Ziare.com

Cresterea pensiei medii - mai mare decat cresterea salariului mediu

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 09:21

   

Cresterea pensiei medii - mai mare decat cresterea salariului mediu
In primul trimestru al acestui an, pensia medie lunara s-a majorat cu 4,8% in termeni nominali si cu 3,8% in termeni reali fata de perioada similara a anului trecut.

Dupa indexarea cu 3,75% pe anul 2014 a punctului de pensie, majorarea medie consemnata de INS a fost semnificativ mai mare. Chiar si in conditiile diminuarii numarului de beneficiari cu ceva mai mult de un procent, majorarea fondului necesar pentru plata pensiilor a fost de circa 4,8% si nu de 3,75%, cum s-ar fi parut la o estimare superficiala.

Altfel spus, statul a trebuit sa aloce mai multi bani pentru plata pensiilor a mai putini pensionari, deoarece pensia medie a crescut mai repede decat indexarea acordata de stat. Fenomen ce ar trebui avut in vedere, impreuna cu tendinta de crestere rapida a pensionarilor anticipate (deocamdata in stadiu incipient).

De retinut, cresterea venitului salarial mediu net intre trimestrul doi din 2013 si trimestrul doi din 2014 a fost de 4,6% (de la 1.626 lei la 1.701 lei). Adica s-a situat sub cresterea inregistrata de pensiile pe care le sustin prin taxarea venitului brut pe partea de contributii de asigurari sociale.

Acest fapt indica o evolutie a redistribuirii dinspre salariati spre pensionari si o accentuare a deficitului primar al bugetului asigurarilor sociale.

Citeste mai multe despre cresterea pensiei si a salariului pe Curs de Guvernare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2589 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

POLITRUCA PLUMB,

adoratoarea primadonei sinucise in viata, va promite marea cu sarea bunicilor, numai ca DNA-ul sa nu-i atinga averea JEFUITA in paralel cu tovarasii caviar din PSD! P.S. Ascultati-o o data la intrunirile publice! Merita! Te ia voma cand asculti limbajul de lemn de rit Ilici-bolsevicul!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor