Parlamentul voteaza pensii speciale si pentru jurnalisti. Guvernul spune NU

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 16:49
6368 citiri
Parlamentul voteaza pensii speciale si pentru jurnalisti. Guvernul spune NU
Foto: Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, in calitate de for decizional, un proiect potrivit caruia jurnalistii pensionari, membri ai uniunilor de creatori, vor primi o indemnizatie de pana la 50% din pensie.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu 207 voturi "pentru" si 7 voturi "impotriva".

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat ca Executivul nu sustine astfel de masuri si, in plus, jurnalistii au criticat aceasta tactica a pensiilor speciale in trecut, deci "nu este cazul" sa obtina un statut special.

"Orice modificare legislativa care prevede pensii speciale nu o consideram oportuna. Situatia pensiilor este intr-adevar una complicata, dar nu se rezolva prin pensii speciale pentru diverse categorii, ca nu ajungem nicaieri", a spus Suciu.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a afirmat ca face aceste declaratii "cu toata simpatia pentru profesia de jurnalist", avand in vedere ca si el a fost jurnalist.

Deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu a anuntat in plenul Camerei ca liberalii sustin acest proiect de lege.

"Prin acest proiect de lege se face o reparatie pentru cuprinderea tuturor pensionarilor care fac parte din uniunea creatorilor. Nu cred ca e o problema cu impactul bugetar atat timp cat ministrul de Finante ne spune ca are incasari mai mari fata de prevederile bugetare", a spus Ialomitianu.

Propunerea legislativa adoptata miercuri a fost initiata de senatorul UNPR, Haralambie Vochitoiu, si semnata de alti 37 de parlamentari UNPR si PSD, printre care Gabriel Oprea, Mihai Fifor, Florentina Jipa sau Eugen Nicolicea.

Politicienii vor sa se dea bine pe langa jurnalisti? Ce vor sa le ofere la pensie

Proiectul modifica Legea 8/2006, potrivit careia membrii uniunilor de creatori beneficiaza de o indemnizatie de 50% din pensie, incluzandu-i pe jurnalisti printre beneficiari.

Conform proiectului adoptat, pentru a beneficia de indemnizatie, persoanele vizate trebuie sa aiba o vechime de cel putin 15 ani in practicarea meseriei de jurnalist si sa fie membru al unei asociatii de presa recunoscuta legal timp de minimum cinci ani.

In expunerea de motive, Vochitoiu arata ca de la aplicarea Legii 8/2006 a fost omisa creatia jurnalistica, astfel ca Uniunea Ziaristilor din Romania s-a adresat Academiei Romane, care a fost de parere ca "actul jurnalistic, publicistic din presa scrisa si cea audiovizuala constituie un act de creatie a jurnalistului, cand produsul jurnalistic este de calitate si respecta Codul deontologic al profesiei de jurnalist".

Proiectul a fost depus la Senat in urma cu aproape un an, pe 15 aprilie 2015, cand la Camera era depusa initiativa privind pensiile speciale ale parlamentarilor, adoptata in iunie si apoi in decembrie, dupa ce a fost trimisa spre reexaminare de presedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a promulgat pensiile speciale ale parlamentarilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#pensii speciale jurnalisti, #uniuni de creatori indemnizatie , #pensii Romania