Sulfina Barbu nu exclude scenariul inghetarii pensiilor in 2012

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 22:46
1752 citiri
Sulfina Barbu nu exclude scenariul inghetarii pensiilor in 2012
Foto: Arhiva

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat vineri la Sibiu ca nu exclude scenariul inghetarii pensiilor in 2012 daca datele economice impun aceasta solutie, mentionand insa ca o asemenea discutie nu a avut loc in Guvern.

"In Guvern nu am discutat acest subiect pentru ca toate datele economice le vom stabili impreuna cu partenerii nostri FMI, CE si BM dupa ce vom avea datele concrete din punct de vedere economic, dupa acea vom sti ce vom face. Orice politician isi doreste sa dea vesti bune, dar trebuie sa ne raportam la realitatile economice si la resursele pe care Romania le are la dispozitie. Nu pot sa dau acum un raspuns transant", a declarat Barbu.

Totusi, dupa ce jurnalistii au intrebat-o daca scenariul prezentat de Sebatian Lazaroiu, predecesorul sau, este posibil, ministrul a raspuns: "Nu exclud un astfel de scenariu daca datele economice vor arata ca acest lucru se impune, dar azi nu avem un scenariu prestabilit neavand datele stabilite impreuna cu partenerii nostri".

Fostul ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu, a afirmat joi, la Realitatea TV, ca, in opinia sa, toate pensiile trebuie impozitate, dar a adaugat ca, deocamdata, o asemenea masura nu este necesara, insa, din cauza situatiei internationale pensiile si salariile bugetarilor ar trebui inghetate in 2012.

"Cred ca la un moment dat trebuie impozitate pensiile ca orice venituri. In momentul acesta cred ca nu e nevoie (de impozitarea tuturor pensiilor - n.r.); in momentul acesta sigur trebuie inghetate pensiile, la anul, la cum arata lucrurile din punct de vedere economic", a spus Lazaroiu, care a mentionat insa ca, in 2012, o deteriorare a situatiei financiare ar putea impune chiar si impozitarea pensiilor sub 1000 de lei. El a adaugat ca, daca situatia o va impune, nu vede de ce PDL nu si-ar asuma responsabilitatea unei asemenea masuri.

In opinia fostului ministru al Muncii, din cauza situatiei internationale, anul viitor cresterea economica va fi mult mai mica decat a fost estimata initiala. "E clar ca, pe ce se intrevede in momentul asta, pensiile ar trebui inghetate", a spus el.

Lazaroiu a adaugat ca si salariile bugetarilor ar trebui inghetate anul viitor. "In plus, la bugetari mai e o chestiune. In momentul in care s-au facut taierilor de 25% s-a pus problema recuperarii acestor 25% in momentul in care personalul in admnistratie scade cu 25%, ceea ce nu s-a intamplat", a mentionat el.

Lazaroiu nu este insa primul care a avansat acest scenariu al inghetarii pensiilor si salariilor, ci Elena Udrea. "Ce inseamna o executie bugetara corecta? Ca, in principiu, nu mai este nevoie de masuri suplimentare de austeritate. Ba din contra, Romania trebuie sa se concentreze pe stimularea economiei: investitii in infrastructura si stimulente pentru mediul de afaceri. Cheltuind mai mult pentru crearea de locuri de munca, evident nu se vor putea creste pensii si salarii. Poate ca pentru majoritatea romanilor 2012 nu va aduce o crestere spectaculoasa a nivelului de trai, dar cu siguranta pentru somerii de acum care isi vor gasi locuri de munca situatia se va schimba radical", spunea Udrea pe blog pe 7 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sulfina Barbu pensii, #inghetarea pensiilor 2012 , #pensii Romania
Comentarii