Ziare.com

Prunariu spune ca va intreprinde demersuri legale, dupa ce pensia i-a scazut cu 70%

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 22:38

   

Prunariu spune ca va intreprinde demersuri legale, dupa ce pensia i-a scazut cu 70%
Dumitru Prunariu, singurul roman care a zburat in spatiul cosmic, a declarat, joi, ca va intreprinde demersurile legale pe care le intreprind si alti militari, pentru a-si redobandi drepturile, dupa ce pensia i-a scazut cu 70%.

Dumitru Prunariu a participat joi la sediul MAE la semnarea Acordului privind Aderarea Romaniei la Conventia Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Intrebat daca i s-a recalculat pensia, Prunariu a spus ca in ianuarie a primit doar 30% din valoarea pe care o primise in decembrie si in anii trecuti. El a precizat ca deocamdata nu s-a interesat care este explicatia. "Deocamdata nu m-am interesat, ma uit si eu cu interes la stiri, vad ce se intampla cu altii, vad ca aceia carora care nu le-au ajuns documentele la Ministerul Apararii li s-a calculat automat la nivelul salariului mediu pe economie", a afirmat Dumitru Prunariu.

Guvernul i-a taiat pensia si lui Dumitru, singurul cosmonaut roman.

El a adaugat ca nu stie daca acesta este si cazul sau, daca au fost luate in considerare documentele pe care le-a depus in luna decembrie. "Din documente lipsesc anumite perioade, e adevarat si aceasta, dar nu acelea care influenteaza in mod hotarator valoarea pensiei", a mentionat Prunariu.

Intrebat ce perioada ii lipseste, Prunariu a spus ca este vorba exact despre perioada in care a fost detasat de la intreprinderea de avioane de la Ghimbav, in septembrie 1977, la o unitate militara din Bacau pentru a incepe procesul de pregatire pentru zborul in spatiul cosmic si in continuare de cand a devenit ofiter activ, la 13 martie 1978, si pana cand s-a intors dupa zborul cosmic in Romania, in mai 1981, si a fost oficial transferat la comandamentul aviatiei militare, actualmente statul major al Fortelor Aeriene.

Intrebat cati ani de cariera militara are, primul roman care a zburat in cosmos a spus ca sunt "multi, din martie 1978 pana in martie 2007. Exact in perioada aceasta am fost ofiter activ, general activ, ulterior", a precizat Prunariu.

El a mai afirmat ca valoarea pensiei pe care o primeste in prezent ii ajunge in perioada de iarna sa isi plateasca intretinerea pe doua luni la un bloc in centrul Bucurestiului. "Dar voi intreprinde demersurile legale pe care le intreprind si alti militari pentru a-mi redobandi drepturile", a aratat Dumitru Prunariu. "In cazul in care nu este o eroare de calcul si aceasta va fi valoarea finala care ramane sau in cazul in care va fi alta valoare si aceea este oricum mai mica decat pensia pe care am avut-o pana acum, da, ma voi alatura", a mai afirmat Prunariu. El a spus ca pensia este peste 3.000 de lei, "dar nu foarte mult".

Despre situatia aparuta in urma recalcularii pensiilor pentru militari, Prunariu spune ca are "o impresie trista".

"Vazand ce se intampla in tara, este prima data cand partea militara, cea care a fost intotdeauna chemata sa salveze Romania din diverse situatii este, nu numai neglijata, ci chiar injosita prin multe masuri care se iau", a apreciat primul roman care a zburat in cosmos.

Dumitru Prunariu a mentionat insa ca raspunderea nu este la Ministerul Apararii. "El este o rotita intr-un sistem care nu mai functioneaza sau functioneaza foarte prost. In mod normal o democratie adevarata reprezinta un sistem functional, in care institutia functioneaza, isi exercita atributiunile, iar omul este o particica a institutiei, nu depinde in mod direct de un om, ci de un sistem", a declarat Prunariu. El a apreciat, de asemenea, ca indiferent de cine ia locul acelei persoane, sistemul functioneaza. "Uitati-va in SUA, in Germania, in tarile nordice, nimeni nu poate sa calce stramb, pentru ca imediat este penalizat de institutiile cu atributiuni in acel domeniu, incepand de la presedinti pana la ultimii guvernanti sau parlamentari. La noi nu se mai intampla de mult acest lucru si institutiile au fost deviate de la cursul normal al activitatii lor indreptate politic strict", considera Prunariu.

"Sa nu dea Domnul sa fie nevoie din nou de armata si armata sa fie atat de indepartata de scopurile pentru care a fost destinata, iar oamenii sa fie dezamagiti de modul in care sunt tratati", a conchis Dumitru Prunariu.

Purtatorul de cuvant al MApN, Tiberiu Fratila, a declarat ca nu e vorba de o taiere din cauza perioadei petrecute in URSS, ci e vorba doar de o intarziere in recalculare, asa ca Prunariu isi va primi luna viitoare banii si pe luna ianuarie, retroactiv.

Sursa: rNews

Articol citit de 1975 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

SECURIST ...ordinar...

..in curind apar documentele lui Voican-Voiculescu...si ai pus-o...

 

Desigur ca si Laika daca ar fi trait ar fi primit o pensie de o suta de milioane pentru aport la dezvoltarea stiintei si nu pentru faptul ca aceste doua nume ocupa de mult fiecare cite un loc in muzeul figurilor de ceara .

.

Dregerea ciorbei PDL-iste !

S-a primit cuvint de ordine ca sa fie date exemple contradictorii.Cind un militar ATACA imbecilitatea,minciuna si vrajelile izvorite din cloaca PDL-ista,i se face ca prin minune ....dreptate ! Cu citeva masluiri de tipul celei din articol se incearca deturnarea atentiei si anihilarea in fasa a coagularii miscarii pentru revendicarea drepturilor. Cei ce tac ,vor fi cei ce vor plati din gros,citiva ,alesi dupa criterii numai de Zeus stiute,vor avea pensii mai mari.
Sa muri.ti bine !!!

 

Cojmonaut cojmonaut

da zici ca ai pensia peste 3j de bulioane si asa redusa la 30%.
deci aveai cam peste 100 de milioane?
nu e rau nu?
nu zic ca nu ii meriti dar parca economia romana nu poate suprta pensi asa mari.
daca nu e nu e. de unde sa iti dea maica atata banet?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor