Ministrul Muncii asteapta pana pe 11 mai propuneri de la "pensionarii speciali" pentru rezolvarea inechitatilor din sistem

Miercuri, 28 Aprilie 2021, ora 19:00
14999 citiri
Ministrul Muncii asteapta pana pe 11 mai propuneri de la "pensionarii speciali" pentru rezolvarea inechitatilor din sistem
Raluca Turcan, ministrul Muncii FOTO: Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat ca, pana pe data de 11 mai, sunt asteptate propunerile de la beneficiarii de pensii speciale, precizand ca este vorba de sase categorii de beneficiari de asemenea pensii.

Raluca Turcan a fost intrebata, miercuri, intr-o conferinta de presa, daca a avut discutii cu reprezentantii magistratilor si cand va fi o varianta finala cu privire la modul cum se vor calcula pensiile de serviciu pentru acest sector.

"Pana pe data de 11 mai asteptam propunerile de la beneficiarii de pensii speciale. Fac aici mentiunea, cred eu necesara dupa toate informatiile aparute in spatiul public, ca atunci cand vorbim de pensii speciale nu ne referim la pensiile ocupationale din sistemul de aparare si ordine publica. Sunt sase categorii de beneficiari de pensii speciale si, dupa ce primim propunerile concrete din partea beneficiarilor, practic din partea sistemului, noi incepem activitatea. S-a constituit si un grup politic la nivelul coalitiei si vom pune la final o varianta care sa reduca din inechitatile din sistemul public de pensii per ansamblu", a declarat Raluca Turcan.

In 29 martie, Raluca Turcan a anuntat ca a prezentat reprezentantilor categoriilor care beneficiaza de pensii de serviciu cinci proiecte initiate de Ministerul Muncii pentru modificarea cadrului legislativ.

Ea a adaugat ca schimbarile preconizate urmaresc reanalizarea factorilor favorizanti si a ponderii dintre acestia si criteriul contributivitatii.

"In Romania sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existand o diferenta uriasa intre ce se plateste pe contributivitate si ce vine de la bugetul stat. Pe de alta parte, sunt aproximativ 90.000 de romani care au ajuns la varsta de pensionare si care nu au acces nici macar la pensia minima sociala, pentru ca nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani", a explicat atunci ministrul Muncii.

#Turcan, #Ministrul Muncii, #pensii speciale, #propuneri , #pensii speciale