Premierul Tudose da asigurari ca pensiile militarilor nu vor fi micsorate: Au fost hemoragii extraordinare in sistem

Joi, 20 Iulie 2017, ora 17:15
12387 citiri
Premierul Tudose da asigurari ca pensiile militarilor nu vor fi micsorate: Au fost hemoragii extraordinare in sistem

Premierul Mihai Tudose a respins, joi, la inceputul sedintei Executivului, zvonurile ca pensiile militarilor vor fi micsorate, precizand ca din cauza lor s-au produs "hemoragii extraordinare in sistemele militare".

La randul sau, ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a precizat ca trebuie pastrat acelasi algoritm de calcul al pensiei militarilor, iar valoarea acesteia nu va depasi suta la suta din baza de calcul si nu vor fi afectate pensiile aflate in plata, acestea ramanand la valoarea actuala.

"Celebrele pensii militare au cauzat niste hemoragii extraordinare in sistemele militare, ca toata lumea vrea sa iasa la pensie acum sa nu se modifice legea ca sa nu cumva sa n-o mai prinda pe aia buna si pleaca mii de oameni din sisteme la varste la care abia acum trebuiau sa aduca plus valoarea in sistemele din care fac parte. Nu se va intampla asa ceva", a declarat premierul Mihai Tudose la inceputul sedintei Guvernului.

Premierul a precizat ca ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a gasit o formula prin care acest sistem al pensiilor militare sa ramana in vigoare indiferent de ceea ce se intampla cu Legea pensiilor.

In acest context, Tutuianu a confirmat ca exista o plecare masiva din sistemul militar a unor oameni care sunt la nivelul maxim de competenta profesionala "si care pot sa aduca un plus organismului militar", precizand ca este de parere ca trebuie pastrat acelasi algoritm de calcul al pensiei militarilor, iar valoarea acesteia nu va depasi suta la suta din baza de calcul si nu vor fi afectate pensiile aflate in plata, acestea ramanand la valoarea actuala.

"Vreau sa va rog sa fim de acord cu cateva principii astazi si, sigur, sa continuam discutiile apoi cu Ministerul Muncii si celelalte institutii importante.

In primul rand, pensiile militare care sunt platite din bugetul Ministerului Apararii si nu din bugetul asigurarilor sociale. Este o situatie similara in toate tarile membre NATO si UE.

In al doilea rand, situatia modificarii actualei legi a pensiilor militare, noi suntem de parere ca trebuie pastrat acelasi algoritm de calcul al pensiei.

In al treilea rand, valoarea pensiei nu va depasi suta la suta din baza de calcul si nu vor fi afectate pensiile aflate in plata, acestea ramanand la valoarea actuala. Pentru ca am simtit nevoia sa facem aceste precizari pentru a lamuri pe cei din sistemul militar ca nu avem intentia sa cream probleme suplimentare care sa genereze plecari din sistem", a afirmat ministrul Apararii.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...