Pensiile speciale raman in vigoare. CCR a decis ca legea prin care erau anulate e neconstitutionala

Miercuri, 06 Mai 2020, ora 17:31

   

Pensiile speciale raman in vigoare. CCR a decis ca legea prin care erau anulate e neconstitutionala
Pensiile speciale nu vor fi anulate, au decis, miercuri, magistratii Curtii Constitutionale.

CCR a admis sesizarile Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Avocatului Poporului asupra Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

Mai exact, pe ordinea de zi a sedintei celor 9 judecatori constitutionali se aflau urmatoarele sesizari:

- "Obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limite de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale, obiectie formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie"

- "Obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale, obiectie formulata de Avocatul Poporului".Vina e a Parlamentului, care nu a adoptat legea corectCCR arata ca vina apartine Parlamentului, care nu a adoptat legea in procedura legala, in sedinta comuna a celor doua camere.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectiile de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale este neconstitutionala, in ansamblul sau.

Curtea a retinut, in esenta, ca legea criticata are un caracter profund eterogen, vizand statute profesionale diferite, precum si functii de demnitate publica, tratate impreuna din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a 'pensiilor speciale', fara a se respecta exigentele impuse atat din punct de vedere al formei specifice fiecarui domeniu de reglementare, cat si al fondului reglementarilor.

Astfel, in procedura de adoptare s-a incalcat ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului cu privire la modificarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si obligatia constitutionala de dezbatere a reglementarilor privitoare la drepturile deputatilor si senatorilor in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, cu consecinta incalcarii dispozitiilor art.65 alin.(2) lit.j)
si art.75 alin.(l) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) din Constitutie.

De asemenea, actul normativ adoptat nu are la baza nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, fiind incalcate in acest sens prevederile constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5) care consacra statul de drept, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor.

Curtea a constatat in final ca legea a fost adoptata si cu incalcarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale, reglementat de art.147 alin.(4) din Constitutie. Sub acest aspect, Curtea a statuat ca potrivit dispozitiilor art.147 alin.(4) din Constitutie, deciziile sale sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor, avand aceleasi efecte pentru toate autoritatile publice si toate subiectele individuale de drept", arata CCR intr-un comunicat.

Magistratii amenintau cu boicotulAmintim ca desfiintarea pensiilor speciale a fost votata de Parlament in luna ianuarie. Insa actul normativ nu afecta pensiile politistilor si militarilor.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sesizarea CCR, iar judecatorii din mai multe judete au anuntat ca isi opresc activitatea si vor boicota alegerile din acest an.

Apoi, si Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei, Renate Weber precizand ca sunt "motive multiple de neconstitutionalitate".

"Sunt doua motive mari pe care le-am invocat noi in aceasta exceptie de neconstitutionalitate - o data e faptul ca nu s-au respectat prevederile clare din Constitutie cu privire la componenta Parlamentului in momentul in care se modifica Statutul senatorilor si deputatilor. Constitutia e foarte clara. E nevoie de sedinta camerelor reunite, or aici a fost vorba doar de votul Camerei Deputatilor, iar pe de alta parte celalalt motiv e nerespectarea deciziilor anterioare ale Curtii Constitutionale", a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber.

Acuzatii de la USRUSR anuntase ca asteapta cu nerabdare decizia CCR de azi si ii acuza pe judecatori ca s-au prevalat de existenta starii de urgenta si de pandemia de COVID-19 pentru a amana de mai multe ori luarea unei hotarari, care in esenta ii afecteaza si pe ei.

"La aproape patru luni de la votul in Parlament, plenul Curtii Constitutionale ar trebui sa decida, in sedinta de maine (miecuri, n.red.), daca este constitutionala forma prin care PNL si PSD au acceptat desfiintarea pensiilor speciale.

Daca ar fi dorit transarea rapida a subiectului, judecatorii o puteau face pana acum, dar s-au prevalat de existenta starii de urgenta si de pandemia de COVID-19 pentru a amana de mai multe ori luarea unei decizii.

Vor lua maine (miercuri - n.red.) judecatorii CCR o hotarare? Sau vor invoca, din nou, starea de urgenta? Si, daca vor dezbate subiectul desfiintarii pensiilor speciale, vor accepta judecatorii Curtii, multi dintre ei beneficiari de pensii speciale, in frunte cu presedintele Valer Dorneanu, sa fie eliminate aceste privilegii uriase, care nu au nimic de-a face cu principiul contributivitatii si corectitudinea?", scrie pe pe Facebook USR.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13256 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Stan
rank 5
Cum asa? Paraziții CCR nu vor desființarea pensiilor speciale?
Ei vor bani pe de-a moaca, pentru slugareala la politruci?
N-as fi crezut!
movici
rank 5
Guvernul trebuie sa bloceze plata Pensiilor Speciale !
Iar CCR cu Dorflenu in frunte sa ii dea in judecata pana ajunge la CEDO😂🤣😂🤣😂🤣
Nasty
rank 5
Adica Dorneanu a decis sa-si pastreze pensiile speciale! :D
Pentru ca incaseaza mai multe...
Nu vede nimeni ca e conflict de interese ca un judecator sa decida ca trebuie sa-si pastreze pensia speciala?
Traiannn
rank 5
Inca o decizie TAMP>TA a CCR, daca nu chiar rauvoitoare.
SFANTA MARE NERSINARE !!!!!!!!!!!!!!!!
Miami
rank 1
pensii speciale...
Rares Bogdan o fi aflat?dar Sica mandolina "?
"primul lucru pe care il vom face,dupa ce ajungem la guvernare,va fi taierea pensiilor nesimtite ".
Vor spune ca nu le da voie ccr. Dar impozitarea lor cu 90-95 % e absolut constitutionala ! daca PNL taie pensiile speciale,eu in sec 2 ii votez cu tot dragul.Daca nu le taie ,vor avea mari probleme la alegeri,populatia isi va aminti de promisiunile lor mincinoase.In opinia mea,marirea pensiilor cu 40% ,dupa aceasta criza e greu de facut.Eu am pensie in tara ,pt 27 de ani lucrati in Romania.Dar stiu ca e ft greu de majorat cu 40 % pensiile dupa criza creata de virus.Eventual ,se pot mari pensiile mici.Nu poti mari cu 40% o pensie de 10.000 de lei si tot cu 40% o pensie de 900 de lei.In schimb,impozitarea pensiilor speciale cu 95 % e ft indicata.E o piatra de incercare pt PNL..
Nikk
rank 2
Interesanta intrebare
In traducere libera(la) "daca acoperitii au descoperit ()" Poetica, ce mai ... 5*****
csaba
rank 2
Pensii speciale
După ce au anulat amenzile pe timp de stare de urgență, anulează orice ce nu le convine
medgidnicolai
rank 5
poate mai invata si manjii
de la usr, s.a. ce inseamna legea si dreptul de propietate. care este inalienabil in toata lumea, nu doar in romania.
Andradda
rank 5
Bai desteptle din medgidia
Cand acele drepturi sunt scrise in Constitutie, CCR poate decide cum crede de cuviinta.
Dar cand un guvern oarecare inventeaza drepturi pt anumiti cetateni, fara ca acele drepturi sa fie inscrise in Constitutie, ele pot fi anulate de alt guvern, fara ca CCR sa aiba dreptul sa interzica acest lucru.

Dar pt astia ca tine e foarte greu (imposibil) de inteles.
Elbar
rank 5
AUZI!!?? Pensiile Speciale sunt 100% ilegale.
Avem prea mult prosti si raufacatori in Romania !
niculaeda
rank 5
@merginicolai Rank user: x3 06.05.2020, 20:11
"dreptul de propietate" ??? :o(((
wert
rank 5
USR#REZIST
Constitutia trebuie schimbata.

Pentru asta se strang iarasi semnaturi in strada ca la initiativa Fara Penali, se trimite in Parlament, aia sunt OBLIGATI sa ia act si apoi se face referendum. Alta cale nu e!

USR#REZIST
liviu_69
rank 5
Până atunci pot fi impozitate
de exemplu cu 95%.
Sau CCR va da si directive financiare ?
Credeam ca CCR va decide ca COVIN-19 NU este constitutional!
t_beriu
rank 5
asa propusese USR
Dar smecherii de la PSD au impins varianta de lege care anula pensiile. Au facut-o special sa fie respinsa. Doar sunt in joc si pensiile lor speciale. Plus ca multi sunt cu fundul in doua barci. Ca dom Dorneanu, care a fost si parlamentar.
JestersTear
rank 5
Eu v-am zis...
Pensia speciala este un fel de "pensius captivus" in Romania. Odata introdusa, este imposibil sa o mai scoti.
Stan
rank 5
Da, dar cu o injectie se scapa din captivitate!
In cazul asta una făcuta membrului numit C.C.R!
Nikk
rank 2
Corect !
O intraveninoasa ...
nahir
rank 2
asta
știau și cei care au propus legea, inainte de a o vota in Parlament.
De la bun inceput, legea a avut doar scop de scos ochii la prostanii votanți. Populism de fațadă. Acum se vor scuza motivand că ccr nu le dă voie.
FrumoasaTara
rank 5
Pensiile speciale nu vor fi desfiintate pentru ca PNL NU VREA !!!
Toata lumea racneste din toti bojocii riscand sa faca avc de atata efort: IMPOZITATI-LE !!!
Dar PNL nimic, nu si nu, avocatul penalilor pnl predoiu a facut sondaj de opinie printre specialii si specialele din magistratura, iar rezultatul este ca atat specialii, cat si specialele considera pensiile speciale si nesimtite ca fiind cuvenite, la fel ca si salariile nesimtite!!!
NU TREBUIE impozitate doar pensiile speciale, ci, fara discriminare, absolut toate veniturile, indiferent de cum ar fi botezate de infractori.
Se numeste IMPOZITARE PROGRESIVA si nu trebuie inventata, au inventat-o si aplicat-o multi, multi altii, asa ca trebuie doar sa o copiem si sa o aplicam.
Cum sa o aplicam?
Simplu, asa cum nu am mai facut-o niciodata pana acum, adica FARA EXCEPTII !!!
Ludovic Orban, este asa de complicat, sau sunt asa de multi speciali liberali ca te codesti ???
harris_bmb
rank 5
Pensiile speciale nu vor fi desfiintate
pentru ca nu permite legea.
Nu exista decat un impozit fix aplicat pentru orice venit.
z123456
rank 5
ce vorbesti?
dar legea nu se poate modifica? Desigur nu in parlamentul rosu...
alphpha
rank 5
Nici
impozitate cu 99% nu este constituțional ? Atunci schimbăm Constituția.
cozmin
rank 5
iar se face socialism doar pe hartie?
toti muncitorii egali dar doar unii iau vilele burghezilor si banii lor?
cozmin
rank 5
cc al pcc in frunte cu Xi Jinping
a trasat de dinainte de instalarea starii de urgenta prioritatile guvernului inclusiv la finante. Imprumuturi masive pentru cai ferate, telefonie mobila 5g cu producatori de telefoane chinezi, tot pe datorie si autostrazi mai recent pentru a creste datoriile.
Nu a stabilit nimic pentru pensionari. In China nici nu se platesc pensii.
Gile
rank 5
Suntem naivi
O institutie condusa de un specimen cu 4 pensii speciale hotaraste daca pensiile speciale sunt neconstitutionale !
Ha, ha, ha !
Este foarte clar ca Romania are o sansa sa se dezvolte asa cum vrem cu totii numai dupa ce mafia PSD dispare de pe scena politica din Romania !
CCR-ul si procedura de numire a judecatorilor CCR este creatia mafiotilor PSD !
joe-limonada
rank 5
v-a intrat democratia in cap....invidiosilor!
la munca sclavilor si lasati smiorcaitu'.
Gile
rank 5
Completare
Pensiile speciale trebuie platite !
Asa ca la munca !
csaba
rank 2
Judecătorii comuniști
Ce ei țin cont de situația Romaniei, nu le pasă de nimic.
Pribeagul
rank 5
Majoritatea comentatorilor
propun impozitarea progresiva a pensiilor si salariilor.
Asta inseamna:
- stabilirea valorii de la care salariile si pensiile vor fi impozitate;
- stabilirea treptelor de impozitatre si procentul de impozitare aplicat.
De exemplu, pentru pensii:
- pensiile peste 5000 de lei se impoziteaza cu 50%;
- pensiile peste 7000 de lei se impoziteaza cu 70%;
- pensiile peste 10 000 de lei se impoziteaza cu 90%.
La fel stabilite trepte si impozite pentru salarii. Si asa ar ramine. Nimeni n-ar avea cum sa le modifice. Dar pentru asta trebuie o vointa si actiune comuna a partidelor parlamentare.
Si, mai devreme sau mai tirziu, asa se va proceda. Sa vedem cine va avea initiativa.
Gile
rank 5
Mai simplu
Bugetarii nu ar trebui sa aiba o pensie mai mare decat salariul mediu pe economie din momentul in care ies la pensie (vreo 2500 RON acum) !
Vrei pensie mai mare exista piloane de pensie, poti sa lucrezi la privat sau sa ai propria afacere !
Utilizator sters
tu vrei sa maresti pensiile bugetarilor,smechere
aia au salarii foarte mari de 3-4 ani,dar,in ultimii
15-20 de ani au avut venituri mici,chiar foarte mici.
daca le dai 2500,iti vor saruta mina,te asigur.

eu propun ca bugetarii ajunsi la pensie sa plateasca
lunar amenda egala cu ultimul salariu brut primit :)))
in caz de neplata,sa fie condamnati la munca silnica
pina crapa,ca tot au frecat tubul de pomana
pe spatele asistatilor social.

ce zici,cine echilibreaza bugetul,tu sau eu ?
asa se face o lege compensatorie,pricepi ?
Elbar
rank 5
Mai calculeza o data !
sau las-o balta .
Utilizator sters
impozitarea progresiva e incorecta,incalca constitutia
oamenii sint tratati egal de lege,in domeniul fiscal
asta inseamna acelasi procent din venit ca impozit.

fii multumit,daca era aceeasi suma
(varianta cu adevarat corecta,dar prea dura),
asistatii fugeau la produs,nu beau la circiuma :)

treptele impozitului progresiv sint intotdeauna
abuzive,functie de interesul unor populisti smecheri.
Pribeagul
rank 5
"treptele impozitului progresiv
sint intotdeauna abuzive,functie de interesul unor populisti smecheri."

De ce ar fi asa?
Stabilite o data si o decada, doua, asa sa ramina!

Tratament incorect, neconstitutional, spui?
Pai sa vedem.
Salariu 2000 de euro. Impozit 10%. Net 1800 euro.
Saraiu 4000 de euro. Impozit 10%. Net 3600 euro.
Diferenta: 3600 - 1800 = 1800 nu merita o impozitare suplimentara?
Depinde de conventie. Totul este doar o conventie.

Dar la noi se pune problema ca salariile uriase, si nu unul ci doua, trei, cite vor smecherii, sunt in general un mare jaf.
Andradda
rank 5
CCR trebuie atacata in justitie
CCR a fost deja pusa cu botul pe labe de catre ICCJ, in doua cazuri.
In doua cazuri, ICCJ a decis ca CCR a incalcat legea.
La fel trebuie procedat si acum.

Da, deciziile CCR sunt obligatorii, blaa,bla,bla.

Dar nu trebuie atacata decizia CCR, ci dreptul CCR de a da sentinte intr-o astfel de cauza.
Din moment ce in Constitutia Romaniei nu exista absolut niciun articol referitor la acordarea pensiilor speciale sau la cuantumul acestor pensii, CCR nu are absolut niciun drept sa decida daca aceste pensii sunt sau nu constitutionale, atat la acordarea lor cat si la anulare.

Daca un guvern si un parlament decid la un moment dat sa ofere pensii speciale, acele pensii se acorda, fara ca CCR sa poata decide in vreun fel.
Daca un alt guvern si alta majoritate parlamentara decid ulterior ca acele pensii speciale trebuie anulate, CCR nu are absolut niciun drept constitutional sa interzica acest lucru.

Sa speram ca un magistrat integru si inteligent va avea curajul sa se ia in piept cu mastodontii de la CCR, mai ales acum dupa ce cEDO a decis ca orice magistrat are dreptul deplin de a-si spune public parerea despre sistemul juridic, indiferent ca e vb de un Tribunal din Cuca Macaii sau de insasi intangibila CCR!
Utilizator sters
corect
dar justitia a fost demult antamata de psd,
ca sa ma exprim elegant :)
Andradda
rank 5
Mai simplu spus...
Un guvern oarecare hotareste ca ouale de gaina trebuie vandute cu 5 lei bucata.
Legea e atacata la CCR, dar CCR decide ca Guvernul are dreptul sa modifice pretul oualor.
Legea intra automat in vigoare si se aplica. Ouale se vand cu 5 lei bucata.

Dupa un an sau 3 sau 5,vine alt guvern la putere, care decide ca pretul oualor e prea mare si trebuie redus la 3 lei bucata.
Legea e atacata la CCR si CCR decide ca noul guvern nu are dreptul sa modifice pretul oualor.

Asta e tot.,
florescujohn
rank
Magistratii nu trebuie sa judece speta
Pentru ca sint direct implicati in speta cu pensiile speciale. e conflict de interese clar. Iar dupa palma data de Cedo lui Ccr cu atit mai mult.
In mod extraordinar statul roman trebuie sa solicite Cedo sa decida asupra pensiilor speciale. Numai o instanta neutra poate judeca corect (esemplu la Haga etc.).
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor