Pensii speciale si pentru medicii si asistentele de pe ambulanta? Ce conditii ar trebui sa indeplineasca

Luni, 28 Decembrie 2015, ora 19:05
10645 citiri
Pensii speciale si pentru medicii si asistentele de pe ambulanta? Ce conditii ar trebui sa indeplineasca

Personalul operativ din cadrul serviciilor de ambulanta ar putea beneficia de pensii speciale, se arata intr-o initiativa legislativa depusa la Senat de 82 de parlamentari.

Acestia, cei mai multi din PSD si UNPR, dar carora li s-au adaugat si reprezentanti ai PNL, UDMR si ai minoritatilor, au depus in urma cu sase zile la Senat un proiect de lege privind Statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul Serviciilor de Ambulanta Judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, informeaza Mediafax.

In acesta sunt reglementate obligatiile si drepturile personalului profesionist de interventie - medici, asistenti medicali, ambulantieri/soferi de autosanitara si operatori registratori de urgenta. Parlamentarii considera ca acestia trebuie sa dobandeasca un regim special, avand in vedere ca isi desfasoara activitatea in conditii deosebit de periculoase.

Parlamentarii au aprobat pensii speciale si pentru alesii locali

Astfel, potrivit articolului 18, personalul de interventie ar urma sa beneficieze de "pensie speciala de serviciu, cu reducerea varstei standard de pensionare, fara penalizare, daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: varsta minima de 57 de ani si o vechime de cel putin 20 de ani in activitate ca personal operativ de interventie".

Se propune ca pensia sa reprezinte 80% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile legale, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

La pensie au dreptul si cei cu o vechime de 15-20 de ani, cu o diminuare de 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseste. Daca in urma actualizarii cu valoarea punctului de pensie rezulta o pensie speciala mai mica, se pastreaza pensia aflata in plata.

Totodata, pe langa salariul lunar (compus din salariul de baza, garzi, indemnizatii, sporuri, premii si prime), cei care fac parte din personalul operativ au dreptul la ajutoare si alte drepturi banesti stabilite prin contracte colective de munca, indemnizatii de instalare, de mutare, de delegare sau de detasare, precum si la decontarea cheltuielilor de cazare si transport in tara si strainatate, dar si la incadrarea activitatii in conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca.

In plus, beneficiaza de spor pentru conditii deosebit de periculoase pentru suprasolicitari psihice si nervoase, stres, zgomot intens si de lunga durata, pericol, risc fizic si risc in traficul rutier in timpul deplasarilor in misiune si de "concediu de odihna suplimentar platit pentru prevenirea imbolnavirii profesionale, asigurat intr-o statiune balneoclimaterica de tratament, asigurat de angajator, inclusiv transportul pe teritoriul Romaniei". La acestea se adauga vouchere de vacanta, bilete de tratament si recuperare.

S-a golit tolba Mosului? Dupa ce si-au votat pensii speciale, alesii au blocat internetul gratuit la sate

In proiectul de lege se stipuleaza insa ca personalul "trebuie sa se comporte cu cinste si demnitate profesionala, sa nu prejudicieze in niciun fel imaginea institutiei si sa nu submineze increderea pacientilor".

In plus, angajatilor le este interzis sa incalce normele privind confidentialitatea activitatii desfasurate, sa prezinte in public informatii si date obtinute in exercitarea atributiilor de serviciu sau comentarii referitoare la acestea si sa "exprime in public opinii contrare intereselor Romaniei".

Parlamentarii au fost blamati public pentru ca si-au votat, anul acesta, mai multe beneficii, printre care si legea privind pensiile speciale. Astfel, acestia vor putea primi, la finalul mandatului, sume de pana la 16.500 de lei, brut, precum si majorari de indemnizatii de 10 la suta, la un loc cu toti bugetarii.

Pensii speciale si pentru profesori? "Munca lor, cel putin egala cu a magistratilor"

Tot anul acesta, Parlamentul a aprobat o serie de proiecte de lege pentru acordarea pensiilor speciale mai multor categorii de persoane, printre care alesi locali, militari, aviatori, diplomati, personalul auxiliar din justitie.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com