Guvernul ingheata unele pensii pana in 2014 si elimina tichetele de masa si primele

Joi, 11 August 2011, ora 15:49
12710 citiri
Guvernul ingheata unele pensii pana in 2014 si elimina tichetele de masa si primele
Foto: Arhiva

Guvernul va bloca pana in anul 2014 majorarea unor pensii, programata prin Legea pensiilor sa fie aplicata anul viitor. De asemenea, Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta.

Executivul motiveaza amanarea majorarii pensiilor spunand ca lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave in plata drepturilor sociale, informeaza Mediafax.

Noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat la randul lor un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.

Ambele majorari de pensii erau programate sa fie aplicate la 1 ianuarie 2012. Amanarile sunt prevazute in Strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2012-2014, care a fost adoptata miercuri in sedinta de guvern.

Tot miercuri s-a decis ca Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta pentru angajatii din institutiile publice, va bloca si anul viitor acordarea de premii pentru bugetari si va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate in afara timpului normal de lucru, informeaza Mediafax.

De asemenea, politica de blocare a angajarilor in sistemul public, prin ocuparea unui singur post din sapte vacantate, va fi mentinuta atat anul viitor, dar si in 2013, tot pana in anul 2014 urmand sa fie extinsa si interdictia de achizitionare de autoturisme, mobilier si aparatura birotica pentru institutiile publice.

In acelasi timp, valoarea de referinta corespunzatoare coeficientului de ierarhizare 1,00 aferent grilei de salarii pentru sectorul bugetar va fi inghetat anul viitor la valoarea de 600 lei, releva Strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2012-2014 obtinuta de Mediafax.

Totodata, Guvernul a decis sa amane cu doi ani, pana in 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB, justificand ca alocarea fondurilor la acest nivel impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei in anii 2012 si 2013.

Ministerul Muncii a confirmat, joi seara, faptul ca strategia fiscala prevede amanarea majoritarii pensiilor pentru fostele grupe I si II.

Ministerul Muncii confirma inghetarea pensiilor pentru pensionarii din fostele grupe I si II

Stupoare in randul Opozitiei si pensionarilor

Presedintele PSD, Victor Ponta, a comentat noile masuri de austeritate pe care le va introduce Guvernul prin strategia fiscala pe care o pregateste, spunand ca acestea vor face ca romanii s-o duca si mai rau decat acum.

Ponta, despre Guvern: Daca tot iei lapte de la vaca, o sa moara biata vaca

Fostul ministru al Muncii Mariana Campeanu (PNL) acuza guvernul Boc ca isi propune de fapt distrugerea tarii.

"Ne-am obisnuit deja ca acest guvern minte de absolut fiecare data cand comunica ceva romanilor. Daca spun ca se maresc salariile si pensiile, e clar ca vor scadea (...) As putea sa trag o concluzie ca acest Guvern are un plan separat de guvernare, de distrugere a acestei tari si a acestui popor", a acuzat deputatul PNL.

Preda Nedelcu, presedintele Asociatiei Pensionarilor din Romania, s-a declarat uluit de masurile adoptate de Guvern pentru anii urmatori.

"Sunt uluit. (...)Vom avea o intalnire marti cu presedintii din tara. Avem doua solutii - fie sa iesim in strada, fie sa dam in judecata Guvernul la CEDO pentru nerespectarea unei legi", i-a avertizat el pe guvernanti.

Europarlamentarul PNL, Norica Nicolai, este de parere ca masurile Guvernului nu vor afea un efect pozitiv asupra economiei.

"Sunt masuri anticriza pe termen scurt, insa nu vor avea niciun efect pozitiv, dimpotriva vor adanci criza. Toate deciziiile politice ale Guvernului si cu siguranta ale presedintelui Basescu sunt profund eronate si vor adanci criza pentru capolarizarea sociala va creste si economia reala - ceea ce se numeste productie - va fi profund afectata iar aceste masuri de crestere a impozitarii nu vor avea efect de imbunatatire a colectarii la stat", a declarat Norica Nicolai, la Antena 3.

Puterea: Trebuie sa ne incadram in deficitul de 3%

Premierul Emil Boc, aflat in vizita oficiala in China, a declarat pentru jurnalistii care il insotesc ca nu va avea nicio reactie cu privire la acest subiect, deoarece totul este o exagerare si o interpretare gresita a presei.

In plus, ministrul Muncii Sebastian Lazaroiu a refuzat sa comenteze subiectul, anuntand ca va fi transmis un punct de vedere oficial in cadrul unui comunicat ce va fi remis presei de catre minister.

Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat la Realitatea TV ca aceste masuri nu au fost discutate punctual in cadrul coalitiei, dar ele sunt cauzate cu siguranta de faptul ca in 2012 Romania trebuie sa se incadreze in deficitul bugetar de 3%, conditie pusa in cadrul UE.

"Este o adaptare la veniturile pe care bugetul le are din taxe si impozite. Ritmul economiei este cel care este, in toamna urmeaza o a doua cadere majora a economiei globale si in primavara o a treia, datorata caderii Chinei. (...)Inteleg politicile UE, in tot ce va urma ei vor trebui sa tinta piept unor state care se prabusesc, Grecia a fost prima, urmeaza alte state din sudul Europei", a subliniat Varujan Pambuccian.

Udrea: Nu spunem nici ca mai cresc salariile, nici ca nu cresc, noi speram

Si deputatul UDMR Petru Lakatos a precizat ca la sedinta coalitiei de luni nu s-a discutat despre strategia fiscal-bugetara, si avertizat Guvernul sa nu ia masuri care sa incalce legile in vigoare, altfel s-ar putea sa aiba probleme similare cu cele intampinate la majorarea salariilor din invatamant.

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a explicat noile masuri prin faptul ca, desi economia isi revine dupa criza, Guvernul nu isi poate permite noi cresteri de salarii sau de pensii, in contextul crizei mondiale.

"Suntem doar precauti. Datele arata ca am reusit sa ne revenim, dar Romania e precauta. Economia e stabila, am avut crestere economica, dar nu inseamna ca putem sa dam drumul robinetului - cresteri de pensii si salarii. Am vrea sa facem asta. Strategia fiscala nu spune nici ca mai cresc, nici ca nu vor mai creste. Logica e ca noi speram ca vom putea sa revenim la salariile din 2010 in 2012", a declarat Udrea la Realitatea TV.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#inghetare pensii, #majorare pensii 2014 , #pensii Romania