Ziare.com

Claudiu Nasui (USR), despre problemele pe care le-ar putea ridica legea impozitarii pensiilor de serviciu

de Andreea Ruxanda
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 18:24

   

Claudiu Nasui (USR), despre problemele pe care le-ar putea ridica legea impozitarii pensiilor de serviciu
Legea privind impozitarea pensiilor de serviciu, votata miercuri, prevede ca pensiile contributive si cele de serviciu sa fie impozitate diferit, mai exact cu 10% pentru sumele cuprinse intre 2.001 lei si 7.000 de lei si pana la 85% pentru cele care depasesc pragul de 7.001 de lei. Ulterior, Renate Weber, Avocatul Poporului, a atacat legea la Curtea Constitutionala a Romaniei, invocand motive precum "discriminarea" celor vizati de aceasta lege si incalcarea articolelor 16 si 56 din Constitutia Romaniei.

Claudiu Nasui, deputatul care a venit cu propunerea legislativa, a comentat, pentru Ziare.com, intregul parcurs al initiativei, din anul 2017 pana in acest moment.

Inceputul: desfiintare, nu impozitare

Claudiu Nasui aminteste ca initiativa legislativa a fost propusa in anul 2017, de el, in calitate de parlamentar USR, dar atunci proiectul prevedea desfiintarea pensiilor speciale, nu impozitarea lor. "La scurt timp, a venit o initiativa PNL, dar senatorii PNL care au initiat proiectul si-au retras semnatura. Dupa care a venit PNL cu un alt proiect de desfiintare a pensiilor speciale, care, mai apoi, s-a contopit cu al nostru si a fost declarat neconstitutional", declara Claudiu Nasui.


Pragul variabil, in discutiile initiale

Claudiu Nasui declara ca initiativa USR prevedea ca impozitarea sa fie pe un prag variabil, adica: "Daca cineva are o pensie contributiva de 4.000 de lei si are si o pensie speciala de 3.000 de lei, impozitam numai 3.000 de lei. Dar daca are o pensie speciala de 7.000 de lei, impozitam tot ce e peste 3.500 de lei, pragul initial propus de noi", adauga deputatul.

Parlamentarul considera ca exista doua posibilitati: "Fie impozitezi doar componenta speciala, iar atunci Curtea Constitutionala a Romaniei poate sa spuna ca e discriminatoriu, ca trebuie sa impozitezi toata pensia, fie impozitezi toata pensia si atunci Curtea poate sa spuna ca afectezi un drept de proprietate.(...) Pensiile contributive sunt o contra-parte a contributiei, pe cand pensiile speciale nu sunt".

De la un prag de 3.500 de lei la unul de 7.000 de lei

Claudiu Nasui sustine ca pragul votat, joi, este prea ridicat si ca, initial, a propus unul de 3.500 de lei: "Daca puneam pragul la 3.500 de lei, cu o cota de impozitare de 90%, statul ar fi luat 4-5 miliarde de lei. Cu pragul asta care e acum, o sa fie maxim 500 de milioane, deci de aproape zece ori mai putin".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5047 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Doar un referendum validat poate elimina pensiile speciale!

Cu actuala CCR, doar un referendum validat pentru desfiintarea pensiilor speciale poate avea castig de cauza.
Orice alta varianta de impozitare sau eliminare nu are castig de cauza in fata lui Dorneanu, Weber etc.
Partidul care se trezeste primul si incepe strangerea de semnaturi va fi premiantul, iar partidele care se vor opune o vor lua in freza la vot!

 

Nu este chiar asa

Nu se poate organiza referendum pe probleme fiscale.

Impozitarea progresiva

A fost o prostie din capul locului sa ai impozitare unica, adica unul care face 3000 de lei sa plateasca acelasi procent cu ala care face 3 000 0000.
Pensiile intra si ele la impozit pentru ca sint un venit.
Salariul minim imopzitat zero si dupa aia progresiv.

USR#REZIST

hai cu semnaturile pentru referendum de schimbare a Constitutiei.

PSD = PNL - aceeasi mizerie!

 

USR#ZERO

.

Constitutia a fost facuta de infractori

S-ar putea actiona asupra veniturile ilicite care acum se trec cu vederea.Ai avere nejustificata: inseamna ori ca ai furat si nu te-a prins sau nu ai platit taxe. Al capone a intrat la puscarie pentru ilici deci nu a platit taxe. Nimeni nu l-a dovedit cu vreo crima.

@wert. Iata de ce nu are usr coada :)))

Ti-a raspuns Mamoulos :)))

*

"Legea privind impozitarea pensiilor de serviciu, votata miercuri, prevede ca pensiile contributive si cele de serviciu sa fie impozitate diferit, mai exact cu 10% pentru sumele cuprinse intre 2.001 lei si 7.000 de lei si pana la 85% pentru cele care depasesc pragul de 7.001 de lei."

Ce poate intelege omul dintr-o asemenea formulare? Se pare ca orice, numai cum sunt impozitate pensiile nu.

Ciolacu ne spune ca:
""PSD a propus si vom vota astăzi in Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din Romania trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acesti bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocatii si pensii si nu in buzunarele clientelei politice a PNL", a scris pe Facebook Marcel Ciolacu."

Mai al treilea om in stat, chiar asta ati facut?
Din cite am auzit ati impozitat pensiile speciale pina la 2000 de lei cu 0%, cele intre 2000 si 7000 de lei cu 10%, iar cele peste 7000 de lei cu 85%.
Deci pensiile speciale pina la 7000 de lei au ramas aproape neciuntite. Aproape ca n-ati clintit pensiile alesilor. Si clamati asta o mare victorie. Victorie a cui?
Bai nesimtitilor, voi n-aveti urma de rusine!
Porrcilor!

 

Oare?

Este un proiect de lege pentru introducerea in Codul fiscal a 4 articole, atat, 4 articol. Dar este foarte greu de aplicat, incat trebuie date norme de aplicare... pentru 4 articole... Pana la urma ce se intampla? Pensiile de serviciu si indemnizatiile se vrea ca pe langa impozitarea ca toate veniturile (salarii, pensii pe contributivitate, dividente etc.) la ce trece peste 2.000 lei net sa se mai ia 10% ca taxa pana se ajunge la 7.000 lei net, cand se trece la taxarea cu 85%. Asta nu inseamna dubla impozitare? Toate pensiile de serviciu, mai putin cele militare, au o parte pe contributivitate, si o suma de completare pana la cuantumul pensiei de serviciu. Pensia pe contributivitate nu se va taxa oricat de mare este, se incepe cu taxarea numai la suma de completare, la inceput cu 10%, dupa care cu 85% la ce trece peste 7.000 lei net. In cazul asta pensiile militare, neavand nimic pe contributivitate, vor fi taxate automat dupa primii 2.000 lei. Cele 64.000 pensiile militare de anul trecut aveau ca pensie medie 3.800 lei. 60% dintre ele erau sub acest nivel. Asta inseamna ca militarilor respectivi le va scadea pensia militara cu 10%, iar pe viitor pensiile lor practic nu vor mai creste decat cu cativa lei pe an, singura cale legala fiind din indexarea cu indicele de inflatie. Ori aceasta indexare, ca suma, va fi si ea, la randul ei, taxata cu 10%.

In legatura cu pensiile militarilor

Sigur nu vor fi supusi unei asemenea discriminari. Ma gindesc ca la ficare pensie militara se va calcula partea ei de contributivitate, se va face diferenta dintre pensia militara existenta si cea de contributivitate; aceasta diferenta, daca este sub 2000 va fi impozitata cu 0%, intre 2000 si 7000 cu 10%, iar ce depaseste 7000 cu 85%.
Cred ca asa se vor petrece lucrurile, daca legea trece.
Si daca trece sau nu ramine sa stabileasca Dorneanu cu gasca lui. Dorneranu care-si umfla gusa si-si baga-n desaga-i cam 800 000 de lei anual!, rasplata serviciilor pe care le face infractorilor neamului, in timp ce restul pensionarilor au o pensie medie de cca 16 000 de lei/an.
Daca cineva crede ca Dorneanu si gasca vor aplica in analiza acestui caz ceva principii legale sau morale se inseala amarnic. Nu, el va analiza si va dau un verdict conform porrciei care-l stapineste.

Dar, dupa cum am spus, marea mirsavie a acestei legi este ca lasa pensiile speciale sub 7000 de lei impozitate simbolic, adica aproape intacte, ceea ce inseamna ca, avind in vedere ca pentru fiecare mandat un ales are o speciala de cca 3500 de lei (nu stiu exact cit este acum), alesii cu doua mandate isi pastreaza aproape intacte specialele. In loc de 7000 de lei vor lua 6500 de lei. Asta-i impozitarea "drastica" de care vorbeste distinsul mincinos Ciolacu!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor