Cine sunt pensionarii din Romania - INS

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 13:43
5650 citiri
Cine sunt pensionarii din Romania - INS

Putin peste jumatate dintre romanii cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani beneficiaza de un tip de pensie, in timp ce 20,9 la suta isi continua si activitatea profesionala.

Majoritatea pensionarilor ocupati lucrau in sectorul agricol (97,0%) si aveau statut profesional de lucrator pe cont propriu sau lucrator familial neremunerat (98,5%), in timp ce 90,5% au declarat ca lucreaza in continuare pentru a asigura venituri suficiente gospodariei din care fac parte, se arata intr-un raport al Institutului National de Statistica (INS).

Aproape doua cincimi (38,1%) dintre pensionarii care isi incetasera activitatea au preferat sa inceteze lucrul odata cu indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei. Pentru 29,9% dintre pensionarii retrasi de pe piata muncii, factorul determinant pentru incetarea activitatii profesionale a fost existenta problemelor de sanatate.

Dintre persoanele care nu beneficiau de pensie, 85,4% cotizasera la un sistem de pensii, public sau privat, ceea ce i-ar putea indreptati sa primeasca o pensie in viitor, dupa ce vor indeplini conditiile de varsta si de cotizare.

In trimestrul al doilea din acest an, 3,835 de milioane de persoane cu varsta intra 50 si 69 de ani care lucrau sau lucrau sau lucrasera pana dupa indeplinirea varstei de 50 de ani au facut obiectul anchetei "Tranzitia de la munca la pensionare".

Astfel, s-a aflat ca 1,982 milioane de persoane, reprezentand 51,7% dintre persoanele care au facut obiectul anchetei, beneficiau de un tip sau altul de pensie.

Au fost considerati "pensionari" toti beneficiarii de:

- pensie de limita de varsta;

- pensie anticipata;

- pensie anticipata partial;

- pensie de invaliditate;

- pensie de urmas indiferent de sistemul care furniza pensia, si anume:

- sistemele de pensii din Pilonul I (sistemul public de pensii, sisteme de pensii neintegrate celui public: al M.A.P.N, M.A,I., S.R.I., al cultelor, al avocatilor)

- sistemul pensiilor private facultative - Pilonul III de pensii

Din cei 1,982 milioane de pensionari, peste trei sferturi (78,4%) aveau varsta de 60-69 ani, 55,3% erau femei, iar 57,2% domiciliau in mediul urban.

Beneficiari de pensie de varsta (vechime)

Din totalul pensionarilor inclusi in anchetei, 1,681 milioane (84,8%) beneficiau de pensie de varsta (vechime). In aceasta categorie se includ, pe langa beneficiari de pensii pentru limita de varsta, anticipata sau anticipata partial - obtinute in cadrul Pilonului I de pensii si un numar redus de beneficiari de pensii private facultative acordate in cadrul Pilonului III de pensii. 21,5% din totalul beneficiarilor de pensii de varsta beneficiau in prezent sau beneficiasera in trecut de o forma de pensionare timpurie.

Varsta medie la data pensionarii a fost de 56,9 ani, mai mare in cazul barbatilor (58 ani) decat al femeilor (56 ani), precum si al persoanelor din mediul rural (57,6 ani fata de 56,3 ani in cazul celor din mediul urban).

Beneficiari de alte categorii de pensii

Peste 300.000 de persoane, reprezentand 15,2% din total, beneficiau de pensie de invaliditate sau pensie de urmas. Peste doua treimi dintre acestia (67,9%) cotizasera, totusi, la un fond de pensii din sistemul public sau din sistemul pensiilor private facultative, astfel incat sa poata beneficia in viitor, dupa indeplinirea conditiilor prevazute de lege sau contract, de o pensie de varsta.

Pensionarii si piata muncii

Dintre pensionari in varsta de 50-69 ani, doar 414.000 de persoane (20,9%) erau, in continuare, persoane ocupate. Restul de 1,568 de milioane de persoane isi incetasera activitatea economica, fiind la data anchetei persoane inactive (78,9%) sau, intr-o foarte mica proportie (0,2%), persoane in somaj.

Intre pensionarii care isi continua activitatea profesionala, ponderile majoritare erau detinute de persoanele rezidente in mediul rural (93,8%) si de femei (52,7%). Majoritatea lucrau in sectorul agricol (97,0%) si aveau statut profesional de lucrator pe cont propriu sau lucrator familial neremunerat (98,5%). Doar 1,5% au lucrat ca salariati.

Din totalul pensionarilor ocupati, 90,5% (375.000 de persoane) au declarat ca lucreaza in continuare pentru a asigura venituri suficiente gospodariei din care fac parte.

Retragerea de pe piata muncii

In randul celor 1,568 de milioane de pensionari care isi incetasera activitatea, ponderile cele mai mari erau detinute de femei (56,1%) si persoanele rezidente in mediul urban (70,7%). Peste o treime (38,1%) dintre pensionarii care isi incetasera activitatea au preferat sa inceteze lucrul odata cu indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei. Persoanele din aceasta categorie sunt predominant femei (58,7%) si locuiesc in mediul urban (73,7%).

Pentru 29,9% dintre pensionarii retrasi de pe piata muncii, factorul determinant pentru incetarea activitatii profesionale a fost existenta problemelor de sanatate. Acest motiv a fost invocat mai frecvent de catre barbati (50,5%) si de catre pensionarii rezidenti in mediul urban (66.0%). Un procent de 11,7% dintre pensionarii neocupati au fost nevoiti sa se pensioneze odata cu indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru obtinerea unei pensii.

Persoane care nu beneficiaza de pensie

Peste 1,8 milioane de persoane, reprezentand 48,3% din populatia care a facut obiectul cercetarii, nu beneficiau de pensie de niciun tip. Dintre acestea, 57,9% erau barbati si 59,6% domiciliau in mediul urban; aproape jumatate (49,4%) aveau varsta cuprinsa in intervalul 50-54 ani. Dintre acestea, 1,581 de milioane de persoane (85,4%) cotizasera la un sistem de pensii, public sau privat, ceea ce i-ar putea indreptati sa primeasca o pensie in viitor, dupa ce vor indeplini conditiilor de varsta si perioada de cotizare.

Dintre cele 272.000 de persoane care nici nu primeau pensie si nici nu contribuisera la un fond de pensii, 58,0% erau femei, iar 82,4% locuiau in mediul rural. Ponderea persoanelor cu nivel scazut de educatie era de 67,5%.

T.B.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#pensionari Romania, #ancheta pensionari Romania, #pensii Romania , #pensionari