiat dupa CALITATE SI VALOARE,doar la noi totul este UNIC si unitar.....!Apreciati sint doar cei din GASCA...!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor