Inflatia a injumatatit cresterea pensiilor. Un milion de romani primesc pensia minima garantata

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 08:13
11681 citiri
Inflatia a injumatatit cresterea pensiilor. Un milion de romani primesc pensia minima garantata
Foto: Arhiva Pixabay

In trimestrul III 2018, pensia medie lunara a fost de 1.222 lei, cu 100 de lei mai mult (8,9%) fata de trimestrul precedent, iar puterea ei de cumparare s-a majorat cu 8,7%. Daca se face raportarea fata de acelasi trimestru din anul precedent, avem un avans nominal de 10,5%, redus cam la jumatate in termeni reali (+5,3%), urmare a faptului ca inflatia medie anuala pe T3 2018 a fost de 4,88%.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, numarul de persoane aflate in plata a scazut per total cu circa 23.000 de pensionari.

Evolutiile au fost, insa, mult diferite pe categorii, cu o crestere de 19.000 la persoanele care au atins limita de varsta si de 9.000 de persoane in cazul celor care au beneficiat de pensie anticipata partiala.

Numarul persoanelor pensionate anticipat pe parcursul ultimelor patru trimestre s-a diminuat usor, de la 22.000 la 20.000 de persoane. Scaderi semnificative au inregistrat beneficiarii de pensii in calitate de urmas (-9.000 de persoane) dar, mai ales, cei incadrati in diverse grade de invaliditate (-40.000 de persoane).

Diferente notabile fata de media cresterilor de pensii s-au inregistrat in cazul persoanelor care s-au pensionat anticipat in conditii mai favorabile decat cele stabilite anterior (ele au beneficiat de o crestere medie de circa 26% nominal si peste 20% in termeni reali) si in cazul persoanelor invalide, la care a avut loc o crestere nesemnificativa a puterii de cumparare (+0,1%).

Reamintim ca, de la 1 iulie, pensia minima a crescut la 640 de lei (+23%, mai mult decat dublu fata de punctul de pensie), potrivit OUG 82/2017. Valoarea minima anterioara fusese de 520 de lei si a fost aplicabila din martie 2017, cand pensionarii au beneficiat de o majorare a acesteia de la 400 de lei, prin OUG nr. 2/2016 (majorare cumulata de 60% in doi ani).

Dupa cum anticipam, numarul persoanelor de persoane beneficiare de ajutor social pentru completarea pensiei stabilite pe baza contributiva a depasit un milion si a nivelat puternic veniturile in partea de jos a scalei actuale de venituri pentru pensionari.

S-a ajuns in situatia in care mai mult de un pensionar din cinci are suma primita subventionata de stat, peste cea rezultata pe baza de contributivitate.

Citeste mai departe analiza Inflatia anuala a injumatatit cresterea pensiilor in termeni reali in T3. Numarul beneficiarilor pensiei sociale minime garantate a trecut de 1 milion pe Curs de Guvernare

Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Preşedintele PNL. Nicolae Ciucă, a declarat luni, că una dintre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei este fostul fotbalist Ionuţ Lupescu, despre care spune că a...
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
#statistica pensionari 2018, #pensionari pensie minima , #pensii obligatorii