Opinii: Batranete falimentara cu aroma de paducel

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 23:59
5943 citiri
Opinii: Batranete falimentara cu aroma de paducel
Foto: Arhiva

Proiectul noii legi a pensiilor a ajuns pe masa deputatilor. Femeile si barbatii ajung sa se pensioneze la aceeasi varsta, 65 de ani, dac-o mai apuca.

E corecta o asemenea abordare sau oamenii sunt, pur si simplu, condamnati sa cotizeze la un ceaun din care nu vor mai apuca sa soarba nici o lingura, sau foarte putin din el?

Statistica spune ca, decreteii, printre care ma numar si eu, vor impovara la maxim acest sistem al pensiilor. Peste 30 de ani, se vor vedea efectele decretului ceausist privitor la interzicerea avorturilor. Vom fi atat de multi, incat ne vom bate pe firimituri daca nu se iau masuri urgente. De aceea legea pensiilor, daca va fi aprobata, se va aplica in trepte, atingand punctul culminant de 65 de ani peste vreo trei decenii.

Se invoca insistent trendul european, directia spre care evolueaza sistemele de pensii din majoritatea tarilor Uniunii. Dar, forma europeana a sistemelor sociale poate coabita cu fondul autohton?

Este trist ca salariatii romani asteapta "sa manance pensia", se gandesc la batranete dupa ce depasesc 45-50 de ani. Momentul pensionarii este vazut ca unul in care oamenii rasufla usurati, cocosati fiind de anii grei de corvoada.

Situatia economica grea a tarii a determinat migrarea fortei de munca spre centrele mai ofertante. Naveta obositoare, ruperea de familie, conditiile grele de munca, toate determina in oameni o stare de lehamite fata de cotidian. Iesirea la pensie este vazuta ca o izbavire, ca instalarea unei stari de siguranta financiara. Mica sau mare, pensionarul stie ca are de luat o suma lunara din fondul la care a cotizat.

Statisiticile Eurostat spun ca suntem tara cu cele mai multe si impovaratoare impozite pe forta de munca. De asemenea, avem si cele mai mari preturi la alimentele de baza, iar veniturile salariale sunt cele mai mici din Uniunea Europeana. Preturi ca-n Germania, salarii ca-n Romania. Asa ca, trendul pe care s-a axat Uniunea nu este valabil pentru situatia atipica din Romania. Multi romani nici nu stiu ca fac parte din Europa Unita, daramite sa mai si cunoasca ce au de gand fratii nostri francezi sau germani.

Exista, de altfel, anumite momente critice in evolutia unui salariat legate de varsta. Daca ai ghinionul sa ajungi somer dupa 50 de ani, in proportie de 99 la suta vei "arde gazul" de pomana, pana la 65 de ani. Are statul vreun plan de integrare pentru acesti oameni, care, si la ora actuala, sunt lasati de izbeliste? Astfel de momente critice legate de varsta sunt intalnite doar in Romania, unde prejudecata legata de varsta distruge vieti.

Ioan Oltean de la PD-L vorbeste de bolsevism, cand mentioneaza numele partidelor de Opozitie. El zice ceva de genul "ca cand or fi ei..." Pai, "ca cand" dumneata oi fi de dreapta, atunci sa-i acuzi si pe altii de comunism proletar. Parafrazand o vorba de om cult "cel mai partid liberal" pentru "cel mai om citit din PD-L".

Un alt parlamentar pedist (nu mai pun L ca nu merita, si ei se agita rau), striga tare in plenul Parlamentului ca nu sunt bani. Iar, "cand or veni ei la putere sa schimbe legea daca le permite buzunarul". Inseamna ca pana la pensia mea, peste 32 de ani, vor schimba legile ca pe ciorapi. Asta e teza ilustrului parlamentar. Si-atunci de ce sa mai stau eu, decretelul nenorocit, captiv intr-un asemenea sistem, extrem de blamat chiar de politicieni.

Lucian Avramescu, consilier prezidential, declara senin ca de vreo 15 ani a iesit din sistem. Din sistemul asigurarilor de sanatate. Ceaiul de paducel a devenit aliatul sau impotriva bolilor si se declara increzator in soarta harazita. Atat de optimist, incat nu crede ca vreo boala grea sa-l loveasca si sa aiba nevoie de medici. Logica ar fi ca, dumnealui nu i se mai vireaza banii la casa de asigurari de sanatate, din moment ce zice ca "a parasit sistemul"

Vreau sa ies si eu din ambele sisteme, de sanatate si asigurari sociale. Imi doresc sa am libertatea sa-mi aleg singur soarta, in viata. Sa dau bani la o clinica medicala privata si sa cotizez la un fond care sa nu ma ameninte zi de zi cu falimentul batranetii. Si asta-i bolsevism domnule? "Ca cand" oi fi eu batran, nu voi mai putea sa va trag de urechi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#pensii 65 ani, #pensii proiect lege, #Lucian Avramescu paducel , #pensionari
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
bani au fost , dar ce au muncit parintii nostrii , au furat astia in ultimii 20 de ani ; banii celor ce muncesc si cotizeaza astazi sunt deja conficati de partidele politice din Romania . NIMENI NU ARE NICI O SANSA SA PRINDA VREO PENSIE