Vass: Este foarte probabil ca in 2012 bugetul sa fie construit fara indexarea pensiilor

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 13:03
1875 citiri
Vass: Este foarte probabil ca in 2012 bugetul sa fie construit fara indexarea pensiilor
Foto: Arhiva

Consilierul primului ministru, Andreea Paul Vass, a declarat marti ca este foarte probabil ca in anul 2012 bugetul sa fie construit fara indexarea pensiilor si ca in anii urmatori va exista o presiune masiva pe fondul public de pensii, de aceea se impune un comportament "apasat" de economisire.

"Este foarte delicat sa anunti tinerele generatii ca exista o presiune masiva pe fondul public de pensii si ca se impune un comportament 'apasat' de economisire, ca readuci in discutie termenul de responsabilitate pentru calitatea propriei tale vieti. Cu siguranta aici vor fi acuzati economistii de cinism, ca stau sa numere persoanele in varsta raportate la persoanele active ocupate pe piata muncii, ca stam sa calculam firfireii cu care trebuie sa creasca pensia publica, cu seninatate", a spus Vass.

Ea a subliniat ca tinerii trebuie sa economiseasca printr-un fond privat de pensii. "Cu atat mai dificil este sa anuntam ca, foarte probabil, in anul 2012 bugetul va fi construit fara indexarea pensiilor", a mai spus Vass.

"Vom continua efortul de crestere a contributiei pentru pilonul II de pensii la 3,5%, asta dupa ce in anul 2009 am inghetat contributia la pilonul II la 2%, apoi in 2010 am revenit la 2,5%, in acest an la 3% si, mai facem un pas catre un sistem modern de pensii private, astfel incat in 2012 sa reintram in calendarul cu 3,5%", a mentionat Vass.

Aceasta a subliniat ca populatia Romaniei, desi nu este in prezent una imbatranita, ci mai degraba una tanara comparativ cu media europeana, va imbatrani cu o viteza peste media europeana pana in 2060.

Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

Presedintele Traian Basescu a afirmat luni ca, "in mod cert", in 2012 pensiile nu vor scadea, nici nu vor fi impozitate, adaugand ulterior ca nu se pune nici problema reducerii salariilor bugetarilor.

"Ce va pot spune cert despre pensii este ca nu se vor taia sau impozita pensiile, nu se vor face reduceri, acest lucru a fost stabilit in discutia de astazi (luni, n.r.)", a afirmat Basescu.

El a adaugat ca, pentru un deficit mai mic de 3%, vor fi cheltuieli care trebuie sistate, dar a adaugat ca Guvernul va trebui sa le identifice.

"In niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau reduceri de salarii", a reiterat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Andreea Vass buget 2012, #buget 2012 construit fara indexare pensii , #pensii Romania