Un pas inainte in comisii pentru eliminarea pensiilor speciale. Deputat PSD: Nimeni in Europa nu e la fel de drastic ca noi

Marti, 17 Decembrie 2019, ora 17:49
11245 citiri
Un pas inainte in comisii pentru eliminarea pensiilor speciale. Deputat PSD: Nimeni in Europa nu e la fel de drastic ca noi
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia pentru munca din Camera Deputatilor a adoptat marti raport favorabil pentru proiectul de hotarare care vizeaza eliminarea pensiilor speciale, exceptie facand cele destinate militarilor si structurilor din cadrul MAI.

Raportul a fost adoptat cu un singur vot impotriva si trei abtineri. Camera Deputatilor este forul legislativ decizional in acest caz.

Astfel, potrivit proiectului PNL, ar urma sa fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al Parchetelor, functionari publici cu statut special, functionari publici parlamentari, membri ai corpului diplomatic si consular al Romaniei, membri ai Curtii Constitutionale si personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania.

De asemenea, in baza unui amendament propus de catre deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizatiile pentru alesii locali, potrivit Agerpres.

PSD se plange ca suntem cei mai drastici din UE, Tariceanu considera ca altfel se nasteau tensiuni sociale

Dezbaterile au avut loc pentru ambele initiative privind eliminarea pensiilor, atat a PNL, cat si a USR, insa raportul favorabil a fost dat pentru propunerea PNL.

Presedintele comisiei pentru munca a Camerei Deputatilor, Adrian Solomon (PSD), a afirmat ca "nimeni in Europa nu este la fel de drastic cum suntem noi".

"Si doamna Monica Macovei are pensie speciala de la Parlamentul European, ca nu i-a platit-o Junker, tot romanii o platesc", a mai spus Adrian Solomon, potrivit Mediafax.

Pe de alta parte, presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat marti ca pensiile speciale trebuie puse "intr-o anumita logica si intr-o anumita scara", astfel incat, dupa modelul altor tari din UE, sa nu depaseasca 80% din salariu.

"Sunt anumite pensii care depasesc o limita a rezonabilului si a bunului simt. Nu cred ca este normal sa ai pensia mai mare decat salariul. Peste tot in Uniunea Europeana unde exista un sistem de asigurari sociale bazat pe pensii cu contributivitate pensia ajunge la cel mai bun caz la 80% din salariu. La noi depaseste nu salariul net, ci salariul brut, ceea ce este evident o aberatie si acestea sunt excese care trebuie obligatoriu corectate (...) pentru a nu crea tensiuni sociale absolut firesti.

Sunt oameni care muncesc o viata intreaga, au 40-45 de ani vechime si au pensii care se situeaza intre 1.000 si 3.000 de lei, iar altii care dupa 25 de ani pot ajunge la pensii fabuloase care nu se justifica sub nicio forma. Eu sunt de parere ca cei care lucreaza in armata, in justitie si au anumite constrangeri de cariera, nu au voie sa faca alte activitati, trebuie sa li se asigure o pensie (...) Cred ca magistratii, militarii pot fi exceptati, dar sigur ca pensiile trebuie puse intr-o anumita logica si intr-o anumita scara", a afirmat Tariceanu.

#aviz favorabil lege PNL pensii speciale , #pensii speciale