CSM publica situatia pensiilor magistratilor: cea mai mare este de 40.000 de lei, nu de 100.000

Joi, 13 Octombrie 2016, ora 22:50
8128 citiri
CSM publica situatia pensiilor magistratilor: cea mai mare este de 40.000 de lei, nu de 100.000

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat, joi, situatia pensiilor de serviciu ale magistratilor, comunicata de Casa Nationala de Pensii Publice, cea mai mare pensie, in cuantum brut, fiind de 40.963 de lei pe luna.

Initiativa CSM a venit dupa ce ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a spus, intr-un interviu pentru News.ro, ca exista 60 de magistrati care au pensii de peste 100.000 de lei pe luna.

"In urma lansarii in spatiul public a temei critice privind cuantumul unor pensii de serviciu atribuite magistratilor, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Casei Nationale de Pensii Publice o situatie asumata oficial de catre institutia mentionata privind numarul de beneficiari si cuantumul brut al pensiilor de serviciu stabilite in baza Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor", arata CSM.

Potrivit raspunsului primit de Consiliu de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), la nivelul lunii septembrie 2016, in baza CNPP se regaseau in plata 3.350 de beneficiari de pensii de serviciu stabilite in baza Legii nr. 303/2004.

Dintre acestia, 1.567 aveau pensii, in cuantum brut, sub 10.000 de lei, 1.758 - pensii intre 10.001 si 20.000 lei, 24 de persoane - pensii intre 20.001 - 30.000 lei si o persoana - o pensie de 40.963 de lei. In intervalul 30.001 - 40.000 de lei nu era inregistrata nicio persoana, potrivit Casei de Pensii.

"Precizam ca nu au fost emise decizii privind pensii de serviciu ale magistratilir in cunatum de si peste 100.000 de lei (decizii initiale de stabilire a pensiilor de serviciu sau decizii emise ulterior actualizarii sau recaluclarii pensiilor respective) ", mai arata Casa Nationala de Pensii.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) i-a cerut, joi, premierului, printr-o scrisoare deschisa, "sa condamne oficial minciunile" spuse atat personal cat si oficial de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, privind faptul ca 60 de magistrati ar beneficia de o pensie lunara de un miliard de lei.

"Acest mod iresponsabil de a actiona al ministrul Justitiei Raluca Pruna este incalificabil, facand dovada unei actiuni inadmisibile de dezinformare si manipulare a opiniei publice, ce a subminat imaginea intregului sistem judiciar si increderea cetatenilor in justitie", spun reprezentantii magistratilor in documentul citat.

Judecatorii i-au mai cerut in scrisoare premierului sa explice opiniei publice si corpului magistratilor ce masuri va fi luata pentru a corecta aceasta situatie, "care, prin gravitatea precedentului creat, nu poate fi trecuta sub tacere si lipsita de consecinte pentru cei responsabili".

Raluca Pruna a spus, intr-un interviu pentru News.ro, ca exista 60 de persoane care au astfel de pensii.

Pe 21 septembrie, Pruna a scris pe Facebook ca le transmite magistratilor ca si-ar fi dorit ca in Memorandumul privind justitia "sa se fi vorbit transparent" despre "chiriile sine die", de 600 de euro lunar, de exemplu, de care beneficiaza toata magistratura, inclusiv grefierii si magistratii pensionari acum trecuti in avocatura sau despre pensii de un miliard de lei vechi pe luna, "pe o scapare a legii" sau despre diurna de 2 la suta pe zi pentru toti cei detasati din alta localitate, inclusiv pentru membrii CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#pensii magistrati, #Pruna pensii justitie , #pensii Romania
Comentarii