Protest inedit: Judecatori din mai multe judete ameninta ca nu participa la constituirea birourilor electorale din cauza taierii pensiilor

Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 17:40
7935 citiri
Protest inedit: Judecatori din mai multe judete ameninta ca nu participa la constituirea birourilor electorale din cauza taierii pensiilor
Foto: Arhiva Pixabay.com

Judecatorii tribunalelor Constanta, Maramures si Arges au decis ca protest pentru abrogarea pensiilor de serviciu pentru magistrati sa isi suspende activitatea pe o perioada nedeterminata, cu exceptia cauzelor urgente si sa refuze sa participe la constituirea Birourilor Electorale Judetene cu prilejul desfasurarii alegerilor locale si parlamentare din 2020.

Alegerile locale din acest an ar trebui sa aiba loc la inceputul lunii iunie. In plus, presedintele Iohannis si premierul Orban au declarat in repetate randuri ca isi doresc alegeri parlamentare anticipate.

Miercuri, judecatorii Tribunalului Maramures au anuntat ca nu vor participa la constituirea Birourilor Electorale.

De asemenea, Tribunalul Constanta a anuntat, joi, printr-un comunicat de presa, ca a fost convocata Adunarea Generala a Judecatorilor, pentru formularea unui punct de vedere dupa abrogarea pensiilor de serviciu pentru magistrati.

Judecatorii Tribunalului Constanta au hotarat continuarea protestului, prin suspendarea activitatii de judecata pe perioada nedeterminata, cu exceptia cauzelor urgente, masura care opereaza incepand cu data de 30 ianuarie, dar si respectarea si sustinerea dreptului la protest al personalului auxiliar si conex al instantei.

De asemenea, magistratii au mai decis sa refuze sa participe la constituirea Birourilor Electorale Judetene in anul 2020 cu prilejul desfasurarii alegerilor locale si parlamentare.

"Adunarea Generala a Judecatorilor a hotarat, de asemenea, elaborarea unei scrisori deschise adresate Ministrului Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii referitoare la incalcarea brutala, prin adoptarea proiectului de Lege nr. Pl-x-292/2019, a independentei justitiei, precum si referire la asigurarea normalei functionari a justitiei ca serviciu public, in sensul: normarii activitatii judecatorilor prin raportare la volumul de activitate al judecatorilor din Uniunea Europeana; reconfigurarii situatiei personalului din instante atat prin adaptarea schemelor de personal (judecatori si personal auxiliar de specialitate), cat si prin asigurarea ocuparii tuturor posturilor vacante din sistem", se arata in comunicat.

Sursa citata mentioneaza ca in scrisoarea deschisa judecatorii Tribunalului Constanta mai cer asigurarea resurselor materiale adecvate in scopul desfasurarii in conditii optime a actului de justitie - sedii instante, infrastructura informatica, dar si creare unui cadru legislativ stabil, necesar asigurarii predictibilitatii actului de justitie.

Tot joi, Tribunalul Arges a decis suspendarea activitatii de judecata pe termen nedeterminat si a anuntat ca judecatorii vor refuza sa participe la constituirea Birourilor Electorale pentru alegerile locale si parlamentare din acest an.

"Prin Hotararea nr. 4/30.01.2020, cu majoritate de voturi, Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Arges, a hotarat urmatoarele: continuarea formei de protest, pe perioada nedeterminata, in sensul ca se va proceda la inregistrarea si repartizarea actiunilor si a dosarelor in sistemul informatic ECRIS. Toate sectiile Tribunalului Arges vor judeca numai cauzele cu caracter urgent", se arata intr-un comunicat.

Judecatorii argeseni mai cer "revenirea asupra masurii abrogarii pensiei de serviciu, in conditiile in care aceasta reprezinta o garantie a independentei magistratilor, obligatie asumata de Statul Roman la nivel international".

#judecatori Constanta Maramures birouri electorale, #judecatori pensii speciale birouri electorale , #pensii speciale
Comentarii