8.600 de euro, cea mai mare pensie din Romania - Vezi ce pensii se platesc in UE

Luni, 05 Iulie 2010, ora 16:19
11200 citiri
8.600 de euro, cea mai mare pensie din Romania - Vezi ce pensii se platesc in UE

In ciuda faptului ca Romania are una dintre cele mai mici pensii minime din Europa, tara noastra are si o pensie care ocupa primul loc in Europa, in valoare de peste 8.600 de euro.

Avand in vedere ca pensia minima depaseste cu putin suma de 80 de euro, cea mai mare pensie este de peste o suta de ori mai mare. Si asta in conditiile in care, in celelalte tari europene, diferenta dintre cea mai mica si cea mai mare pensie nu este nici pe departe asa mare, raportul ajungand de multe ori la 1 la 4, potrivit Incont.ro.

Cea mai mare pensie din Romania se plateste unui judecator, care primeste lunar peste 37.000 de lei, adica echivalentul a aproximativ 8.600 de euro. Pensiile speciale au fost eliminate, insa magistratii au reusit sa-si salveze la Curtea Constitutionala pensiile de serviciu, astfel incat fostul judecator va primi, in continuare, acesti bani.

Totusi, incepand din aceasta luna, toate pensiile speciale, mai putin ale magistratilor, vor fi recalculate, iar in unele cazuri diminuarile vor ajunge chiar si la 80%.

Romania va face parte din tarile care platesc unele dintre cele mai mici pensii din UE, cel putin in ceea ce priveste pensia minima garantata. Daca in Romania pensia minima este de 80 de euro, Bulgaria plateste cea mai mica pensie minima din Uniune, respectiv 70 de euro pe luna. Si in Cehia pensia minima este de 84 de euro pe luna, in Ungaria 105 euro, in Estonia 128 de euro, iar in Letonia pensia minima variaza intre 70 si 109 euro, in functie de numarul anilor de contributie.

La polul opus, cea mai mare pensie minima se incaseaza in Luxemburg si este peste 1.500 de euro pe luna. In Austria aceasta variaza intre 772 si 1.125 de euro pe luna. In functie de starea civila, austriecii mai primesc si un supliment de 80 de euro, pentru copii, pana cand acestia implinesc 18 sau 27 de ani, in cazul in care fac o facultate. In cazul unui copil cu dizabilitati, acest supliment se acorda pe perioada nelimitata.

Pensia minima in Irlanda este de 460 de euro, in Grecia de 500 de euro, in Franta de 677 de euro, in Spania pana la 700 de euro, iar in Belgia, pensia minima este de 1.250 de euro.

In ceea ce priveste cea mai mare pensie la nivel european, exceptand pensia din Romania, pe urmatorul loc se gaseste Luxemburg, cu respectiv 7.000 de euro pe luna. In restul tarilor, pensiile maxime sunt undeva in jurul valorii de 2.500 de euro.

In Romania, deficitul bugetului de pensii era de 1,7 miliarde de euro, la inceputul anului, dar ministrul Muncii, Mihai Seitan, a anuntat recent ca alte 500 de milioane de euro vor fi transferate de la stat, la rectificarea bugetara din august.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#pensie maxima, #pensie minima, #pensie judecator , #pensii Romania