Comisia de Munca: Varsta de pensionare va fi de 63 de ani la femei si 65 la barbati (Video)

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 11:19
2951 citiri
Comisia de Munca: Varsta de pensionare va fi de 63 de ani la femei si 65 la barbati (Video)
Foto: romanialibera.ro

Comisia de Munca din Camera Deputatilor a decis, marti, ca varsta de pensionare pentru femei sa fie de 63 de ani, iar pentru barbati de 65 de ani. Decizia a fost luata cu 15 voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva".

Deputatii adopta astfel forma ceruta de presedintele Traian Basescu.

Raportul Comisiei de munca se va referi numai la aceasta modificare a Legii pensiilor ceruta de seful statului, fiind respinsa solicitarea opozitiei de a se discuta si alte articole din lege, potrivit Mediafax.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a precizat ca reexaminarea Legii pensiilor trebuie sa se faca pe propunerea presedintelui si nu pe tot textul legii, in caz contrar, el va parasi sedinta comisiei.

La sedinta Comisiei de munca au fost prezenti doar 5 reprezentanti ai opozitiei, 4 de la PSD si unul de la PNL, Aura Vasile aratand ca aceia care lipsesc protesteaza fata de faptul ca numarul membrilor comisiei a fost marit de plen pentru ca puterea sa aiba majoritate.

Deputatii PD-L, independentii apartinand UNPR si cei ai UDMR au votat ca raportul comisiei sa contina doar modificarea varstei de pensionare a femeilor de la 65 la 63 de ani, in timp ce PSD si PNL au aratat ca, daca nu se va scadea si stagiul de cotizare, femeile vor fi discriminate, vor iesi cu o pensie mai mica decat barbatii.

Dupa vot, deputatii PSD Ioan Cindrea si Dan Mircea Popescu au aratat ca este o zi neagra pentru pensionari si se face o nedreptate femeilor prin maniera de calcul al pensiei.

"Este o mare nedreptate pentru femei, pentru ca se modifica doar varsta de pensionare a femeilor, iar stagiul de cotizare ramane de 35 de ani, ca si la barbati. Astfel, femeile vor avea o pensie mai mica decat a barbatilor, fiind depunctate", a explicat Cindrea.

Deputatul PD-L Mircea Toader a replicat ca este o "zi luminoasa" pentru pensionari deoarece acestia vor avea garantia ca li se va plati pensia. "Urmeaza un pachet de legi care sa sustina Legea pensiilor", a adaugat Toader.

Conducerea PD-L a decis, luni, sa mandateze parlamentarii partidului ca raportul Legii pensiilor sa fie adoptat saptamana viitoare, marti, 7 decembie.

Presedintele Traian Basescu a refuzat,la inceputul lunii octombrie, sa promulge Legea pensiilor, trimitand-o inapoi in Parlament cu solicitarea ca articolul in care se prevede ca femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta ca si barbatii, 65 de ani, sa fie modificat.

Basescu retrimite Legea pensiilor la Parlament

"Analizand legea, la art 53, alin 1 am constatat ca se instituie varsta standard de pensionare la femei si barbati la 65 de ani. Sunt un sustinator al egalitatii de sanse intre femei si barbati, dar nu pot sa nu constat ca in Romania femeile au o situatie mult mai grea decat barbatii, plecand de la premisa ca discutam de femei care au serviciu.

In Romania, o femeie care are un serviciu in sectorul de stat sau privat mai are si un "serviciu' acasa. Femeile fac o dubla munca in Romania", a sustinut presedintele, referindu-se la faptul ca, prin traditie, in Romania femeile se ocupa mai mult decat barbatii de treburile casnice si de cresterea copiilor.

Boc il contrazice pe Basescu: Suntem obligati sa egalizam varsta de pensionare (Video)

La acea data premierul Emil Boc nu a fost de acord cu seful statului in privita reducerii varstei de pensionare a femeilor, apreciind ca mai devreme sau mai tarziu, acest lucru va trebui facut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Comisia de munca, #deputati varsta pensionare , #pensionari