Ziare.com

Renate Weber si legea impozitarii pensiilor de serviciu, atacata la CCR: "Fie ca este militar, magistrat sau profesor pensionar, trebuie sa plateasca acelasi impozit"

de Andreea Ruxanda
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 13:55

   

Renate Weber si legea impozitarii pensiilor de serviciu, atacata la CCR: "Fie ca este militar, magistrat sau profesor pensionar, trebuie sa plateasca acelasi impozit"
Renate Weber, Avocatul Poporului, a atacat joi la Curtea Constitutionala legea adoptata de Camera Deputatilor, care prevede impozitarea pensiilor de serviciu cu pana la 85%. Motivele pe care le invoca Renate Weber sunt "discriminarea" celor vizati de aceasta lege, si incalcarea articolelor 16 si 56 din Constitutia Romaniei. Cele doua articole prevad:

Articolul 16:
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.


Articolul 56:
(1) Cetatenii au obligatia sa contribuie, prin impozite si prin taxe, la cheltuielile publice. (2) Sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale.
(3) Orice alte prestatii sunt interzise, in afara celor stabilite prin lege, in situatii exceptionale.

(4) In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale.


Renate Weber a comentat, motivele pentru care a atacat la Curtea Constitutionala, in calitate de Avocat al POporului, impozitarea pensiilor de serviciu.

"In momentul in care stabilesti un sistem de impozitare progresiv, te obliga Constitutia sa-l stabilesti la fel pentru toti cei care primesc venituri, indiferent de valoare, nu poti sa extragi niste categorii profesionale, si doar pe acelea sa le impozitezi. Spun asta pentru ca in cuprinsul legii se vorbeste de taxa, dar in realitate nu e taxa, e un impozit. Mai mult, este o dubla impozitare", a declarat Renate Weber, pentru Ziare.com.

Doua pensii, doua impozite

Pe langa pensia contributiva, impozitata cu 10%, anumite categorii (procurorii, judecatorii, personalul aeronautic, personalul auziliar din instantele judecatoresti si parchete, functionarii publici parlamentari, diplomatii, auditorii publici externi ai Curtii de Conturi, deputatii si senatorii) beneficiaza si de o pensie de serviciu, care, in baza legii, ar urma sa fie impozitata cu pana la 85%.

Cu toate acestea, Avocatul Poporului considera ca decizia nu este constitutionala, ci discriminatorie: "Criteriul trebuie sa fie acelasi pentru toata lumea, se aplica privind acelasi cuantum tuturor celor care obtin venituri, fie ca sunt salariati, fie ca sunt din mediul privat, public, sau ca sunt pensionari".

Magistrat sau profesor, acelasi impozit

Avocatul Poporului sustine ca, indiferent daca vorbim despre un magistrat sau despre un profesor, impozitul trebuie sa fie acelasi: "Fie ca este militar sau magistrat iesit la pensie, fie ca este profesor iesit la pensie, trebuie sa plateasca acelasi impozit, daca pensia lor este de 2.000 de lei plus un leu. Prin aceasta lege, unele categorii ar trebui sa plateasca mai mult, iar aici este un dezechilibru".

Cetateanul este anuntat cand se schimba politicile fiscale. Categoriile speciale contesta

In momentul in care politicile fiscale se modifica, cetatenii sunt anuntati, fara sa isi poata dezbate, in prealabil, taxele si impozitele. Cu toate acestea, Avocatul Poporului sustine ca oamenii sunt liberi sa depuna petitii.

"Noi avem foarte multe petitii si de-a lungul timpului am formulat si sesizari la Curtea Constitutionala, am trimis la casele de pensii pe recalculari. Unele, prin interventia noastra, s-au solutionat foarte repede. Deci nu ne ocupam doar de o categorie, oricine are libertatea sa vina catre noi. De exemplu, petitiile primite privind legea cu impozitarea aceasta speciala, au venit si de la Asociatia Magistratilor Pensionari, dar si de la persoane fizice din sistemul medical (personal medical din sistemul militar - n.r.), cei aflati in rezerva", concluzioneaza Renate Weber.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3079 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fie

ca este militar, magistrat sau profesor pensionar, trebuie sa plateasca acelasi impozit si sa primeasca pensia pentru care a contribuit cucoana!!!
la impozite la fel si la pensie speciali? cum vine asta?

 

Cata murdarie!

Cat de repede sare "avocatul poporului" cand se atinge cineva de privilegiile imbuibatilor!
Nu tipa ca nu ar trebui sa existe privilegii.
Nu face o analiza si o lista de legi care avantajeaza categoriile "care pot", dezavantajand poporul, producand crase inegalitati, nu propune abrogarea lor.
Ea fetisizeaza aceste legi necinstite si se bate pentru ele!
Ramai mut la asemenea aparare de care are parte poporul roman!

 

Nu faptul ca a contestat, ci viteza cu carea facut-o...

... ridica foarte mari mari semne de intrebare in legatura cu posibilitatea de a se afla in conflict de interese.

 

Da' purcica a uitat sa ceara contributie proportionala

Renato, nesimtito: cum sa iei pensie speciala daca ai contribuit doar la pensia normala?

De ce nu ceri sa se dea pensie speciala la toti?!!

Maine CCR va stabili rata dobanzii, pretul la salam si pasul la suruburile autofiletante.

Joiana Weber poate sa furnizeze un singur argument

juridic ca trebuie sa aiba acelasi impozit ??? De ce saiba acelasi impozit ? Ca asa vrea ea?? S-au asa i-a transmis instructorul ei de la Moskva ca trebuie sa faca ????

Ba, asta e mai rea ca Ciorbea.

"Articolul 16:
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari."
dar cine ia pensie speciala, nu cumva e privilegiat ?
Medicul daca greseste poate avea probleme.
Minerul daca greseste, poare chiar muri.
Constructorul daca greseste cade cladirea, mor oameni si sigur are probleme.
ETC.
Toti astia au pensii pe normale.
Magistratul daca greseste nu pateste nimic. Drept urmare el a inceput sa greseasca intentionat pentru foloase, apoi munceste putini ani si se pensioneaza special lucrand in paralel mai incaseaza o leafa babana. Pai, unde e egalitatea ? Baaa, ... voi vreti egalitate doar la impozit, in rest privilegiu.
Eu daca as putea hotara, as da pensii speciale doar spionilor care aduc foloase importante tarii (care mai apuca) si militarilor care sunt in misiune de razboi si reprezinta drapelul tarii. Si aici o parte din ei se pierd.

F adevarat...sunt meserii unde gresesti platesti

F adevarat...sunt meserii unde gresesti platesti..Am scris si eu despre aceste lucruri. In justitie nu avem voie sa cerem detalii ca este o ancheta in curs si o lungesc pana la calendele grecesti...Un exemplu...uitati-va la cazul Caracal...cate resurse de la buget se duc...munti de bani si parca e fara de sfarsit. Pacat de aceste familii care duc o drama fara de sfarsit... Au dead line cei de la DICOT? Au dead line ministrul justitiei, ministru de interne, magistratii sa stearga rusinea din aceste institutii? Eu lucrez in tehnica... tremur la fiecare lucrare...si am contribuit la sistemul de pensii...pt cine????

Nu credeam s-ajung sa-l regret pe Ciorbea

El mai tragea de timp, se mai codea, mai avea pe undeva unele ramasite de scrupule...
Dar doamna asta nu are limite.

Nu draga tovarasica.

1. Nici o pensie nu poate fi mai mare decat un salariu, pentru ca salariul este pretul muncii, iar un muncitor, adica salariat, munceste mai mult decat un pensionar.
Deci, salariul trebuie sa fie mai mare decat pensia.
2. Cel mai mare salariu platit de Statul Roman, trebuie sa fie cel a Presedintelui Romaniei.
Prin urmare, nici o pensie nu poate fi mai mare decat este salariul Presedintelui.
Restrul e gargara politica. In care tu, Avocatul Poporului, NU TREBUIE sa te amesteci!!!

 

Pt d-na Weber si alti ...

Cat trebuie sa comentam ca peresoane contributoare oneste ca este o mare inechitate???? De ce trebuie pensie mai mare la "speciali" care prin chichite si legi de-a lungul timpului au ajuns la 3-25 ori pensia medie? Cititi comentarille cititorilor si terminati cu inechitatile grosolane. Ce este culmea este ca aceste categorii (magistrati, politie, securitate, SPP, parlamentari, etc) au avut stabilitate financiara si pe soare si furtuna iar restul s-au zbatut... Daca mai punem si varsta de pensionare e bomboana pe coliva. Acum se tot face referire la articole de lege...de "OM" facute care tot "OM"-ul le poate desface... Am vazut o atitudine ...la un fost sef CCR...Nu pensiile speciale sunt mari restul sunt mici... adevarat dar unde e echitatea?? Asta e bugetul ... Toti cei asa numiti speciali au portavoce...restul care suntem din categorii nereprezentative chiar sa fim batjocoriti?

Dlor ELITISTII ASTIA , IAR ne iau de prosti ...dar cand s-a votat

legea escrocilor , in care era firesc ca unii sa ia 20 de pensii si ceilalti ce mai ramane , a fost un drept castigat sau o hotie ordinara ?

Sa fim impozitati toti la fel si sa primim dupa cat de mare ne este pofta sau maztul gros , draga CURTE ?

Avocata Dusmanilor Poporului!

De cand au aparut aceste sinecuri: Avocatul Poporului, CCR etc. tara o duce tot mai rau!

cica...

..." nu poti sa extragi niste categorii profesionale, si doar pe acelea sa le impozitezi."
atunci sa dea pensii speciale la toti romanii, de 10 ori pensia pe care o au in acest moment si sa nu mai impoziteze pe nimeni!!!
ca la dat pensii speciale au fost extrase niste categorii profesionale, restul au luat placute suedeze!

 

Daca nu le place sa emigreze sa vedem atunci

Se tin de ciolan ca lipitorile.
Tara asta se duce de ripa din mai multe motive dar unul dintre ele este inventia asta cu pensiile speciale.
Un magistrat incepe sa cistige cind are 24-25 de ani si se pensioneaxa la 40 de ani, conform legii. Pentru 15-16 ani de contributie de abia se califica sa ia o pensie. Dar pensia speciala depaseste cu mult pensia lui.
Asta e unu l din exemple. Practic asa cu stau lucrurile te indeamna sa iesi cit mai repede la pensie.
O dobitocie!

 

Degeaba săriți in sus

madam weber are dreptate. Nu poți să-i impozitezi pe cei cu ochi albaștri mai mult decat pe cei cu ochi căprui, chiar dacă ochi albaștri inseamnă pensionari burtoși. psd și pnl și-au bătut iar joc de bobor cu legea asta, dar boborul e prea prost să se prindă că toți sunt ciocoii țării, și-i vor mandata cand pe unii, cand pe alții, să fure bruma pe care o produce, in speranța că "le va da și lor ceva".

 

Nu chiar

Avea dreptate daca contesta si legislatia privind acordarea de pensii speciale.
In situatia asta, ea contesta doar o parte din lantul decizional. Exact cum ar comenta o singura propozitie dintr-o fraza intreaga.

tristuc

Dar cum se calculeaza cuantumul pensiei la diversele categorii de bugetari este echitabil? Legea prin care mahagistratii iau pensia cat salariul din ultimul an de activitate (basca fonctia, indiferent de durată) o regăsim in toate domeniile? Pe doamna R. W. nu ar trebui să o viziteze scrupule principiale liberale, fiindcă partiduletul ei nu mai are de mult nk comun cu liberalismul, fiind o aripă a psd. Brava, ALDE!

 

Cum in drept

functioneaza legea simetriei, atunci fie ca este magistrat, militar sau profesor pensionar, nu ar trebui sa contribuie la fel, *** umflata?

 

De fapt discriminati sunt cetatenii care muncesc 40-45 ani !

Nu prea inteleg unde este inechitatea sau discriminarea din moment ce acest tip de impozit nu se stabileste unei categorii ci unui tip de pensie ( recte speciala , sau de serviciu cum doriti sa o numiti). Deci nu este este discriminata o categorie profesionala ci este impozitat un tip de beneficiu care nu a fost obtinut apropo constitutional( adica la munca egala remuneratie egala sau la timp de munca egal beneficiu egal) .
In rest pe distinsa doamna nu prea o ajuta nici fata iar frustrarea este cat casa poporului. Oameni mici in functii mari !

 

Magistrat sau profesor, acelasi impozit

Este un argument fals aruncat in lupta.
Pentru ca profesorul nu beneficiaza decat de pensia de varsta, iar legea nu-i ofera posibilitatea de a-si inventa un venit suplimentar bazat pe contributivitatea din ultimele luni de activitate. Daca ar fi asa, toti profesorii s-ar umple de activitati suplimentare in ultimul an, pentru a avea venituri consistente odata cu pensionarea.

 

Conserva asta kaghebista, zapacita,

vegheaza ca hotii si banditii neamului sa nu fie discriminati.

Ba Leana lu Zapacitu, discriminarea s-a produs cind hotii si banditii neamului si-au aprobat in serie legile pensiilor speciale, cind si-au prevazut ca pensie 80%-100% din venit, cu toate sporurile si adaosurile nesimtite, din ultimul an, ultimele 6 luni, ultima luna, cind poporul are pensia de cca 40% din salariul mediu pe tara; cind si-au facut legi de pensionare la 45 de ani, cind si-au aprobat mai multe pensii, zeci de salarii, cite vor ei, cumulari de pensii si salarii si alte asemenea grozavii nemaintilnite in lumea civilizata, grozavii care au condus la existenta unui raport intre pensia maxima si minima de peste 100, cind...

Astea nu le vezi, zapacito?

Porrcilor!

 

O completare !

As mai avea ceva de spus in completare
Daca o categorie profesionala este atat de speciala importanta de mirobolanta de exceptionala fata de care noi muritorii de rand ar trebui sa ne uitam cu piosenie si respect etern atunci implicit ar avea venituri pe perioada de contributie superioare pe baza carora s-ar stabili pensia la fel ca la toti ceilalti. A si apropo chiar pensia normala la modul cum se stabilesteeste este un exemplu de mizerie. Mai precis se stabileste ca baza de calcul venitul si nu salariul din ultima luna de serviciu care sta la baza pentru calculul pensiei magistratilor. Intelegeti smecheria ( care apropo este extrem de constitutionala nu-i asa ? -se aplica unei singure categorii sociale)
Despre butoaile cu varza ( a se intelege burtosii din armata sau politie) care muncesc 25 ani taind frunza la caini ce sa mai spun, astia daca ii pui sa alerge dupa infractori sau sa lupte ii ai pe constiinta la cum gafaie cand merg la pas.

 

Intrebare

A contestat d-na avocat si actele normative care acorda pensii speciale?!

 

Ii plac pomenile

Pensiile speciale sint pomeni inventate de niste incapabili.
Daca ii plac pomenile sa se duca simbata la biserica ca se da coliva.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor